Evo jednog zanimljivog pitanjca iz realnog sveta i sa realnog razgovora za posao koji se zaista desio. Pitanje glasi: Kako upravljati privilegijama – ako /bin/chmod nije izvršni fajl?

Dakle, vizualizacija problema bi bila ovakva….neko je uradio chmod -x /bin/chmod pa komanda chmod više ne radi jer nije izvršna…kako je vratiti da bude izvršna i da radi kao i ranije ali uz par otežavajućih oklnosti – radi se samo sa onim što imaš sad na raspolaganju – zabranjeno je restartovati server pa raditi iz live linuxa, koristiti bilo kakav third-part softver, računati kao da taj kompjuter nema USB portove, NAS, bilo kakav dodatni hardver, ni bluetooth ni nikakve dodatne programe osim onih najosnovnijih i naravno, zabranjeno je kopirati chmod sa drugih distribucija.

Ovo je inače pitanje da bi se skontao način razmišljanja jednog Linuksaša (koji nije proveo nekoliko dana u nespavanju i nije popio kilo Guarane i pokile kafe da bi ostao u stanju svesti pre testa) u nekakvoj takvoj situaciji. Realno – ko bi ikad uradio tako nešto, ali eto – moguće je i kako se onda izboriti sa tim? Da vizualizijem pitanje…kroz cli!?

Dakle, kreiran fajl ‘testfajl.txt’, dodate mu neke permisije, uklonjena execute permisija sa chmoda i datom fajlu (ili bilo kojem drugom) više nije moguće menjati privilegije kroz chmod – jer isti više nije izvršan.

Četiri rešenja ću dati ispod ali mora da se klikne u njih (da ne bi bilo baš na izvolte, ako ste rešili da razmislite sami)

Rešenje broj 1
Rešenje broj 2
Rešenje broj 3
Rešenje broj 4