Фејсбук је похлепна педерчина

Већ дуже времена имам ову замерку на баферу – па рекох да је пребацим на папирче и објавим на блогу – те ако неко можда гуглањем крене да тражи појам „Фејсбук страница“ – да му изађе овде стање ствари кад су Фејсбук странице у питању…а не пишем овај текст као неко кукање него ето – да знате како та машинерија ради.

Фејсбук њесраНећу да обришем Фејсбук страницу иако сам једно време и размишљао о томе и наравно Фејсбук и даље корисним. Овај текст није ни хистерисање ни „ко те тера да имаш Фејсбук страницу“ већ једноставно хоћу да људима који би да имају своју Фејсбук страницу објасним како то све функционише…а функционише искључиво по америчком систему вредности…само паре све остало је небитно, паре – па ће твоје објаве бити видљиве, паре – па ћеш добити лајкове, паре….

Елем, да поновим, Фејсбук је похлепна педерчина, али не педерчина у смислу педеро-лезбо-трансово-трансоно (да ме другарице и другови трансгејзбејке, бисексуалци и остала проевропска дружина не схвате погрешно као у коментарима на једном од текстова из прошлости), него баш то – похлепна педерчина.

Рецимо, Фејсбук страницу овог блога тренутно прати око 3600 људи – и логично би било да оно што се објави на тој страници види тих 3600 људи који су лајковали ту страницу јер се интересују за ИТ и објаве на тој страници (под условом да су улоговани и да новији постови њихових Фејсбук пријатеља нису прегазили временски пост који је објављен на страници) или макар 1000 људи јер реално – бар трећина блеји на Фејсбук, али неееее….

…објаву ће захваљујући неком шуљавом Фејсбук алгоритму коју велике компаније зову „побољшано корисничко искуство“ видети максимум 15% од људи који су запратили страницу….али….ако пљунем минимум 1€ за повећање видљивости – тад ће објава бити видљива свим људима који су лајковали страницу – јер их има 3500, али да их има 35000 то би коштало 5€ дневно.

Да нисам платио 120 динара овај пост би видело 10% људи који су лајковали старницу
Да нисам платио 120 динара овај пост би видело 10% људи који су лајковали страницу, али пошто сам платио видели су сви + неки њихови пријатељи

У том маркетинг Фејзбук језику будалаштина се зове Фејсбук Reach (риич) и у суштини је једно маљаво говно те о нећу о њему ни писати а своди се на филозофију „плати па се клати“ – што би стварно било ОК да желите да вашу објаву виде људи који нису лајковали страницу, али да платите да објаву виде људи који су лајковали страницу и које интересује то што ви пишете – будалаштина.

Рецимо, филозофију „плати па се клати“ има и Гугл али је апсолутно легитимна – плати па ће те промовишемо непознатим људима који претражују одређене појмове код нас и против ње немам ништа, то је регуларан начин за једну команију да заради паре.

Објаве ће се дакле још неко време спонзорисати на педерском испрдку Фејсбуку са по 1-2€ максимум по објави са блога…и тај кеш није из мог џепа већ се блог самофинансира из пласирања AdSense реклама које се налазе на блогу…ја у овај блог финансијски улажем само своје време – ако идемо оном ‘време је новац’.

Иначе и тај Фејсбук риич су разни интернет магови, стручњаци и консултанти присвојили и направили од ње нуклеарну физику како би то клијентима наплатили што више (баш као што је случај и са SEO будалаштином) па на њој зарађују паре – а иначе се своди на „Плати па се клати“ филозофију.

Ето рекао сам и написао шта ми је било на души, а не бих да се објаве регуларно пласирају људима који прате страницу (и да се плаћа за пласирање људима који не прате страницу) а сад одох да пијем кафу…