Како постати програмер: Уплатиш 100€, обука пар месеци и ето 1000€ плате!

Делује идеално? Програм преквалификације који је објавила влада Србије делује нестварно добро – радиш посао за који више нема потражње а са друге стране имаш посао за којим влада огромна потражња…као што је програмирање, платиш фирмама да одрже обуку корисницима, корисници морају да учествују тако што плате нешто ситно типа 100€, заврши се обука и опалаааа – плате од 1000€. Није то само сад ово што рекламирају из власти, тако функционише реклама за скоро све школе програмирања код нас, сви рекламирају нешто типа „Научи да програмираш и бирај посао са великом платом“.

Никад нећете видети у рекламама приватних школа истину типа: „Дођите код нас да вас упутимо у основе програмирања а посао и висина плате касније – то искључиво зависи од вас, можда се никад не запослите у ИТ-ју а можда будете радили и за 5000€ месечно – све зависно од вашег даљег пожртвовања и ангажовања“

Оно што се прећуткује јесте то да је до плате од 1000€ и више у сфери програмирања – подугачак пут. Као и многи други курсеви по нету који обећавању нешто типа „Заврши наш курс и бирај посао који желиш за огромне новце“ – није баш тако реалан – прво….ти курсеви и обуке ти дају само иницијалну дозу знања за почетак, право учење почиње тек после кроз реалан рад – дакле, почиње се од Јуниор позиције где су плате око 400€ па како се стиче искуство и бацање у ватру тако и расте плата – па тек после, кад постанеш искусни сениор то иде на 1000€ и више.

Корисници за тих својих 100€ могу наћи на нету разне профи курсеве а што да не – и бесплатне. Чист пример сам вам ја – све што сам научио о систем администрацији, Линуксу, базама, ИТ безбедности, остало – научио сам искључиво сам, преко нета, читајући јавно доступна упутства и документацију, гледајући разноразне видео снимке на Јутјубу и на све остале начине. Проблем енглески језик? Енглески је научен кроз филмове – иницијално знање сам добио у средњој школи – даље је било на мени (баш као што би требало да буде вама на овим курсевима). Ако сам ја као човек из београдске вукојебине и из зидарске породице могао тако да учим 2000-те на половном компјутеру купљеном од локалних барајевских Рома за 100 марака – не видим разлог зашто не би могао било ко у ери мегабитног протока на интернету, смартфона и силних лаптопова. Све што је потребно је жеља и мало слободног времена, може и преко ноћи док сви други спавају.

Смрдуцка око ове преквалификације нешто као и увек кад се држава бавим нечим, хтео сам да напишем повелики текст око онога што мени ту смрди али је неко већ обрадио ту тему у ситна цревца…па ћу једноставно само тај његов текст овде пренети и предлажем вам да прочитате добро.

Ради се о искусном веб дизајнеру који се дизајном бави већ 20 година – Владимиру Јовановићу који је на свом блогу лепо описао све што смрдуцка у тој причи, као и то где наћи алтернативе кад је програмирање у питању (конкретно веб програмирање у овом случају) па преносим његов текст у потпуности – као и шта можете очекивати од оваквих програма обука.

Преквалификација у ИТ за почетнике

Програм преквалификације у ИТ сектор који организује влада Србије је вест којој би свако кога занима ИТ требало да се радује. Међутим, када сам видео услове, рокове и цене, одмах сам се запитао — зашто овако кратко и зашто овако скупо?

Влада обезбеђује новац за програм који траје између 2 и 4 месеца. Стипендија до 1500€ по полазнику се плаћа фирмама које учествују у обуци, уз то да сваки полазник мора да плати још 100€ из свог џепа. (Извор: StartIT, StartIT).

