Подели своје знање и знаћеш више

Писање за интернет портале или блогове поседује своја сопствена правила. Можете бити одличан писац шкослких састава па чак и врхунске уметничке прозе – то још не значи да ћете имати икаквог успеха као копирајтер. Интернет и сајтови на њему постоје довољно дуго да се до сада могао искристалисати посебан стил који карактерише текстове који се ту објављују. Или ћете их научити и прихватити, или се вратите куцаћој машини.

Једноставно?

Са друге стране интернет се састоји од две врсте ентитета: садржаја и линкова. Занимљиво је споменути да се на отприлике две године количнина садржаја (текст, слике, видео, звук) на интернету дуплира. Ако посматрамо количну линкова тренутно постоји више линкова на целокупном вебу него звезди у нашој галаксији.

И тај број неуморно расте из дана у дан, из тренутка у тренутак, убрајајући и овај.

На први поглед може се наслутити да се лагано губимо у информационом мраку. Али није све изгубљено, претраживачи веома добро расчлањују жито од кукоља. Да би индуковали посету са претраживача поред врхунских садржаја морамо имати и врхунске линкове. Поставља се питање, шта су то врхунски садржаји? Просто, врхунски садржаји су они садржаји који покрећу лавине на социјалним мрежама и линкове са блогосфере, стручних портала, форума и слично.

Ако успете да у 100 обичних чланака изградите макар један који има огроман вирални потенцијал онда нема зиме за ваш сајт.

Вирални чланци имају у суштини један заједнички чинилац. Садрже пуно егзотичног знања. Да ли сте чули за пословицу подели своје знање и знаћеш више, тј. знање се множи дељењем? Ако нисте, време је да почнете са планирањем своје стратегије дељења знања. Ако пак немате експертизу у области у којој желите да доминирате на вебу, који је разлог зашто би неко трошио време на Вас?

Ако имате, онда вам поред суштине треба и добра форма. Прича креће сад.

Будите атрактивни и конкретни

Ово вероватно звучи помало банално, али текстови на интернету морају бити корисни. Ви не пишете за пензионере који уживају уз дневно издање Политике на клупици у парку нити за студенте који читају обавезно штиво за испит. Ако сте имали довољно умећа и среће да украдете мало пажње особе која је испред рачунара, искористите то до краја.

Ако не пишете атрактивно, ако ваше реченице или ваш фонт замарају, читалац ће истог тренутка отићи даље. Замислите колико занимљивог садржаја већ има на интернету. Ваша конкуренција је жестока.

Стога, оставите придеве и богате описе за неку другу прилику, и пре свега, оставите околишање за ту прилику.

Прво правило: изреците поенту што раније и што једноставније. Ако она нешто вреди, читалац ће пожелети да сазна детаље. Купите га на време.

Читајте!

Читајте

Основно правило за успех у свему чиме се бавите јесте да морате бити у току. Можда сте рођени талентовани, али то је тек почетак. Ако пишете блогове – читајте много блогова, ако покрећете узгајивачницу свиња – погледајте како изгледају оне које већ постоје.

Читањем туђих текстова најбоље ћете увидећете шта пролази, а шта не. У том смислу, и само у том, нема књиге која је узалуд прочитана. Највише ћете, свакако, научити од добрих и од лоших текстова. Ипак, можда мало више од ових других.

Ако сте, наравно, у стању да их препознате…а то је већ пола посла и знак да сте на добром путу.

Изаберите прави стил!

Сваки портал, блог, свака врста текста који пишете захтева другачији стил. Неки портали негују формално излагање, други су флексибилнији, неформални.

Приметили сте да технолошки магазини имају себи својствен речник, а исто тако га имају и сајтови посвећени туризму, животном стилу, здрављу. Од пресудног је значаја да се прилагодите. То је, уосталом, и основна врлина оних који еволуирају – много више него снага, интелигенција или, у вашем случају, таленат за писање.

Стога, увек будите свесни разлике између маркетиншког и информативног текста, позива на акцију и обичног слогана, аутореспондера и наменског е-имејла. Није лако и треба имати слуха за наизглед невидљиве нијансе, али то је оно што је неопходно да научите ако желите да будете успешни у свету копирајтинга.

Монотонија успављује. Пишите динамично!

Ако сте већ почели да пишете за интернет портале или блогове, вероватно сте се до сада сусрели са једном од главних мантри у вези са тим послом: сваки секунд пажње посетиоца је драгоцен.

Ту пажњу је тешко привући, али још теже задржати. Осим ако немате нешто изузетно вредно да понудите својим текстом, (а како ће ико знати да је то вредно ако текст није добро маркетиншки написан и промовисан) ви се морате сваком речју коју пишете трудити да задржите свог читаоца.

Схватили сте већ ваш текст не сме деловати замарајуће јер он није шкоlsка лекција коју несрећни ученик мора да прочита до краја. Читање са екрана рачунара или телефона замара више од читања штампаног текста. Зато морате да пишете динамично.

Шта то значи?

Пре свега, што мање дугих реченица и огромних пасуса. Нека цео текст буде подељен у мање целине, нека се свакој целини назире крај. Поделите га поднасловима, поједноставите краћим пасусима и реченицама, инфографицима и сликама. Болдујте и подвлачите, истакните битно, саопштите основну поруку свог текста чак и оним многобројним читаоцима који ће преко њега само прелетети погледом. Учините то како треба и они ће пожелети да прочитају цео текст.

Разумљив и концизан текст свима ће бити дефинитивна препорука да прочитају још неки од ваших текстова.

Користите метафоре, избегавајте апстракције

Или речено на једноставнији начин: пишите тако да се ваш текст може визуелизовати. Можете писати о обрачунима, особљу и регрутовању нових упосленика. Или можте писати о висини плате, секретарицама и интервјуу за посао. Јасно вам је о чему бисте и сами радије волели да читате. Или упоредите следеће изразе: „оптимизујте свој сајт за претраживаче“ и „будите на првој страници на Гуглу„. Сасвим је јасно да је у маркетиншком тексту који се обраћа ширем кругу људи увек боље употребити други израз.

Ако сте ипак приморани да употребите неки стручни термин јер другачије није могуће, објасните његово значење брже-боље у загради. Ако је могуће, урадите то и помоћу примера.

Упамтите: ваш циљ није да изгледате паметно, већ да читалац пожели да прочита ваш текст до краја.

Такође, колико је то могуће, држите се метафора. Људи, ма каквог нивоа образовања били, знају да одвоје дословно од преносног значења. Штавише, уживају у преносним значењима. Овде је поново реч о могућности визуелизације која је људима далеко ближа од слушања апстрактних теорија.

Закључак

На крају, није овде реч о пречицама да напишете ремек-дело. Реч је о томе да постигнете да људи прочитају ваш текст до краја и врате му се поново. Нека од ових правила делују одвећ банално, али их то не чини мање истинитим и драгоценим када је веб садржај у питању.
Атрактиван веб садржај свакако не претендује да буде врхунска литература, али је онај заиста квалитетан једнако тешко пронаћи као и примерак лепе књижевности за који бисте се могли заклети да ће неко желети да чита и након десет година од сада. У сваком случају, уз помоћ ових неколико правила, и вама ће бити лакше да будете ближе жељеном циљу.