Izrada WEB starnicaJeste li se ikada zapitali koliko je potrebno znanja za jednu klasičnu web stranicu? Ili možda, da li je moguće sve to naučiti putem interneta? Neke od vas će moj odgovor vjerovatno iznenaditi, ali da bi naučili napraviti jednu klasičnu stranicu samo sa HTMLom i CSSom (kasnije ćemo objasniti šta je šta) potrebno je mjesec dana učenja.

Iako možete na raznim oglasima po internetu primjetiti da postoje ‘akademije’ (čak i u našem regionu) koje traže ogromnu svotu novca da bi se naučilo nešto od toga, vjerujte – ne vrijedi. U narednom tekstu ćemo obraditi mogućnost i isplatljivost učenja web dizajna i najaviti novi serijal tutorijala na ovome blogu

Zašto da učim kako napraviti web stranicu?

Šta god da radite na internetu, u većini slučajeva, morat ćete posjetiti određenu web stranicu, bilo da se radi o pretrazi za onim što vas zanima (Google), komuniciranju sa prijateljima (Facebook), kupovini (Ebay) i sl. Kada govorimo o samom početku web stranica, prvo su služile za podjelu naučnih radova. A danas?! Gotovo za sve.

Uzmite u obzir da ste napravili aplikaciju ili otvorili firmu – vi ćete morati naći način da drugima pokažete šta nudite, a web stranica je jedan od najboljih načina (pogotovo ako je primamljivo urađena).

Na primjer: otvorili ste trgovinu sa računarskom periferijom. Web stranica će omogućiti svima da pogledaju šta imate u ponudi, a ako ste omogućili i online kupovinu onda ćete povećati svoj obim poslovanja. S jedne strane, ako ste u ovoj poziciji onda nećete morati dati određenu svotu novca nekome da vam napravi web stranicu, a s druge strane, možda vi budete osoba od koje će druge osobe tražiti da joj napravite web stranicu. Smatram da će znanje o web dizajnu biti svima od velike koristi.

Najbolje mjesto za učenje

Kao što sam rekao u uvodu, bez novca ne možete naučiti puno toga na kvalitetan način. Na engleskom jeziku ima bogata ponuda tutorijala, ali ako uzmemo u obzir da većina današnjih korisnika na našim prostorima ne zna engleski jezik u mjeri da bi se preko njega educirao, onda ćemo se fokusirati na ‘srpskohrvatski’ jezik.

TreeHouse

Prije nego što krenemo dalje, ako neko zna engleski jezik dobro i želi da uloži u svoju edukaciju, onda preporučujem da se registrira na Treehouse (teamtreehouse.com). Za 25$ mjesečno imate bogatu ponudu tutorijala koji su jako dobro odrađeni. Po mom mišljenju – najbolja web stranica za učiti development.

Istraživao sam po Googleu (glumeći osobu koja želi naučiti web dizajn) kucajući „html tutorijali“, „kako napraviti web stranicu“ i sl. da je ponuda veoma stara i nekvalitetna. Na prvoj stranici pretrage nisam našao ono što sam tražio.

Devs

Ustvari, našao sam par tutorijala na kojem neki klinac mrmlja (bez uvrede momak, ali čim sam te čuo odmah sam zaustavio tutorijal) ili pak kako neko objašnjava kako da putem websa napravite u PAR KORAKA web stranicu (uz hrpu reklama i sl. gluposti).

Upravo zbog toga odlučio sm da pokušam kroz par tutorijala objasniti FeD (front end development) na ovome blogu. Prije svega, preći ćemo same osnove, a potom preći na malo teže teme. Nakon toga imat ćete jaku osnovu, ali i mogućnost da na jednostavan način širite svoje znanje.

Sve je to zamišljeno na princip da objašnjavam kod, a da s tim kodom pravimo web stranicu. Nakon što je napravimo, objasniću vam gdje da tražite još ‘komandi’ (kasnije ćemo preći na stručne izraze) koje ćete moći implementirati u narednim projektima.

WordPress?!

Wordpress

Vjerovatno ne želite da se zamarate puno sa kodom i da trošite svoje vrijeme na programiranje zbog određenih razloga. Pretpostavio sam i da ima takvih pa sam odlučio i da paralelno sa FeDom vodim i osnove WordPress administracije tako da ukratko naučite kako upravljati nekom gotovom WordPress stranicom. Obradićemo i najčešće probleme, must-have plugine i sl. Pretpostavljam da će ovo stati u 2 tutorijala.

Priprema za serijal

U narednom tutorijalu krenut ćemo odmah sa kodom pa bilo bi dobro da odmah sad nabavite sve potrebno jer tamo neću to objasniti, nego samo referirati na ovaj članak.

Kod možete pisati i u Notepadu, ali ja ću koristiti text editor koji se zove Brackets. Instalacija je veoma jednostavna. Otvorite setu i idete samo next i to je to.

Ako ima i naprednijih korisnika, svakako preporučujem da skinete MAMP tako da imate i neki server.

I to je to!