Најсиромашнијима се маше испред носа великим платама у ИТ сектору, али се не спомиње да су то сениорске плате за које је потребно минимум 5–6 година константног усавршавања и практичног рада

За све ове године сам научио да не верујем држави јер се нису обрачунали са корупцијом у земљи и зато што се још увек искоришћавају наивни. Најсиромашнијима се маше испред носа великим платама у ИТ сектору, али се не спомиње да су то сениорске плате за које је потребно минимум 5–6 година константног усавршавања и практичног рада. Можда те године делују као добар рок да се дође до плате од преко 1000€, али људи већином заборављају да до тога не може тако лако да се дође и да то није занимање за свакога. Потребно је константно учење и што је најважније — то учење никада неће престати.

Ево зашто мислим да је превара у питању ако ставимо на папир шта почетик може да научи за 2–4 месеца:

 • Основе функционисања интернета
 • Основе структуре HTML-а и употреба најчешће коришћених тагова
 • Основе CSS-а, без прилагодљивог дизајна (енг. responsive web design)
 • Увод у JS, највероватније преко основа јQuery библиотеке

Ово све под условом да се то учи у учионици, да постоје предавачи који ће посвећено учити полазнике за то време. То знање није довољно за јуниорски ниво. После тога је потребно још много учења да би се дошло до јуниорског нивоа и почетне плате од око 400€.

Интервјуисао сам доста људи на претходном послу и искрено, људе које долазе са овог државног курса највероватније не бих запослио јер ће им фалити још много знања да постану употребљиви. Да ли је онда то корисно трошење новца пореских обвезника? Па наравно да није!

Шта је онда решење и како стварно помоћи људима да помогну сами себи?

За 100€ колико би сваки од полазника платио за учешће у овом курсу за преквалификацију у ИТ, могуће је урадити нешто много боље. Уместо да се те паре баце на курс са крајње упитним резултатима, свако може да купи 8 квалитетних курсева са udemy.com сајта са којима може да научи много више него за ових пар месеци. Чак се не даје ни пуних 100€, већ 96$ (око 80€) јер више пута месечно тај сајт све курсеве продаје по цени од 12$, што је смешна цифра у односу на знање које се добија. Купујем их и ја, као сениор, јер овако квалитетно знање никада није било јефтиније.

Једини предуслов је знање енглеског језика. То важи за све. Уколико полазници не знају Енглески, то је нешто што морају обавезно да савладају пред улазак у ИТ. Сва актуелна литература је на енглеском, а куповину књига на српском не препоручујем јер се индустрија креће толико брзо да су те књиге по изласку из штампе већ застареле. После свих завршених курсева се добија и сертификат који сваки полазник може да постави и у свој Линкедин профил.

Ево курсева које препоручујем, овим редом:

 1. Почетни ниво: HTML & CSS
  https://www.udemy.com/web-design-for-beginners-real-world-coding-in-html-css/
 2. Почетни ниво: JS
  https://www.udemy.com/javascript-bootcamp-2016/learn/v4/
 3. Средњи ниво: SASS
  https://www.udemy.com/sasscourse/
 4. Средњи ниво: ES6
  https://www.udemy.com/es6-bootcamp-next-generation-javascript/learn/v4/
 5. Средњи ниво: Responsive design & Photoshop
  https://www.udemy.com/psd-to-html5-beginner-to-advanced/
 6. Напредни ниво: PHP
  https://www.udemy.com/php-for-complete-beginners-includes-msql-object-oriented/
 7. Напредни ниво за бекенд програмере: Laravel
  https://www.udemy.com/php-with-laravel-for-beginners-become-a-master-in-laravel/learn/v4/
 8. Напредни ниво за фронтенд програмере: Vue
  https://www.udemy.com/vuejs-2-the-complete-guide/learn/v4/

Особа која прође све ове курсеве, схвати их и научи да их примењује, има 99% шансе у било којој домаћој ИТ фирми. То је нешто што са овим државним курсом једноставно није могуће.
Не наседајте на преваре, узмите своју судбину у своје руке и загрејте столицу!

Линк оригиналног текста: Преквалификација у ИТ за почетнике


Владимир Јовановић – аутор оригиналног текста и насловне фотографије
Дизајнер и програмер са преко 18 година искуства
Вебсајт | Линкедин | Tвитер | Фејсбук