EaseUS Data Recovery Wizard – опоравак обрисаних фајлова

Компанија EaseUS постоји од 2004-те године и примарни производи фирме су програми који служе заштити података корисника и управљањем простором на складишту података – па самим тим и подизању безбедности и стално се даље усавршава покушавајућу да реши фрустрирајуће проблеме везане за губитак података корисника у преко 180 држава где се ови програми користе и као произвођач професионалног софтвера, EaseUS преузима одговорност за решавање проблема корисника везаних за бекап података и њихов опоравак као и управљање складиштима података.

Оно што посебно истиче производе EaseUS-а јесте њихов примат на једноставности коришћења програма за решавање проблема са подацима на компјутеру, Mac-у, iOS-у и Андроид уређајима.

Брзински начин да испробате или користите EaseUS Data Recovery програм:

  1. Одете на њихов EaseUS сајт, на http://www.EaseUS.com и унутар Download Center
  2. Кликнете на Free Download на жељеној апликацији како бисте тестирали пробну верзију програма

Како у 3 корака опоравити обрисане податке помоћу EaseUS Data Recovery Wizardа

Програм EaseUS Data Recovery Software је професионалан програм који је доста једноставан за коришћење па ће се и лаици лако снаћи у комплетној процедури, од стартовања програма па до самог опоравка података.

Кораци у процесу опоравка изгубљених података помоћу EaseUS Data Recovery Wizard обухватају:

  • Покрени
  • Скенирај
  • опорави

Програм се инсталира стandардном Next-Next-Finish методом и немојте га инсталирати на партицију или диск са којег сте обрисали или изгубили фајлове…јер ако се обрисани фајлови препишу другим фајловима онда се драстично смањује могућност да опоравак буде успешан.

Корак 1: Покрените EaseUS Data Recovery Wizard и изаберите који тип података желите да опоравите, па кликните на „Next“

Корак 2: Изаберите партицију, диск или USB флеш који је убоден у компјутер а са којег треба опоравити податке које сте обрисали или изгубили. Није препоручљиво опоравити фајлове на истој локацији или партицији са које су подаци обрисани – тако да ако сте обрисали фајлове са партиције C:\ – опорављајте их на некој другој партицији (нпр D:\) или екстерном диску или USB флешу.

Могућност опоравка обрисаних фајлова постоји јер се брисањем фајла само брише информација о томе где се фајл налази физички, док је структура самог фајла „у стању духа“, односно постоји негде на хард диску – али није видљива оперативном систему (дакле ни људском оку) – и њега покушавамо да вратимо назад „у свет живих“ помоћу recovery софтвера

Изаберите партицију или диск са кога покушавате да опоравите податке па кликните на ‘Next’ за скенирање фајлова

Корак 3: После скенирања, биће вам брзински излистани сви фајлови који би могли да се опораве те можете изабрати које тачнофајлове желите да опоравите…и кад их изаберете само кликнете на „Recover“ како бисте их вратили назад „у стање живих“. Фајлове морате да опоравите, као је већ наглашено, на неку другу локацију ван тог диска или партиције. У free верзији програма можете опоравити 2GB података а за све преко потребна је лиценца која се креће од 70$.

Корисне информације за ефективни опоравак обрисаних фајлова.

Прво, имајте на виду да кад се деси губитак вама битних фајлова – да је најбоље да одустанете од коришћења компјутера док год неко стручан одмах или што пре не започне процес опоравка. Кад год се направи нови фајл на компјутеру тиме се смањује могућност да ће опоравак фајла бити успешан или чак и могућ уопште. Дакле или немојте више користити компјутер док га неко стручан не погледа, или га кориситите само „кад баш-баш морате“ или избегавајте било какво копирање фајлова на њему. Примера ради, кад одете на неки сајт преко браузера, иако ви не радите копирање фајлова – оно се ради јер сам браузер кешира фајлове – користећу хард диск.

Остале могућности програма

  • Можете сачувати резултате скенирања диска па касније наставити са опоравком. EaseUS data recovery wizard има ту могућност чувања и реопена процеса опоравка фајлова.
  • EaseUS hard drive recovery ће покушати на све могуће начине да опорави обрисане, оштећене или чак и уништене фајлове недозвољавајући да се нови фајлови и информације креирају на осетљивим деловима диска.

Ако сте обрисали битне фајлове са диска, зашто не бисте дали шансу овом програму?