Који ми антивирус препоручујеш?

Питају ме људи вазда за препоруку за „неки антивирус“, бесплатни или крековани, па овако јавно да напишем уместо да свима понављам. Никад не користити крековане антивирусе. Или бесплатно или купите лиценцу.
Користио сам отприлике скоро све бесплатне антивирусе, али је, по мени коначан списак, са којим се скоро нико не слаже, је:

  1. 360 Total Security (али обавезно са стартована она два модула)
  2. Comodo AV
  3. Аваст, 6 празних места па тек онда сви остали

AVG – свако ко ми је кукао на вирусе, проблеме са компјутером и слично – имао је њега инсталираног.
Авира – некад је исто била убица али је у некој од верзија добила гратис и ту неку ману да се сама од себе – угаси и не скенира ништа, кишобран у system tray-u затворен – мо’ш се јебат, али док ради и скенира – одлична је…мада пада на зараженом флешу убоденом у компјутер, то због нечега не види. Да ли се то поправило не знам и нећу ни да проверавам – поверење изгубљено.

Од комерцијалних антивируса – могу причати само о онима које сам користио а користио сам ESET и F-Secure (оба у доменском окружењу на око 400 корисника и уз администрирање са централне локације) и Kaspersky Internet Security (на два компјутера).

ESET је некада био убица, али изгледа да више није (многи се неће ни са овим сложити)…рецимо пустио сам на тест 4 вируса старија од библије, два је упецао – два није. Пустио сам му скенирање на неких 100 вируса којих сам имао у штеку (исто старији ко библије) – препознао је 50. Мени се чини да он сад живи на рачун старе славе.

F-Secure, понекад се запитам да ли тај антивирус уопште и ради. На ових 100 вируса које сам му тад пуштао – препознао је око 30.
Kaspersky – одличан, препознао све, али поприлично тежак за систем, кад се пусти full-scan компјутер нисам ни могао да користим.

Од комерцијалних чуо сам од других корисника одличне препоруке, једино још за „Avast Premier“ (не знам да ли поседује „remote console“ за доменско окружење).

Али није све у антивирусу!

Има доста људи „Ја имам само Windows Defender и немам проблема“ или „Ја немам никакав антивирус и немам проблема“ – али, ако се упустите у причу са тим људима, сконтаћете да су то људи који се поприлично добро разумеју у системску администрацију и дебело су ИТ писмени, имају добро заштићене интернет прегледаче тј браузере (NoScrypt или тако нешто), погашене „autoplay“ функције, обично су у систем улоговани као Guest или Normal User-и (не као администратори), иду искључиво на проверене сајтове, не кликћу на све живо и могуће, на порњаву и торенте иду преко сендбоксованих браузера и слично. Они ми нису меродавни и обично се са њима не упуштам у дубљу причу или расправу јер су дебела национална мањина.