Држава да омогући Параду Линукс корисника!

Парада linux корисника
Пингвин градом неће шетати!

Прво да се зна, нас, Линукс корисника има 5% и наша су људска права угрожена од стране државе и већинских Виндовс корисника који крше све норме цивилизацијских токова. Приморани смо у друштву да причамо како радимо на Виндовсу, како смо инсталирали Офис 2013, како радимо сваки дан у Екселу и нико од нас не сме да помене да је ипак другачије софтверске орјентације.

Кад се за нас и сазна да смо другачији од других бивамо подсмевани у друштву, сви упиру у нас са, цитирам: Маму вам јебем линуксашку, затворите се у своје станове па до сутра радите у терминалу и неће вам нико ‘А’ рећи.

Наши родитељи кад не виде на рачунару препознатљиве заставице почињу да сумњају да смо различити али се ипак надају најбољем…да је њихово дете ипак софтверски нормално.

Сви знамо за случај кад је један Линукс корисник признао родитељима да није виндовсковки опредељен већ да користи Линукс и да га Виндовс не занима за коришћење….прво су његови родитељи мислили да се шали а онда су га избацили са рачунара и нису му више давали да се врати и поново инсталира „то“.

И држава нам се подсмева…овамо подржавају наша права и тапшу нас по хардверу уз речи „Размотрићемо“, а са друге стране потписују уговоре са већинским системом и купују нове лиценце за сопствене потребе?

На сваком су кораку наша права угрожена, прети нам се крвавим бановањем, не можемо да се прошетамо улицом са лаптопом на коме је налепница пингвина, забрањен нам је приступ спортским и верским дешавањима јер нам нико не дозвољава да уђемо са лаптопом на коме је инсталиран тај европски слободни оперативни систем и присиљени смо да имамо dual-boot те да у виндовсовском друштву увек бутујемо Виндовс како би изгледали нормални већини.

Најбоље од свега је што људи не знају да у сваком Виндовс (тј нормалном) кориснику постоји скривени Линуксаш али људи то одбијају себи да признају, али Андроид телефони, већина вебсајтова, већина сервера…раде захваљујући Линуксу.

Хоћемо ПАРАДУ ЛИНУКС КОРИСНИКА!

Наша су права угрожена и хоћемо да већински Виндовсаши прихвате нас какви јесмо и да можемо на миру и без страха од Виндовс апдејта да их гушимо образујемо сваки дан и по свим медијима или јавним окупљањима о томе како је Линукс нешто нормално али и боље од Виндовса и како треба да пробају исти и да се упознају са својом софтверскуалношћу. Хајде реално, кад сте, рецимо, видели на филму да је неко радио на Линуксу (ако изузмемо филм Матрикс)? Увек је ту онај шарени Мек или Виндовс…а ми са наших 5%, где смо ми???

Photo by Cyber Wanderlust| Tviter
Photo by Cyber Wanderlust | Tviter

Не желимо да се понове немиле сцене из ранијих Парада Линукс Корисника кад су нас хулигани гађали Виндовс ОЕМ налепницама и Виндовс 95 флопи дисковима, претили реинсталацијом система, тукли Виндовс апдејтима и на остале нас начине понижавали. Хоћемо да у слободи можемо у друштву да компајлирамо кернел без бојазни од рестарта рачунара или BSOD-а.

Хоћемо да изађемо из наших кућишта и свима у јавности покажемо како ми радимо на Линуксу и како је то нормално и да свако види, не везано за то да ли га занима или не, како је то нешто најнормалније.

ЗАХТЕВИ

  1. Да држава регулише да се сви програми који се покрећу на ВИНДОВСУ морају покретати и на ЛИНУКСУ, поготово они хомофобични AutoCAD, Мајкрософт Office и Photoshop без икаквих „wine“ помагала
  2. Да Линукс корисници морају имати обавезних 5% министара у влади
  3. Да Линукс корисници као мањина морају имати бар 5% посланика у скупштини
  4. Да постоји посебна скупштинска кухиња за Линукс кориснике
  5. Да Линукс корисници могу да учествују и на другим дешавањима сем оног #BalCCon2k18
  6. Да се омогући Линукс корисницима да учествују равноправно на Мајкрософт скуповима попут Синергије и сличним и да држе тамо говоре о Линуксу
  7. Да сви програми који постоје за ЛИНУКС да морају да постоје и за ВИНДОВС због равноправности гарантованом повељом ЕУ
  8. Да се омогући слобода кретања лаптоповима који имају ТУКС налепницу или налепницу неког Линукс дистроа
  9. Да се у школама уведе и учење bash језика за припаднике ове мањине

This ultimatum is also translated to English