Ево како напредном технологијом одредити тачан број учесника на протестима

Све је почело смешном, више него очигледно нарученом репортажом на некој тамо про-владиној телевизији о протестима које је имала убога српска опозиција у Београду – по речима те једне мученице која је радила репортажу њих је било ту шака јада (стручан термин је далеко мало људи) и ту су били да би се тукли кишобранима међусобно и позивали околне пролазнике на линч, силовање, насиље.

Затим је неко објавио снимак у којем их ипак има “далеко више од далеко мало“, па је се онда неко из владајуће клике досетио да убаци математику и рачуницу о запремени по којој 5 протестаната изгледа кад се снима – као 50, јер због, пајсад бисера, зимских и перјаних јакни делује да их је више него што јесте. Брате.

Дефинитивно смо се, кад су медији у питању вратили у доба Слобе и наручене репортаже о издајничкој опозицији и историјским победама владајуће клике не можемо избећи, али једно можемо – пребројати тачан број протестаната – и то помоћу савремене технологије – један дрон и софтвер упарен са њим, и то чак није много ни скупо и тако прескочити и претеривање са стране издајничке плаћеничке опозиције и претеривање са стране најбоље власти коју је Србија имала у новијој историји.

Елем, наша, домаћа фирма у којој сам некад радио, Агремо, направила је брутално добар а светски признат софтвер којим се фотографије прикупљене дроновима могу обрадити разним врстама анализа и коришћењем вештачке интелигенције те на основу разних информација са тих фотографија се може дати процена на којем делу земљишта треба више ђубрити, на ком мање, на коме не треба уопште, где “има кукоља“, где вршљају биљне напасти – и које, где је земљиште одлично, где недостаје воде и што је најбитније од свега – могу дати тачну информацију колико приноса има, у комад. Више информација на оригиналном сајту.

Истина, ова технологија је осмишљена за анализе у пољопривреди  али не видим ни један разлог са те неке техничке стране зашто се истом технологијом кроз анализу једне велике слике коју би направио дрон – не би могла “у комад“ дати информација колико је тачно било протестаната, црно на бело и све што је потребно јесте да дрон прелети протестанте, њих између стотинак (Вучић верзија) и стотинак хиљада (Ђилас верзија), те у најкраћем могућем периоду да тачну информацију о броју протестаната али и њиховој густини и површини коју су заузели, те тиме запушити уста овима или онима. Тако, применом технологија можемо лажне извештаје лажних новинара, ове или оне стране свести на нулу – јер, чини ми се а уједно је и тужна истина да како време све више пролази тако човеку можемо све мање можемо веровати, на уштрб технологије – јер технологија барата чињеницама, не ради за сендвич и тешко јој је откупити достојанство у замену за радно место у државној служби.

Кад су у питању дронови не видим разлог зашто се исти не би могли користити код нас и за праћење осетљивих окупљања на којима се могу очекивати проблеми (типа геј параде, контра-митинзи, фудбалске утакмице и слично), тачно прорачунавање површина парцела (како би се избегле погибије због метра земље), цикличне провере јавних добара којима се може теже прићи (типа незаконите сеча шума, криволов и слично) и ко зна где још, поготово имајући у виду њихове цене, мобилност и лакоћу употребе, у односу на старију браћу хеликоптере и модернију/скупљу браћу сателите.

Мала напомена: Ово није спонзорисани текст, Агремо нема везе са овде написаним текстом нити је био упознат са истим пре објаве. У питању је неко моје размишљање како се политички наручене репортаже кад су у питању протести могу елиминисати технологијом.