EaseUS Data Recovery Wizard – oporavak obrisanih fajlova

Kompanija EaseUS postoji od 2004-te godine i primarni proizvodi firme su programi koji služe zaštiti podataka korisnika i upravljanjem prostorom na skladištu podataka – pa samim tim i podizanju bezbednosti i stalno se dalje usavršava pokušavajuću da reši frustrirajuće probleme vezane za gubitak podataka korisnika u preko 180 država gde se ovi programi koriste i kao proizvođač profesionalnog softvera, EaseUS preuzima odgovornost za rešavanje problema korisnika vezanih za bekap podataka i njihov oporavak kao i upravljanje skladištima podataka.

Ono što posebno ističe proizvode EaseUS-a jeste njihov primat na jednostavnosti korišćenja programa za rešavanje problema sa podacima na kompjuteru, Mac-u, iOS-u i Android uređajima.

Brzinski način da isprobate ili koristite EaseUS Data Recovery program:

  1. Odete na njihov EaseUS sajt, na http://www.EaseUS.com i unutar Download Center
  2. Kliknete na Free Download na željenoj aplikaciji kako biste testirali probnu verziju programa

Kako u 3 koraka oporaviti obrisane podatke pomoću EaseUS Data Recovery Wizarda

Program EaseUS Data Recovery Software je profesionalan program koji je dosta jednostavan za korišćenje pa će se i laici lako snaći u kompletnoj proceduri, od startovanja programa pa do samog oporavka podataka.

Koraci u procesu oporavka izgubljenih podataka pomoću EaseUS Data Recovery Wizard obuhvataju:

  • Pokreni
  • Skeniraj
  • oporavi

Program se instalira standardnom Next-Next-Finish metodom i nemojte ga instalirati na particiju ili disk sa kojeg ste obrisali ili izgubili fajlove…jer ako se obrisani fajlovi prepišu drugim fajlovima onda se drastično smanjuje mogućnost da oporavak bude uspešan.

Korak 1: Pokrenite EaseUS Data Recovery Wizard i izaberite koji tip podataka želite da oporavite, pa kliknite na „Next“

Korak 2: Izaberite particiju, disk ili USB fleš koji je uboden u kompjuter a sa kojeg treba oporaviti podatke koje ste obrisali ili izgubili. Nije preporučljivo oporaviti fajlove na istoj lokaciji ili particiji sa koje su podaci obrisani – tako da ako ste obrisali fajlove sa particije C:\ – oporavljajte ih na nekoj drugoj particiji (npr D:\) ili eksternom disku ili USB flešu.

Mogućnost oporavka obrisanih fajlova postoji jer se brisanjem fajla samo briše informacija o tome gde se fajl nalazi fizički, dok je struktura samog fajla „u stanju duha“, odnosno postoji negde na hard disku – ali nije vidljiva operativnom sistemu (dakle ni ljudskom oku) – i njega pokušavamo da vratimo nazad „u svet živih“ pomoću recovery softvera

Izaberite particiju ili disk sa koga pokušavate da oporavite podatke pa kliknite na ‘Next’ za skeniranje fajlova

Korak 3: Posle skeniranja, biće vam brzinski izlistani svi fajlovi koji bi mogli da se oporave te možete izabrati koje tačnofajlove želite da oporavite…i kad ih izaberete samo kliknete na „Recover“ kako biste ih vratili nazad „u stanje živih“. Fajlove morate da oporavite, kao je već naglašeno, na neku drugu lokaciju van tog diska ili particije. U free verziji programa možete oporaviti 2GB podataka a za sve preko potrebna je licenca koja se kreće od 70$.

Korisne informacije za efektivni oporavak obrisanih fajlova.

Prvo, imajte na vidu da kad se desi gubitak vama bitnih fajlova – da je najbolje da odustanete od korišćenja kompjutera dok god neko stručan odmah ili što pre ne započne proces oporavka. Kad god se napravi novi fajl na kompjuteru time se smanjuje mogućnost da će oporavak fajla biti uspešan ili čak i moguć uopšte. Dakle ili nemojte više koristiti kompjuter dok ga neko stručan ne pogleda, ili ga korisitite samo „kad baš-baš morate“ ili izbegavajte bilo kakvo kopiranje fajlova na njemu. Primera radi, kad odete na neki sajt preko brauzera, iako vi ne radite kopiranje fajlova – ono se radi jer sam brauzer kešira fajlove – koristeću hard disk.

Ostale mogućnosti programa

  • Možete sačuvati rezultate skeniranja diska pa kasnije nastaviti sa oporavkom. EaseUS data recovery wizard ima tu mogućnost čuvanja i reopena procesa oporavka fajlova.
  • EaseUS hard drive recovery će pokušati na sve moguće načine da oporavi obrisane, oštećene ili čak i uništene fajlove nedozvoljavajući da se novi fajlovi i informacije kreiraju na osetljivim delovima diska.

Ako ste obrisali bitne fajlove sa diska, zašto ne biste dali šansu ovom programu?