Retko kad pišem recenzije samih programa jer – šta tu ima da se recenzuje ili ne, instaliraš, probaš, ako ide – ide…ako ne ne – ne, pređeš na neki sledeći i ćao đaci…ali ovo su programi koje, čini mi se odvajkada koristim na kompjuteru kad treba nešto da odradim korisno, pa reko’ da podelim to sa internet zajednicom.

Velika većina programa nabrojanih ovde su programi otvorenog koda, što znači da je source programa dostupan za download i analizu od strane internet zajednice kao i da su slobodni za svaku vrstu upotrebe, bilo gde i bilo kad. Ima i nekoliko programa koji nisu otvorenog koda ali su besplatni  pa neka ih u ovom tekstu, leba ne jedu – i naznačeno je da nisu OpenSource.

Svi programi imaju linkove ka njima (boli me uvo za SEO), tako da ih možete skinuti i probati.

mRemoteNG

Ovo je program otvorenog koda koji se koristi kao menadžer za konektovanja na udaljene sisteme a koji ima multitab funkcionalnost, integraciju sa PuTTY-jem i WinSCP-om, multiprotokol podršku (ssh, scp, VNC, RDP…), postoji i u portable varijanti i ono što je meni najbitnije – poseduje master password funkcionalnost tako da su svi podaci o konekcijama šifrovani te ako neko dođe do tog fajla ne može ništa dalje da radi sa njim ako ne zna lozinku ali i ako ti zaboraviš master password – mo’š se jebat.

Zašto ne PuTTY, nego ovo?
PuTTY je program koji sam koristio doooosta dugo, ali – nema multitab funkcionalnost već se svaka sesija otvara u novom prozoru (pa kad pootvaraš 30 terminala ne znaš gde udaraš) – dok ovde lepo mogu da grupišem, pa da mi se recimo svi test serveri otvaraju pod jednim tabom „TEST“. Dalje, PuTTY nema „save password“ opciju koja je, OK, bezbednija – ali je potrebna, makar za logovanje na test servere ako ništa.

A opet mRemoteNG ima odličnu integraciju sa PuTTY-jem, tako da se sve sačuvane konekcije uvek „po difoltu“ mogu pokrenuti ovako, kao i X11 forwardi.

Da, teško je naći, master password se postavlja klikom na Connections u levoj bočnoj traci, pa odabirom „Password Protect: Yes“ u Config panelu (ispod Connections)…pa potom Tools – Options – Advanced i začekirajte „Completely encrypt connection file“ i potvrdite sa OK.

WinSCP

Ovo je program otvorenog koda kojem je glavna namena interakcija sa fajlovima na udaljenim serverima. Podržava FTP, SFTP, SCP i WebDav, dobro je integrisan sa PuTTY-jem, podržava skripting i preveden je na bogaoca jezika i ima multitab funkcionalnost.

Zašto ne FileZilla kad je naprednija, a ne ovo?
Jedan i jedini razlog – FileZilla nema master password funkcionalnost, pa ako bi vam neko ukrao laptop došao bi do svih lozinki koje ste sačuvali u njoj u dva klika, dok ovde mora da zna master lozinku kojom je fajl u kom se čuvaju lozinke enkriptovan. Istina, postoji i neki „FileZilla Secure“ koji pravi neki nezavisni programer koji ima master password funkciju, ali ne bih se ja igrao time baš.
Postavljanje master passworda na WinSCP-u je objašnjeno na ovom linku.

A šta bi se moglo desiti ako bi vam neko ukrao laptop pročitajte ovde.

VirtualBox

Ovaj program otvorenog koda nije direktno vezan za sistem administraciju ali je obavezan za testiranje svega i svačega – ili ti, sve što ste hteli da uradite na produkcionom serveru a niste smeli da pitate. Ne znate kako se nešto podešava ili instalira? Probajte u VirtualBoxu, instalirajte operativni sistem koji želite u njemu, napravite snepšot sistema i igrajte se do mile volje – kad pojebete sve i zviznete rm -rf /* vratite taj snapshot i pokušate ponovo.

O VirtualBoxu sam već tupio zube i nokte u zasebnom tekstu na ovom linku.

Notepad++

Text editor otvorenog koda za Windows koji koristim kad treba da na Windowsu da napravim skriptu koja će se pokretati na Linuxu, kad treba da pretražim i promenim neki string po fajlovima unutar nekog foldera, udarim komparaciju sadržaja između dva tekstualna fajla i slično.

Istina je da ima i drugih text editora koji su možda i bolji (Atom, Sublime) ali sam navikao na ovaj i ne menjam ga do daljnjeg. Mana bi bila možda što isti ne postoji u Linux varijanti – radi on kroz wine na Linuxu ali nije to to.

