Како вратити USB флеш у оригинално стање на Windows-у, без икаквог додатног софтвера

Дешава се да се људи заиграју са флешом, праве некакве партиције, инсталирају бутабилне или перзистентне оперативне системе на њему, раде опоравак система и слично на флеш па им се некако деси да флеш који има капацитет од рецимо 32GB – сад одједном има 28 или 3GB.

Ја конкретно, имам бутабилне флешеве које сам направио за разноразне алате за опоравак и инсталације оперативних система и сваки бутабилни флеш чувам као слику направљену преко програма PassMark ImageUSB па кад ми затреба бутабилни, рецимо Acronis – пустим му опоравак директно са USB-слике (USB image), па ми тако USB од 4GB постане USB од 512MB – јер сам слику правио са USB-а од 512MB. То је тако јер се прави слика комплетног флеша, не само његовог искоришћеног дела, тако да ће USB од 4GB имати имаге од 4GB – иако је на њему искоришћено само 400MB. Мало глупо али нисам нашао неко нормално решење у Виндовс варијанти за ово. У Линукс варијанти би највероватније одличан посао напаравио обичан dd, пробаћу кад будем стигао. Углавном, мислим да је само мени јасно зашто правим слику (image) USB флешева, нормалним људима није – они праве флеш од нуле са Руфусом, Унеботином и сличним алатима – али пусти сад то.

У примеру доле, ради се са командном линијом на Виндовсу и без икаквог додатног програма да би се USB флеш вратио у претходно стање што се капацитета тиче. Напомена је да ће овим корацима комплетан садржај флеша бити уништен, тако да ако имате нешто паметно на њему – сачувајте негде другде.

 1. Отворите Command Prompt као администратор -> Start > cmd > десни клик > Run As Administrator
 2. Укуцајте Diskpart па притисните ентер
 3. Укуцајте List Disk па притисните ентер
 4. Пронађите редни број вашег диска у координатном систему конфузије (и USB флеш се води као складиште тј диск) . Препознаћете га по капацитету и гледате део испод DISK ###.
  У нашем случају види се да имам један диск који је капацитета 465GB – и он нас не занима и један који је капацитета 7441MB (илити 8GB). Тај од 8GB је флеш и носи редни број 1. Редни број 1 ће бити у великом броју случајева, ако имате на систему само један хард диск и ништа додатно убодено у њега. Иако се овде види да је диск величине 8GB, кроз Виндовс, тј Виндовс Експлорер се види да је 512MB од чега је заузето око 400. Овај исти инфо можете видети и из Диск Менаџемента (diskmgmt.msc)
  Добро овде погледајте, да не направите неко срање.

  Pogled iz Disk Managementa (čisto kao info)
 5. Укуцајте, у овом случају Select Disk 1 па притисните ентер
 6. Укуцајте Clean па притисните ентер. Овим све са флеша оде бесповратно.
 7. Укуцајте Create Partition Primary па притисните ентер
 8. Укуцајте Active па притисните ентер
 9. Укуцајте Format fs=Fat32 Quick па притисните ентер и сачекајте мало. Тиме ће USB флеш бити исформатиран у FAT32 и брзинском (Quick) режиму. Ако желите да буде NTFS као фајл систем на флешу, команда је: Format fs=NTFS Quick
 10. Укуцајте Exit па притисните ентер и од тог трена можете користити USB флеш као раније, са оригиналним капацитетом.