Каријера – како је започети?

Уколико сте недавно завршили факултет или сте на завршној години, вријеме је да почнете да размишљате даље о томе шта ћете да радите у свом животу. На самом почетку бих волио да напоменем да пишем из перспективе некога ко је тек започео радни однос и надам се дугу каријеру. Такође, још једна мала напомена, пишем људима који се баве ИТ-јем, мада то може да се односи и на друге дјелатности.

Pomozi.Ba
Тражење посла је најбоље да почнете прије завршетка студија из неколико разлога. Првенствено, временом ћете научити како да своју радну биографију напишете на најбољи могући начин, уколико будете упорни, а вјерујем да хоћете, временом ће вас позвати на понеки разговор. Ту ћете стећи једно јако битно искуство а то је како да се понашате на разговору за посао.

Волио бих још да вам кажем да је најгора ствар која може да вам деси на разговорима за посао да разговарате са HR (Human Resources) који апсолутно немају појма о вашем занимању и о томе каква би била ваша позиција у фирми. Уколико успијете да прођете HR, обично слиједи технички разговор гдје вас пар људи пропитује о стручним стварима.

На техничке разговоре се трудите да не идете неспремни. Обавезно прочитајте о томе чиме се фирма бави, погледајте оглас на који сте се пријавили, поновите ствари о којима сте радили на факултету, вјерујте ми нема непријатније ситуације за вас од тога да немате појма чиме се фирма бави.

Такође никад, али никад, немојте писати у CV-ју да познајете одређене технологије а да сте у ствари само чули за то, јер карма је кучка и особа која вас интервјуише ће баш о томе да вас испитује а то даље значи да нећете добити посао.

Уколико успијете да преживите све те силне разговоре и силна разочарења, а биће их јер су послодавци јако неодговорни и много пута вам неће ни јавити да нисте прошли иако су обећали да ће вас обавјестити о исходу конкурса.

Дао бих вам још пар савјета како да се понашате на послу.
Обично је у фирмама које се баве ИТ-јем радна атмосфера опуштена. Углавном су ту све млађи људи приближно ваших година. Први радни дан је најгори дан у свачијем животу. Иако је један мој пријатељ већ радио у фирми у којој тренутно и ја радим, па можемо рећи да ми је олакшао тиме што је ме је он представио свима. Ипак осјећај страха и треме не може да вас заобиђе.

Обично вас неко дочека када дођете први пут, па онда слиједи моменат кад вас представља свима у фирми и ви, наравно, се трудите да запамтите имена свих људи, међутим то је немогуће јер на крају ипак запамтите само своје име. Првих дана ће вам вјероватно дати да обнављате своје знање из области које су битне за фирму. Како вријеме пролази атмосфера ће постајати опуштенија и уколико сте бар мало комуникативни вјерујем да ћете после прве радне седмице упознати екипу са којом радите и да ће тај осјећај треме, страха и осталих чуда свемира нестати.

Да се вратим сад на оно што је у ствари најбитније за сваког почетника. Радите, трудите се да дајете свој максимум. Немојте да вам буде тешко било шта. Запослили сте се, неко вам је дао прилику да покажете шта знате и шта можете. Немојте да је изгубите. Ваше радно вријеме је ту да радите.

Немојте бити један од оних радника који су ту само да прође тих 8 сати за које су наводно плаћени. Ако дођете са таквим ставом у фирму, сматрајте да нећете остати дуго. Имате 8 сати да радите и искористите их. Оставите се друштвених мрежа и дописивања. Уколико нема посла, увијек има нешто што не знате или нисте довољно добри у томе и баш због тога треба да узмете и да учите. Таквим ставом помажете себи и на тај начин стичете поштовање колега и само на тај начин можете напредовати.

Ако сте добили прилику, немојте то олако схватити. Схватите то озбиљно, ухватите се у коштац, немојте одустајати. Сваки почетак је тежак али немојте одустајати без борбе. Читајте, питајте, гледајте али не одустајте!