Dešava se da se ljudi zaigraju sa flešom, prave nekakve particije, instaliraju butabilne ili perzistentne operativne sisteme na njemu, rade image restore i slično na fleš pa im se nekako desi da fleš koji ima kapacitet od recimo 32GB – sad odjednom ima 28 ili 3GB.

Ja konkretno, imam butabilne fleševe koje sam napravio za raznorazne recoveri alate i OS-ove i svaki butabilni fleš čuvam kao sliku napravljenu preko programa PassMark ImageUSB pa kad mi zatreba butabilni, recimo Acronis – pustim mu restore direktno sa USB-imagea, pa mi tako USB od 4GB postane USB od 512MB – jer sam image pravio sa USB-a od 512MB. To je tako jer se pravi image kompletnog fleša, ne samo njegovog iskorišćenog dela, tako da će USB od 4GB imati image od 4GB – iako je na njemu iskorišćeno samo 400MB. Malo glupo ali nisam našao neko normalno rešenje u Windows varijanti za ovo. U Linux varijanti bi najverovatnije odličan posao naparavio običan dd, probaću kad budem stigao. Uglavnom, mislim da je samo meni jasno zašto pravim image USB fleševa, normalnim ljudima nije – oni prave flash od nule sa Rufusom, Unebotinom i sličnim alatima – ali pusti sad to.

U primeru dole, radi se sa Command Promptom na Windowsu i bez ikakvog dodatnog programa da bi se USB fleš vratio u prethodno stanje što se kapaciteta tiče. Napomena je da će ovim koracima kompletan sadržaj fleša biti uništen, tako da ako imate nešto pametno na njemu – sačuvajte negde drugde.

 1. Otvorite Command Prompt kao administrator -> Start > cmd > Desni klik > Run As Administrator
 2. Ukucajte Diskpart pa pritisnite Enter
 3. Ukucajte List Disk pa pritisnite Enter
 4. Pronađite redni broj vašeg diska u koordinatnom sistemu konfuzije (i USB flash se vodi kao storage tj disk) . Prepoznaćete ga po kapacitetu i gledate deo ispod DISK ###.
  U našem slučaju vidi se da imam jedan disk koji je kapaciteta 465GB – i on nas ne zanima i jedan koji je kapaciteta 7441MB (iliti 8GB). Taj od 8GB je fleš i nosi redni broj 1. Redni broj 1 će biti u velikom broju slučajeva, ako imate na sistemu samo jedan HDD i ništa dodatno ubodeno u njega. Iako se ovde vidi da je disk veličine 8GB, kroz Windows, tj Windows Explorer se vidi da je 512MB od čega je zauzeto oko 400. Ovaj isti info možete videti i iz Disk Managementa (diskmgmt.msc)
  Dobro ovde pogledajte, da ne napravite neko sranje.

  Pogled iz  Disk Managementa (čisto kao info)
 5. Ukucajte, u ovom slučaju Select Disk 1 pa pritisnite Enter
 6. Ukucajte Clean pa pritisnite Enter. Ovim sve sa fleša ode bespovratno.
 7. Ukucajte Create Partition Primary pa pritisnite Enter
 8. Ukucajte Active pa pritisnite Enter
 9. Ukucajte Format fs=Fat32 Quick pa pritisnite Enter i sačekajte malo. Time će USB fleš biti isformatiran u FAT32 i Quick režimu. Ako želite da bude NTFS kao fajl sistem na flešu, komanda je: Format fs=NTFS Quick
 10. Ukucajte Exit pa pritisnite Enter, i od tog trena možete koristiti USB fleš kao ranije, sa originalnim kapacitetom.