Унапређење инфраструктуре??! Моје искуство са коришћењем СББ кабловске и интернета

Две године сам био корисник ИКОМ кабловског оператера и преко њега сам користио кабловску и дигиталну телевизију и интернет. Две године без иједног проблема са ТВ-ом и интернетом – то је све радило одлично. И онда једног дана, решио већи да купи мањег, те је СББ купио ИКОМ. Ово је моје лично искуство у коришћењу њихове услуге.

Наслушао сам се свакаквог пљувања по СББ-у на ‘разним интернетима’ али се нисам нешто узрујавао јер сам свашта чуо и за ИКОМ, Орион оптику, Windows, Linux и свашта нешто и лично се уверио да то ради одлично – не верујем туђим речима, док сам не пробам то нешто. То је као кад одем на сајт МобилниСвет и читам коментаре испод одличног телефона којег и сам користим без проблема, неки лик који не зна да користи Google Play а ни сам Андроид вели да је телефон срање и треба му веровати?

…бар сам мислио тако – док СББ није дошао на моју адресу.

Похлепа левел Фeјсбук

Прво што су урадили после куповине а против било каквог мог пристанка а пре истека уговора од 2 године била је сеча канала. Све канале које само имали на ИКОМ-у а носили су ознаку +1…исечено и нема их више. За неупућене, +1 су канали са једним сатом кашњења – тако да, ако рецимо закасниш чуку времена на неки филм на Првој…одеш на Прва +1 и гледаш од почетка. За ово нису понудили никакву замену или смањење цене претплате – већ само трас нема више.

Друга ствар коју су урадили је сеча свих нормалних Пинк канала (Пинк има 3 ненормална канала и једно 20 нормалних – додуше само у кабловској варијанти). Нормални Пинк канали су тематски канали типа Пинк Хорор, Пинк Comedy, Пинк Премијум, Пинк Трилер и осталих – који су такође завршили причу без икакве комуникације са корисницима. Као решење екипа СББ-а је понудила да се пређе на неки њихов скупљи пакет од овог којег сад плаћам – уз куповину некаквог Пинк Пакета за додатних 310 динара месечно.

Коцкасти програми

Трећа ствар – ТВ је катастрофа и мало мало па буде, како би мој клинац рекао „Коцкаст“ или „Немате овлашћење за коришћење овог канала“. За неупућене, „Коцкат“ канал изгледа овако и ово вам је та Прва ТВ ако не видите….

Отприлике свако јутро се не види пола канала јер је „Коцкасто“. На другом ТВ-у на којем се сигнал добија преко бокса мора бар једном недељно да се рестартује уређај и вади-враћа картица после рестарта јер се сви канали изгубе. Дешавало се да по 2-3 дана не ради ТВ…рецимо ето, 27.11 су ми променили неку њихову опрему и ставили некакав D3 Mini – и од тад до сад…а сад је 30.11…ја немам ТВ сигнал. Хоће ли ми можда неко из СББ-а рефундирати ово с обзиром да плаћам цео месец.

Интернет? Сад има тенденцију да пукне на пар секунди па да се врати – чисто да те изнервира мало. Рецимо, оставим ssh сесију преко ноћи, ујутру ме дочека пукнута. На ИКОМ-у сам био улогован преко ssh са мог лаптопа и преко 7-8 дана – све је било активно – за пуцање конекције је било потребно или да нестане струје или да се ја излогујем, сад не може да се изгура дан.

Звао сам неколико пута телефоном да пријавим проблеме, дочека ме неки рендом телефонски спам па „Постоје проблеми ту-и-ту, радимо на њиховом отклањању“, или се оператер чека скоро па – бесконачно (за разлику од ондашњег ИКОМ-а где си чекао маx 2 минуте) тако да сам можда 2 пута до сад разговарао са њима телефоном, два пута су слали техничаре на терен да реше проблем – и одустао сам, више не зовем. Скоро су ми послали техничаре јер сам их цимао преко Твитера (преко телефона сам чекао бесконачно), истина најавили су ми техничаре – али сам одустао и рекао да не морају да долазе. Уговор истиче ускоро и не бих да цимам људе кад ћу ионако да забаталим ту причу.

Разумео бих да сам једини који је почео да се жали на њихов рад, али отприлике су све комше које су биле на ИКОМ-у почеле да се жале како им сад ТВ маломало кочи а интернет маломало пуца. Каблови који воде до телевизора и рутера су исти а опрема, с обзиром на величину СББ-а и њихову инфраструктуру – би требало да је за класу боље. Али изгледа да није. Од како је СББ преузео ИКОМ – катастрофа.

А супер је фора што они то све називају унапређем, баш као што рецимо Фејсбук сваку похлепу коју изведе назива ‘побољшањем корисничког искуства’. Па ако је раније све радило савршено а сад маломало проблеми и ако си раније имао дупло више канала а сад дупло мање….па какво је то онда унапређење и чега?

И шта ми је чинити? Једноставно чу чекати да ми истекне уговор и паљба чим се укаже добра прилика (у тебе првенствено гледам МТС оптико). Нисам толико везан за ТВ нити од куће нешто дебело користим нет па да ми гори под ногама. У међувремену ћу свакога ко буде размишљао о пребацивању са других провајдера на СББ лично да одговарам од те идеје – и већ неколико комша сам одговорио од преласка на СББ.

Искрено, не бих био толики хејтерски смрда надрндани да нису самоиницијативно и ван истека уговора исекли толико канала из иницијалне ИКОМ понуде и затражили доплату или преласке на више пакете због њих.

Радим у ИТ-ју, свестан сам да се некад десе непозавни проблеми у раду, на инфраструктури, људска грешка или шта год, живи смо људи и опрема није савршена – али мајка му стара, било је до сад проблема и са другим провајдерима па нисам нешто драмио, знам да се срања дешавају…али ако изузмемо похлепу и гледамо само пружање услуге – ако је један мали ИКОМ умео то све да држи да ради како треба две године а овде стално проблеми од треба пребацивања – па онда ту нешто и није како треба.

Понављам, ово је све моје лично искуство, можда некоме сад на СББ-у све ради боље него раније (додуше и даље са мање канала јер за њих треба сад доплата) на ИКОМ-у, или је бољи од других провајдера – можда сам и ја сад некоме лик који пљује мобилне телефоне са почетка текста, али ето, интернет је либерално и демократско окружење где можеш рећи своје утиске и зашто то не искористити. Како ради код других не знам (додуше знам за комше) али сам сигуран како то све ради код мене – а ради катастрофа. Ја се само надам да ће ово све проферцерати у међувремену….бар што се тиче техничког аспекта.