Dve godine sam bio korisnik IKOM kablovskog operatera i preko njega sam koristio kablovsku i digitalnu televiziju i internet. Dve godine bez ijednog problema sa TV-om i internetom – to je sve radilo odlično. I onda jednog dana, rešio veći da kupi manjeg- te je SBB kupio IKOM. Ovo je moje lično iskustvo u korišćenju njihove usluge.

Naslušao sam se svakakvog pljuvanja po SBB-u na tim nekim ‘raznim internetima’ ali se nisam nešto uzrujavao jer sam svašta čuo i za IKOM, Orion Optiku, Windows, Linux i raznu ostalu ekipu i lično se uverio da to radi odlično – ne verujem tuđim rečima, dok sam ne probam to nešto. To je kao kad odem na sajt MobilniSvet i čitam komentare ispod odličnog telefona kojeg i sam koristim bez problema, neki lik koji ne zna da koristi Google Play a ni sam Android veli da je telefon sranje – dakle treba li mu verovati?

…bar sam mislio tako – dok SBB nije došao na moju adresu.

Pohlepa level Facebook

Prvo što su uradili posle kupovine a protiv bilo kakvog mog pristanka a pre isteka ugovora od 2 godine bila je seča kanala. Sve kanale koje smo imali na IKOM-u a nosili su oznaku +1…isečeno i ukinuto. Za neupućene, +1 su kanali sa jednim satom kašnjenja – tako da, ako recimo zakasniš čuku vremena na neki film na Prvoj…odeš na Prva +1 i gledaš od početka. Za ovo nisu ponudili nikakvu zamenu ili smanjenje cene pretplate – već samo tras nema više.

Druga stvar koju su uradili je seča svih normalnih Pink kanala (Pink ima 3 nenormalna i jedno 20 normalnih, doduše dostupnih samo u kablovskoj varijanti). Normalni Pink kanali su tematski kanali tipa Pink Horor, Pink Comedy, Pink Premium, Pink Triler, Pink Action i ostalih – koji su takođe završili priču bez ikakve komunikacije sa korisnicima. Kao rešenje ekipa SBB-a je ponudila da se pređe na neki njihov skuplji paket od ovog kojeg sad plaćam – uz kupovinu nekakvog Pink Paketa za dodatnih 310 dinara mesečno.

Kockasti programi

Treća stvar – TV je katastrofa i malo malo pa bude, kako bi moj klinac rekao „Kockast“ ili „Nemate ovlašćenje za korišćenje ovog kanala“. Za neupućene, „Kockat“ kanal izgleda ovako i ovo vam je ta Prva TV ako ne vidite….

Otprilike svako jutro se ne vidi pola kanala jer je „Kockasto“. Na drugom TV-u na kojem se signal dobija preko boksa mora bar jednom nedeljno da se restartuje uređaj i vadi-vraća kartica posle restarta jer se svi kanali izgube. Dešavalo se da po 2-3 dana ne radi TV…recimo eto, 27.11 su mi promenili neku njihovu opremu i stavili nekakav D3 Mini – i od tad do sad…a sad je 30.11…ja nemam TV signal. Hoće li mi možda neko iz SBB-a refundirati ovo s obzirom da plaćam ceo mesec.

Internet? Sad ima tendenciju da pukne na par sekundi pa da se vrati – čisto da te iznervira malo. Recimo, ostavim ssh sesiju preko noći, ujutru me dočeka puknuta. Na IKOM-u sam bio ulogovan preko ssh sa mog laptopa i preko 7-8 dana – sve je bilo aktivno – za pucanje konekcije je bilo potrebno ili da nestane struje ili da se ja izlogujem, sad ne može da se izgura dan.

Zvao sam nekoliko puta telefonom da prijavim probleme, dočeka me neki random telefonski spam pa „Postoje problemi tu-i-tu, radimo na njihovom otklanjanju“, ili se operater čeka skoro pa – beskonačno (za razliku od ondašnjeg IKOM-a gde si čekao max 2 minute) tako da sam možda 2 puta do sad razgovarao sa njima telefonom, dva puta su slali tehničare na teren da reše problem – i odustao sam, više ne zovem. Skoro su mi poslali tehničare jer sam ih cimao preko Tvitera (preko telefona sam čekao beskonačno), istina najavili su mi tehničare – ali sam odustao i rekao da ne moraju da dolaze. Ugovor ističe uskoro i ne bih da cimam ljude kad ću ionako da zabatalim tu priču.

Razumeo bih da sam jedini koji je počeo da se žali na njihov rad, ali otprilike su sve komše koje su bile na IKOM-u počele da se žale kako im sad TV malomalo koči a internet malomalo puca. Kablovi koji vode do televizora i rutera su isti a oprema, s obzirom na veličinu SBB-a i njihovu infrastrukturu – bi trebalo da je za klasu bolje. Ali izgleda da nije. Od kako je SBB preuzeo IKOM – katastrofa.

A super je fora što oni to sve nazivaju unapređem, baš kao što recimo Facebook svaku pohlepu koju izvede naziva ‘poboljšanjem korisničkog iskustva’. Pa ako je ranije sve radilo savršeno a sad malomalo problemi i ako si ranije imao duplo više kanala a sad duplo manje….pa kakvo je to onda unapređenje i čega?

I šta mi je činiti? Jednostavno ču čekati da mi istekne ugovor i paljba čim se ukaže dobra prilika (u tebe prvenstveno gledam MTS optiko). Nisam toliko vezan za TV niti od kuće nešto debelo koristim net pa da mi gori pod nogama. U međuvremenu ću svakoga ko bude razmišljao o prebacivanju sa drugih provajdera na SBB lično da odgovaram od te ideje – i već nekoliko komša sam odgovorio od prelaska na SBB.

Iskreno, ne bih bio toliki hejterski smrda nadrndani da nisu samoinicijativno i van isteka ugovora isekli toliko kanala iz inicijalne IKOM ponude i zatražili doplatu ili prelaske na više pakete zbog njih.

Radim u IT-ju, svestan sam da se nekad dese nepozvani problemi u radu, na infrastrukturi, ljudska greška ili šta god, živi smo ljudi i oprema nije savršena – ali majka mu stara, bilo je do sad problema i sa drugim provajderima pa nisam nešto dramio, znam da se sranja dešavaju…ali ako izuzmemo pohlepu i gledamo samo pružanje usluge – ako je jedan mali IKOM umeo to sve da drži da radi kako treba dve godine a ovde stalno problemi od treba prebacivanja – pa onda tu nešto i nije kako treba.

Ponavljam, ovo je sve moje lično iskustvo, možda nekome sad na SBB-u sve radi bolje nego ranije (doduše i dalje sa manje kanala jer za njih treba sad doplata) na IKOM-u, ili je bolji od drugih provajdera – možda sam i ja sad nekome lik koji pljuje mobilne telefone sa početka teksta, ali eto, internet je liberalno i demokratsko okruženje gde možeš reći svoje utiske i zašto to ne iskoristiti. Kako radi kod drugih ne znam (doduše znam za komše) ali sam siguran kako to sve radi kod mene – a radi katastrofa. Ja se samo nadam da će ovo sve profercerati u međuvremenu….bar što se tiče tehničkog aspekta.