Moj tupavi klinac…

Traži meni moj klinac, sad ima 10 godina, da mu resetujem lozinku na nekakvom Robloksu što je neka video igrica koju on igra sa njegovim pajtašima, jer je staru otkrio nekom njegovom dugu koji mu se veli, loguje na nalog i krade mu trofeje koje je zaradio u igrici – i koji mu je promenio lozinku pa mu ne da pristup nazad. Ja kao stari štreber i sajber-bezbedononosni paranoik psiho krenem da mu drobim o bezbednosti loznike na netu, kako mora da je čuva kao oči u glavi i ne sme nikome da kaže koja je i da se nikad i ni pod kojim okolnostima ista ne sme nikome otkrivati te da dobro pazi kako je koristi, gde se loguje i ko mu sve može videti istu.

Budi Human
…i šta uradim – odem na reset lozinke, stigne na imejl reset link, ja resetujem lozinku i postavim neku moju, dakle sve regulare. Pita me klinac koja je lozinka – ja mu velim da neću da mu kažem, jer je ovako bezbednije da on ne zna koja je a ja da znam i da ćao…ali on bi da zna pa bi da zna, trebaće mu za logovanje na nekom drugom kompjuteru – ja mu velim da ću mu se ja ulogovati tu gde treba da se uloguje i to je to – i naravno, ako popusti sa školom, samo ću da mu promenim opet lozinku, ovo će da mu se izloguje i ne može ništa više ili ako me baš iznervira uzeću i obrisaću mu nalog pa će bespovratno izgubiti sve te njihove trofeje i sranja. Klincu nije svejedno, žvaće dupe gaće.

Ništa, klinac mi da mu se ulogujem u taj Robloks na kompjuteru, ja se ulogujem, klinac igrao jedno čuku i to je to. No, treba mu isto sa telefona, igra igricu i na telefonu. Ja mu kažem da mi donese da se ulogujem i na telefon. Ja se ulogujem, klinac me pita da li će mi se izlogovati sa kompjutera kad se ovde ulogujem – ja mu kažem da neće, on me pita – hoću li mu stvatno obrisati nalog, ja mu velim da ne smara ako sam mu rekao da hoću – hoću…ako školske obaveze nisu završene i popusti u školi – i ništa, klinac ode da igra.

…ali dolazi nazad posle pola sata i veli – lozinka je !!!LudKoStruja-9516 i smeje histerično prevarant mali, skačući mi u paraleli po živcima…

Vatafak, stavio sam tu lozinku, kako je dođavola provalio da sam to stavio. Uzmem nazad telefon, gledam ima li kilogera nekakvih – jok, sve regulare a i oklen bi on uopšte znao šta je kiloger, gledam na kompu – sve čisto. Pa šta je lik uradio? Glupost neviđena – upalio snimanje ekrana na mobilnom pa mi dao da se ulogujem i tako upecao koja je lozinka bila u pitanju i šta je tačno kuckano na tastaturi. Pitanjima dok sam mu se logovao mi očigledno skretao pažnju a notifikacije u kojima stoji da se trenutno snima ekran nisam ni gledao jer kod njega u notifikacijama vazda milion njih. Šah-mat! Učenik pobedio učitelja sa 10-0. Ќaš. Ćao zdravo. Ajd ti matori u penziju. Israo se klinac u sve moje tehnike i znanja, klinac koji nema blage veze šta je socijalni inžinjering. Dođe, nalupa šamare i odjaha u suton a ja ostadoh zgrčen na podu, jecajući i daveći se u suzama sramote i blama, proklinjući sudbu kletu. Mislim se – samo da ovo ne sazna neko, pući će bruka naširoko i naveliko, ne opra me ni Dunav ni Sava. Ma ovo no krv ne može da spere. Ali ujedno i dobbra pouka meni (i vama) – svuda može vrebati curenje podataka i pažnje kad su u pitanju osetljivi podaci – nikad dovoljno, ma koliko bili uvereni u svoje znanje.

…tupav klinac ispade – malo morgen. Vajthetovac mali namazani…