Izrada WEB starnicaJeste li se ikada zapitali koliko je potrebno znanja za jednu klasičnu web stranicu? Ili možda, da li je moguće sve to naučiti putem interneta? Neke od vas će moj odgovor vjerovatno iznenaditi, ali da bi naučili napraviti jednu klasičnu stranicu samo sa HTMLom i CSSom (kasnije ćemo objasniti šta je šta) potrebno je mjesec dana učenja.

Iako možete na raznim oglasima po internetu primjetiti da postoje ‘akademije’ (čak i u našem regionu) koje traže ogromnu svotu novca da bi se naučilo nešto od toga, vjerujte – ne vrijedi. U narednom tekstu ćemo obraditi mogućnost i isplatljivost učenja web dizajna i najaviti novi serijal tutorijala na ovome blogu

Zašto da učim kako napraviti web stranicu?

Šta god da radite na internetu, u većini slučajeva, morat ćete posjetiti određenu web stranicu, bilo da se radi o pretrazi za onim što vas zanima (Google), komuniciranju sa prijateljima (Facebook), kupovini (Ebay) i sl. Kada govorimo o samom početku web stranica, prvo su služile za podjelu naučnih radova. A danas?! Gotovo za sve.

Uzmite u obzir da ste napravili aplikaciju ili otvorili firmu – vi ćete morati naći način da drugima pokažete šta nudite, a web stranica je jedan od najboljih načina (pogotovo ako je primamljivo urađena).

Na primjer: otvorili ste trgovinu sa računarskom periferijom. Web stranica će omogućiti svima da pogledaju šta imate u ponudi, a ako ste omogućili i online kupovinu onda ćete povećati svoj obim poslovanja. S jedne strane, ako ste u ovoj poziciji onda nećete morati dati određenu svotu novca nekome da vam napravi web stranicu, a s druge strane, možda vi budete osoba od koje će druge osobe tražiti da joj napravite web stranicu. Smatram da će znanje o web dizajnu biti svima od velike koristi.

Najbolje mjesto za učenje

Kao što sam rekao u uvodu, bez novca ne možete naučiti puno toga na kvalitetan način. Na engleskom jeziku ima bogata ponuda tutorijala, ali ako uzmemo u obzir da većina današnjih korisnika na našim prostorima ne zna engleski jezik u mjeri da bi se preko njega educirao, onda ćemo se fokusirati na ‘srpskohrvatski’ jezik.

TreeHouse

Prije nego što krenemo dalje, ako neko zna engleski jezik dobro i želi da uloži u svoju edukaciju, onda preporučujem da se registrira na Treehouse (teamtreehouse.com). Za 25$ mjesečno imate bogatu ponudu tutorijala koji su jako dobro odrađeni. Po mom mišljenju – najbolja web stranica za učiti development.

Istraživao sam po Googleu (glumeći osobu koja želi naučiti web dizajn) kucajući „html tutorijali“, „kako napraviti web stranicu“ i sl. da je ponuda veoma stara i nekvalitetna. Na prvoj stranici pretrage nisam našao ono što sam tražio.

Devs

Ustvari, našao sam par tutorijala na kojem neki klinac mrmlja (bez uvrede momak, ali čim sam te čuo odmah sam zaustavio tutorijal) ili pak kako neko objašnjava kako da putem websa napravite u PAR KORAKA web stranicu (uz hrpu reklama i sl. gluposti).

Upravo zbog toga odlučio sm da pokušam kroz par tutorijala objasniti FeD (front end development) na ovome blogu. Prije svega, preći ćemo same osnove, a potom preći na malo teže teme. Nakon toga imat ćete jaku osnovu, ali i mogućnost da na jednostavan način širite svoje znanje.

Sve je to zamišljeno na princip da objašnjavam kod, a da s tim kodom pravimo web stranicu. Nakon što je napravimo, objasniću vam gdje da tražite još ‘komandi’ (kasnije ćemo preći na stručne izraze) koje ćete moći implementirati u narednim projektima.

WordPress?!

Wordpress

Vjerovatno ne želite da se zamarate puno sa kodom i da trošite svoje vrijeme na programiranje zbog određenih razloga. Pretpostavio sam i da ima takvih pa sam odlučio i da paralelno sa FeDom vodim i osnove WordPress administracije tako da ukratko naučite kako upravljati nekom gotovom WordPress stranicom. Obradićemo i najčešće probleme, must-have plugine i sl. Pretpostavljam da će ovo stati u 2 tutorijala.

Priprema za serijal

U narednom tutorijalu krenut ćemo odmah sa kodom pa bilo bi dobro da odmah sad nabavite sve potrebno jer tamo neću to objasniti, nego samo referirati na ovaj članak.

Kod možete pisati i u Notepadu, ali ja ću koristiti text editor koji se zove Brackets. Instalacija je veoma jednostavna. Otvorite setu i idete samo next i to je to.

Ako ima i naprednijih korisnika, svakako preporučujem da skinete MAMP tako da imate i neki server.

I to je to!

Završna riječ

Kako vam se sviđa ideja? Da li ste vi od onih koji žele da nauče nešto od gore spomenutog? Svaka kiritika i prijedlog će svakako biti od velike koristi. Hvala vam ako ste pročitali članak do kraja i ‘vidimo se’ naredne sedmice kada ću početi sa pisanjem.

Živjeli!

Уколико желите и ви да поделите са заједницом своја искуства, запажања, размишљања, упутства или било шта везано за ИТ - добродошли сте на Компјутераш блогу. Више на овом линку