Nisam nikada imao direktnih dodira sa ovom bazom podataka niti znam išta detaljnije o njoj. Dobio sam zadatak da je instaliram kako bi se nešto isprobalo što sam i uradio. Malo sam proguglao kako se instalira, naravno pogledao zvanično uputstvo u kojem obično skoro uvek nešto fali i instalirao kako valjda i dolikuje te stavljam ovde uputstvo ako nekome zatreba.

Kad je IBM-ova DB2 baza u pitanju, kažu ljudi da je krasi velika stabilnost i odlična brzina…testirano je – insert 3 miliona linija za po 3 kolone trajalo je par sekundi. Ono što još krasi ovu bazu podataka jeste što je jedna od najskupljih – ali je možete testirati jer IBM daje mogućnost 90 dana trial perioda za isprobavanje kako i šta – tako da ako ste firma….raspitajte se kod lokalnih IBM partnera i oko licenci i oko podrške i oko kadra. Ja o DB2 za sad znam samo kako teče proces instalacije i podizanja baze – sa BLU akceleratorom, nisam ulazio dublje u materiju, bekape, strukturu i slično.

Trial možete skinuti sa ovog linka. Što se Red Hat-a tiče, od skoro možete otvoriti developer nalog kako biste se upoznali sa ovom distribucijom i njenim načinom rada – ali ako planirate da dignete RH u prod okruženju, moraćete da iskeširate od 700$/godišnje pa naviše, zavisno od broja procesora i tipa podrške. Ovu instalaciju, kao i do sada radimo u Minimal Install varijanti, bez GUI-a i ostalih paketa – te instaliramo šta nam konkretno treba. Istu ovu instalaciju sam probao na CentOS 6-tici (iako nije zvanično podržana) ali nije prošla preinstall proveru.

Ostaje vam da kroz GUI a preko VNC-a ili direktnog pristupa mašinu završite instalaciju. Koraci u prilogu.

Nakon instalacije ostaje da se instalira baza – koja će u ovom slučaju biti dignuta sa BLU akceleratorom koji je navodno revolucionarna tehnologija kad su performanse u pitanju – i da se postavi da se takva baza diže automatski sa sistemom

Ostaje vam da pokušate sad da se ulogujete u bazu i vidite ‘radil to’. Ja sam za testiraranje koristio Oracle SQL Developer (da i ja sam se iznenadio otkud on u ovoj priči) ali sam dodao db2jcc.jar kroz tools > preferences > database > third party JDBC drivers

Ako je sve OK sa konkecijom, time je instalacija završena i možete krenuti sa radom narednih 90 dana dok traje trial period.