Zenmap

Zenmap je program otvorenog koda koji je zapravo samo GUI na Windowsu za nmap, pa ako nemam neki Linux sa kojeg bih pustio skeniranje otvorenih portova i bušnih servisa to zviznem sa Zenmapa. Koje difolt komande okidam na (Zen)mapu sam napisao u zasebnom tekstu. Zenmap radi, čini mi se, malo sporije nego nmap, ali završava posao na Windowsu tako da je difolt uz ostale programe koje ovde vidite.

KeePass Password Safe

Svaki pošten sysadmin ima na baferu trilion kojekakvih lozinki za rutere, servere, kompjutere, aplikacije, proksije i sem ako nije čudak sa fotografskim pamćenjem te lozinke mora nekako da sačuva tako da mu ih neko ne maze…a po meni idealan alat te namene je program otvorenog koda, imena – KeePass Password Safe. Sve lozinke možete grupisati u njemu i iste zaštititi putem master lozinke i neke dodatne fore, tipa – key-fajl.

Ne bih mnogo da mrsim o ovom programu jer je već opisan naširoko u odvojenom tekstu na ovom blogu: link ovde

KeePass Password Safe – klik za uvećanje

Zašto KeePass Password Safe a ne LastPass, Dashline, 1Password i slični servisi?

Svako će se kleti u LastPass – ja neću. Prvo KeePass ne sinhronizuje podatke ni sa jednom centralizovanom lokacijom – pa da se desi da kad neko hakne tu lokaciju dobija pristup do svih heševa lozinki ili samih lozinki (doduše koliko znam LastPass radi enkripciju na nivou klijenta i ne čuva privatne ključeve kod sebe – ali opet, pusti priču). Istina, ja kdbx bazu sinhronizujem sa cloudom, pa preko clouda sa telefonom i drugim kompjuterima – cloud je iza 2FA naravno. Neko i da se dokopa samog fajla mož’se jebat sa njim jer ne zna ni lozinku (a moje lozinke su poznate po zajebanosti) plus ne zna sa čim sam ga još dodatno zaštitio. Zvanično, KeePass je i dalje neprobijen.

Ne postoji premijum verzija KeePass-a, več je ova koju imam jedina, nema „plaćaj mesečno za punu verziju“, baza sme da bude max XXX megabajta, nema „lozinke smeš da deliš samo sa tim i tim“ i slične munje.
Ovo je OpenSource program i svako može da ga koristi gde želi i kako hoće. Jedini način zarade developera jeste putem donacija (urađeno).

Ostali programi otvorenog koda koje koristim a pisao sam ranije o njima:

  • Linux – bilo koji Linux koji se može pokretati iz Live moda i koristim ga kad treba pristupiti fajlovima sistemu koji je uništen, da brzinski proverim da li je disk sjeban kao i da proverim stanje RAM-a (dosta Linux distoa ima u lajvu i memtest86+). Linux je otvorenog koda.
  • Wireshark – program otvorenog koda koji koristim da ispratim poslate i primljene pakete na kompjuteru
  • CloneZilla – alat otvorenog koda koji koristim da napravim rezervnu kopiju sistema
  • WinDirStat – program otvorenog koda koji koristim kad hoću da ispratim šta je to pojelo prostor na disku

Besplatni programi koji nisu otvorenog koda – ali ih koristim a mrzi me da pišem o njima:

  • Autoruns for Windows – program kojim proveravam šta se sve pokreće sa sistemom na Windowsu
  • Process Explorer – napredniji task menadžer kojim mogu ispratiti koji se tačno fajlovi pokreću, koliko zauzimaju resursa, gde se fizički nalaze i slično
  • PingInfo – program kojim „na dva klika“ mogu proveriti ima li pinga ka meni bitnim lokacijama
  • TCPview for Windows – da brzinski ispratim konekcije koje se izvršavaju na sistemu (GUI netstata takoreći)
  • HWINFO32 – koristim ga da brzinski izlistam hardver na kompjuteru kao i temperature

Koristim i par internet servisa, kao što su OneTimeSecret.com za slanje samouništivih, jednootvorivih, lozinki sa datumom trajanja – putem emaila. Ovaj servis ima i mogućnost dodatnog enkriptovanja linka tako da u kombinaciji sa manjom informacija za šta je lozinka i koji je username – može se voditi kao bezbedna lokacija.

Možda ti može biti zanimljiv i tekst: Koje besplatne programe preporučujem za korišćenje na kompjuteru?