7-zip je arhiver otvorenog koda koji koristim i na Windowsu i na Linuxu zbog njegove brzine, jake kompresije i dodatnih mogućnosti od kojih je meni bitna ona vezana za postavljanje šifre nad 7-zip arhivom te je kao i ostali softver otvorenog koda dostupan i za komercijalnu upotrebu.

Ono što je najbolje kad je ovaj arhiver u pitanju jeste što podržava ogroman broj formata, može da radi u multiprocesinu (multithreading), recimo parametar -mmt=6 će upregnuti 6 CPU jezgara da bi što brže napravio arhivu a sem toga podržava….pa može se reći skoro sve operativne sisteme, od Windowsa, preko Linuxa, Mac-a pa do OpenBSD, Solarisa i ostale ekipe.

Donju instalacija je odrađena na Red Hat 6 jer mi bio ‘naruku’, u minimal varijanti kako bih ispratio šta je sve potrebno od dodatnih paketa i ispostaviće se da je potreban samo kompajler i njemu zavisni paketi kao i data kopresor (za bzip), tako da je velika šansa da već imate sve spremno. Instalaciju radim samo za upotrebu u cli režimu – dakle u server varijanti i ovakva instalacija može proći kod svih distroa koji koriste yum kao paket menadžer (RedHat, CentOS, Fedora, OpenSUSE) a kod onih koje ne koriste yum koristite njihove paket menadžere za instalaciju kompajlera. Ako vam nije bitna poslednja verzija već samo da imate 7-zip, na CentOS-u ga imate u epel-repozitorijumu (yum install epel-release -y ; yum install p7zip).

Što se Red Hata tiče, ne morate da kupujete licencu da bi ste ga isprobali, testirali i koristili repozitorijume, dovoljno je da otvorite developer nalog (više ovde) koji traje godinu dana.

Time je instalacija 7-zipa u cli varijanti završena. Komande za pravljenje i raspakivanje raznih vrsta arhiva raznim metodama u nekom daljem tekstu ako mi zapadne pod ruku.