Završna riječ

Kako vam se sviđa ideja? Da li ste vi od onih koji žele da nauče nešto od gore spomenutog? Svaka kiritika i prijedlog će svakako biti od velike koristi. Hvala vam ako ste pročitali članak do kraja i ‘vidimo se’ naredne sedmice kada ću početi sa pisanjem.

Živjeli!

16 komentara na tekst Izrada web stranica | Uvod

 • rada

  Divno je da dobijemo još jedan tutorijal za HTML i CSS, pa i WP.
  Nisam razumela da li će Alem objasniti HTML i CSS preko WP, ili odvojeno, jer u suštii WP je PHP. Tu je malo nejasan.
  To može učenike zbuniti.

  Pogledala sam teamtreehouse, ali ne vidim pregled koje programe nude za učenje. ipak našla spisak…

  Zbog toga bih samo da dodam na ovaj Alemov predlog još jedan odličan online tutorijal, idealan za učenje, ne samo HTML i CSS, nego mnoštvo drugih softvera, a isto za malo novca:
  digitaltutors.com

  Ne želeći nikako da umanjim vrednost Alemovog truda, unapred, nego samo kao za dodatno učenje, imamo mi i na srpskom dobrih predloga za HTML i CSS, ne bih ja njih preskočila:)

  Pogledati na YT:
  Prvi je :
  Kako napraviti sajt? | Dreamweaver lekcije | PART 1
  Drugi:
  HTML Tutorijal – 1. Kako skinuti text editor
  Treći:
  HTML tutorijal – Osnove html kodiranja #1

  Srećno, pratim vas 🙂

  • Alem

   Drago mi je da Vam se sviđa ideja. Što se tiče Vaše nejasnoće; ja ću objasniti HTML i CSS odvojeno, a za one koji ne žele da uče to sve od početka itd. onda ću objasniti osnove WordPress ADMINISTRACIJE, što znači da učenje PHPa u ovome slučaju neće biti potrebno.

   Najbolje bi bilo da na Treehouse aktivirate trial account koji će trajati 7 dana pa da se upoznate sa njihovom ponudom bolje i onako iz prve ruke, jer HTML i CSS je samo jedan od većeg broja mogućnosti za učenje.

   Znam da je u jednu ruku lakše učiti i preko klipova, toga sam se već gore dotakao, ali smatram da to nije dovoljno dobro jer sam prvi ja učio tako i vidio da ne ide. Ali to sam samo ja.

   Ukoliko bude prijedloga, može se u tekstovima, pored objašenjenja i svega, dodati YouTube video na kojem ću „demonstrirati“ naučeno, čisto da ne pišemo po sajtu previše koda. Ali o tome kasnije, tek je početak. Vidjećemo šta će drugi reći.

  • rada

   Potpuno se slažem s tobom (da budemo manje formalni 🙂 )
   da je učenje samo preko video sadržaja/tutorijala nedovoljno.
   Ja učim decu u Komp Kampu HTML i CSS i jedva čekam i tvoj tutorijal,
   da deca imaju veći izbor za učenje.
   ( i ja učim svakodnevno, toga nikada nije višak 🙂 ).

   Btw. odličan ti je izbor editora (Y)

   Čekamo nastavak.

 • Gospodin Popara

  Hvala kur*u da se neko sa ovih prostora setio da piše o web tehnologijama. Svi znaju a čuvaju znanje ko zmija noge.
  Hvala Alemu!

 • X

  Ovo si nas samo naložio da čekamo sledeći tekst? :o)

 • elementhttp

  Evo par dobrih kanala:

  – phpacademy back-end
  https://www.youtube.com/user/phpacademy

  – DevTips -front-end design
  https://www.youtube.com/user/DevTipsForDesigners

  -TheNewBoston -tutorijali za pocetnike
  https://www.youtube.com/user/thenewboston

  • Alem

   Prije davno sam gledao TheNewBostona i mogu reći da super objašnjava. I dan danas se sjećam nekih njegovih savjeta, kao npr. da ne koristimo tag nego jer koriste samo totalni početnici i tako dajemo loš dojam o sebi kao developeru pred stručnjacima itd itd 🙂 Preporuka svakako, hvala na listi.1

  • Alem

   Lapsus 🙂

   Da ne koristimo BOLD nego STRONG jer BOLD koriste samo …*

 • Ajvan Trejs

  Moze, bravo!

 • Ajvan Trejs

  Šta bi? 😀

  • Alem

   Kratka pauza zbog školskih i poslovnih obaveza! Nastavak bi već danas trebao biti na stranici ako sve bude kako treba. 🙂

 • Milos M

  Cekamo sa nestrpljenjem!

  • Alem

   Drago mi je to čuti! Nastavak tutorijala je napisan i čeka se da ga Darko provjeri i objavi danas/sutra ako sve bude u redu.

 • Goran

  Kad krece ovo. Jedva cekam.

  • Darko Dražović

   Gorane,
   Alemovi tutorijali se nastavljaju na njegovom sajtu koji počinje sa radom: http://tutorijalend.com

  • Goran

   Hvala Darko

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.