Како ресетовати Виндовс шифру користећи Убунту (и chntpw)

Ово је један од оних постова за које бих стварно волио да буду јако дуги и компликовани (јер јеботе, брисање шифре за неколико минута апсолутно не би требало да буде могуће), а у стварности овај пост описује процес који траје типа пет минута. За оне које имају мало искуства са Линуксом, написао сам детаљан туторијал, а за оне који имају мало више искуства, на крају чланка се налази tl;dr верзија која се буквално састоји од једне реченице.

Дакле, ево слиједи један детаљан туторијал о томе како избрисати шифру у Виндовсу:

Шта вам је потребно

  • Једна Виндовс машина којој желите да промијените шифру*.
  • Један USB од 2GB простора или више.
  • Преузет Убунту (стварно небитно која је верзија, испробао сам и са 14.04.3 и 15.10 и виђао сам туторијале који су и са 9.04 урадили исто) или било који његов дериват (Кубунту, Xubuntu, Лубунту, Убунту GNOME, Линукс Минт или можеш и мој омиљени elementaryOS).
  • Рачунар који може да бутује са USB-а.

* Напомена: Ја сам лично тестирао ову методу на Windows 7 рачунарима (небитно издање) и на Windows 8 рачунарима (потребно нагласити да је био локални логин у питању, дакле није био логин преко Мајкрософтовог налога). Уколико покушате ову методу на неким другим Виндовс издањима (десетка, XP, Виста, Windows 8 са Мајкрософтовим налогом), јавите у коментарима како је прошло.

Корак 1: Стави Убунту инсталацију на USB

Стварно не желим да трошим пуно времена на ово јер има пун к… туторијала како да ово одрадите. Уколико имате приступ Виндовсу, користите Unetbootin. Уколико имате приступ неком од Линукс деривата, нема боље опције од „dd“ команде:

sudo dd if=/put/do/datoteke/ime_iso_datoteke.iso of=/dev/sdaX

…гдје требаш да замијениш sdaX са именом свог USB-а).

Корак 2: Покрени „live“ верзију Убунту-а са USB-а

Овдје требамо да направимо једну битну разлику између Windows 7 и Windows 8 (и новијих) система.

Windows 8(.1) или новији

Дакле једног лијепог и сунчаног дана, неко у малом градићу Редмонту у држави Вашингтон гдје је сједиште Мајкрософта је одлучио да је добра идеја да Виндовс остави своју партицију mount-овану чак и када ти искључиш рачунар, јер тиме се, наравно, убрзава покретање система за невјероватних 0,3 секунде (значи сада покретање Виндовса траје револуционарних 35 секунди умјесто 35,3). То значи да уколико приступаш Виндовс партицији са неког другог система, мораш да је mount-ујеш само као read-only. Рјешење за овај проблем је покретање cmd-а и писање сљедеће команде:

shutdown /s /t 0

…и онда људи кажу да је само у Линуксу потребно користити терминал.

Након ове команде, систем се гаси у потпуности и Виндовс партиција не остаје mount-ована.

Windows 7

Кликни Start и иди на Shut Down.


Дакле, када искључиш рачунар, уђи у BIOS, измијени „boot order“ тако да бутује прво са USB-а. Стварно ми се не да пуно задржавати ни на овом кораку. Док се рачунар укључује, кад ти се прикаже лого компаније рачунара, ударај по DEL(ete) типки, пронађи „boot options“, стави да прво бутује са USB-а и то је то. Ако се не можеш снаћи, имаш гомилу туторијала на интернету.

Корак три: Омогући „multiverse“ репозиториј

Знам, питаш се: „Омогући шта!?!? Којим овај језиком прича?“, али у основу све што требаш да урадиш је да кликнеш на старт дугме и почнеш да скидаш софтвер. Када то урадиш, видићеш апликацију „Software & Updates“. Отвори је и приказаће ти се неколико опција. Неке су означене, неке нису. Ти се побрини да све осим „Source code“ буду означене.

Овако некако
Овако некако

Када си то урадио, кликни на „Close“ и видићеш да ће ти рачунар у сљедећих 10-ак до 15 секунди радити нешто. Сачекај да заврши и онда покрени терминал (Start → Terminal) и Files (Start → Files).

Корак 4: Навигација у потребни директориј преко терминала

Прво што требаш да сазнаш јесте како ти је Убунту именовао Виндовс партицију. Да то урадиш, погледаш на лијеву страну Files-а и видјећеш овако нешто, само без ових безвезе карактера јер сам ову слику пронашао на интернету:

Е сада, у тој листи ти неће баш буквално писати Виндовс, већ ће, по мом искуству, већином писати величина партиције. Уколико знаш колика је, кликни на њу. Уколико те дочека овако нешто:

…добро си урадио. Е, разлог зашто си морао ово да отвориш јесте да видиш тај чудан низ карактера који ће ти требати врло брзо (у мом случају тај низ је „B21617CE16179309“). Сада када га отприлике знаш, вријеме је да пишеш мало команди у терминалу.

Прва која ти треба заправо инсталира програм који ћемо да користимо и гласи овако:

sudo apt-get install chntpw

Затим ти треба „cd“ команда за навигацију. Дакле куцаш:

cd /media/ubuntu/RANDOM_NIZ_WINDOWS_PARTICIJE/Windows/System32/config

Корак 5: Брисање шифре

Све што сада требаш јесте да упишеш „sudo chntpw SAM“ и програм ће да се отвори. Изгледаће овако:

Ту ће ти приказати неку листу, неке кориснике, неке друге пичке материне, али у основи када те пита да изабереш нешто, ти упишеш „1“ и притиснеш Ентер, када те пита да сачуваш податке, ти притиснеш „y“ (пажња: пошто се и ја увијек овдје зајебем, на енглеској тастатури је „y“ гдје је на нашој „z“) и притиснеш Ентер.

Овај програм нуди и неке додатне могућности (мијењање шифре, претварање корисника у администратора и тако то), међутим по рандом искуствима са интернетом које сам прочитао, најсигурније је избрисати шифру и онда поставити нову користећи Control Panel, тако да остале опције нисам ни покушавао.

Задњи корак: Позатварај све, угаси рачунар, покрени Виндовс

Затвори терминал, затвори Files, када видиш чисту позадину кликни на задњу иконицу у горњем десном ћошку и изабери shut down. Када ти се рачунар искључи, извади USB и укључи рачунар поново. Сада ће те дочекати Виндовс са избрисаном шифром.
Дакле да сумирамо шта смо урадили у једној tl;dr верзији:

tl;dr верзија

Скини неки Убунту дериват, покрени „live“ верзију, инсталирај „chntpw“ из multiverse репозиторија (напомена: multiverse није омогућен по дифолту), „cd“ у /media/ubuntu/IME_WINDOWS_PARTICIJE/Windows/System32/config“ и покрени „sudo chntpw SAM“.