Ova skripta će napraviti izvestaje o iskorišćenosti resursa na dnevnom ili mesečnom nivou i poslati vam iste na mail kako biste mogli da proverite da li je možda nekad bilo nekakvog zagušenja. Skripta koristi sar koji je deo paketa sysstat, tako da instalirajte taj paket standardnim yum install, sudo apt-get install i sličnim metodama zavisno od distribucije.

Ovo može biti neki vid ‘brzinskog monitoringa’ ako vam je mrsko da instalirate Nagios ili slični monitoring alat – ovde odmah posle yum install sysstat – generisanje izvestaja pocinje na dnevnom nivou.

Zavisno od distribucije ali sar kad je istaliran obično čuva statistiku poslednjih 28 dana (pogledati liniju HISTORY u config fajlu /etc/sysconfig/sysstat), i istu prikuplja svakih 10 minuta…ali ako želite da stavite manju vrednost kako bi rezultati bili još validniji promenite to u crontab fajlu: /etc/cron.d/sysstat ali imajte na umu da će to povećati ili smanjiti „sa“ fajlove (kad je na 10 minuta log po danu je oko pola megabajta).

Sar pamti u formatu /var/log/sa/sa<DanUMesecu> tako da će recimo sar -q /var/log/sa/sa15 dati podatke o loadu za ovaj mesec (ako je današnji datum >15, tj ako recimo 22 Maj) ili za 15-ti prethodnog meseca (ako je danas dan <15 odnosno recimo 10 Maj) i dobićete izvestaje samo za dane u kojima se statistika generisala.
Ovde skriptu okidamo na CentOS 7 linuxu, na drugim distroima može da se razlikuje putanja do sa fajlova. Ovde sam stavio proveru iskorišćenosti CPU, RAM, SWAP, I/O, diska (provera diska nije istorijska već trenutna) ali možete dodati i vi svoje provere za sar.

Evo recimo kako izgleda jedan izvestaj sa srednjim vrednostima vezan za srednju CPU iskorišćenost za sve CPU coreove