Кад се лаптоп напије сока

Клинац просуо чашу сока по тастатури лаптопа – иако сам ономад запретио да ће „радити каиш“ ако видим било какву течност у кругу од 5 метара у односу на лаптоп…но, то му је што му је, нараво да каиш није радио – јер смо ми стара школа (тј само кабл од пегле хехе), иако сам га један дан након прегледа цена нових лаптопова по продавницама малтретирао да напише домаћи задатак ‘Како ћале сад да заради паре ако нема лаптопа’, чисто да видим крије ли се какав предузетнички дух у њему. Пошто смо упали у ‘dead loop’ са ‘даћу ти џепарац’ и контре ‘како да ми даш џепарац ако ти не дам џепарац’ баталили смо међусобну психичку гимнастику и почели да играмо најбољу игру на свету – Мице.

Сам лаптоп ради нормално преко РДП-a и као таквог сам га користио једно недељу дана, како бих испребацивао филмове на Андроид бокс који имам, испроверавао има ли шта поверљиво што сервисери не би требали да виде и то турио на Битлокер партицију. Све остало се синхронизује са клаудом а постоји и једна офлајн копија, тако да што се самих података тиче – миран. Лаптопу сам иначе приступао преко телефона и РДП апликације на њему. У принципу, исти би могао да се користи и у варијанти да саму тастатуру раскачим од лаптопа и забодем неку екстерну УСБ/блутут и правим се луд.

Лаптоп сам отворио, видим да нећу баш моћи тако лако да скинем тастатуру и да је очистим, па сам решио да га однесем у сервис, јер ипак су моји прсти поприлино дебели и проћевапски настројени. Однесем у ваљда највећи домаћи сервис, онај који сервисира највеће домаће продавнице лаптопова, монитора и остале не-серверске ИТ опреме, контам да ће тамо бити најбрже и најповољније и да већ имају све шта им треба. Идем логиком, сигурно ће да замене тастатуру неком половном, плус сама дијагностика, очисте га и за 50-100 евра ето лаптопа назад, но – ладан туш…

Поштовани, потребно је заменити тастатуру и тачпед и одрадити чишћење. Укупна цена са дијагностиком би била….35.000 динара (~300 евра), гаранција на уграђену тастатуру – месец дана.

С обзиром да сам лаптоп није вредео више од 300 евра иако ми је завршавао посао (Asus, i5, 8GB RAM, Intel+Nvidia VGA, 128GB SSD + 500GB HDD) a и старији је од 5 година што се у ИТ свету води као старац Фочо, решио сам да забаталим саму ‘званичну поправку’ неко време сем ако се не појави неки сервис који ће то моћи да уљуди за неке нормалне новце а оно што меркам у том међупростору јесте овај видео снимак и идеја иза њега…

…с тим што бих ја да искористим и сам дисплеј који није оштећен тако да би ATX као опција отпала, те да направим неку фору којом ћу саму његову интерну тастатуру да сакријем унутар овако неког кућишта…те да му кокнем неку слим УСБ тастатурицу и тако ‘преварим систем’ а уједно и ето компјутера за клинце за који ће ме бити брига да ли су га убили или не.

Нисам сигуран колико ће ми слободно време то дозволити али с обзиром да немам никакав хоби, могао бих да се вратим на овако неке часове кућне радиности а уједно и урадим оно што већина штребера воли да ради – да оживи ИТ опрему која је мртва. Видећемо на шта ће то да изађе.