Повратак коренима

Због пар наивних шала на Линкедину попих бан пред искључење, пар шала на Фејсбуку један бан, други бан и трећи бан пред трајни. Шала која је увредила Линкедин и Фејсбук јесте фотка на којој неки талибан наоружан али са закоченом пушком седи за лаптопом у канцеларији а ја дописао изнад њега „Нудимо рад у динамичкој атмосфери“ и у следећем реду „Динамичка атмосфера:“…што је уствари саркастична шала везана за поштапалицу виђену у већини огласа за посао.

Ово ме је коштало замало перманентног бана

Претходни бан на Фејсбуку који је трајао месец дана сам добио због следеће објаве, која је требало да буде духовита али ето или ФБ алгоритам или неко пријавио и звекете: „Ја као ту неки линуксаш опасни а користим навелико Виндовс на лаптопу – осећам се као нека транџа због тога“. Касније ми људи објаснише да је реч „транџа“ заправо увредљива за трансвестите и да сам написао „осећам се као неки трансвестит“ све би било ОК највероватније.

Даље гледам на свим друштвеним мрежама – ко год да напише било шта против вакцинације – одмах бан на кеца, без икакве полемике и могућности тужбе. Ја немам ништа против вакцина, вакцинисао сам се и против ковида, али пустите ме да прочитам и шта други имају да кажу на ту тему па да сам одлучим да ли ћу то да прихватим или не уместо да ви о томе одлучујете уместо мене, овако сценарио је као да се нешто покушава сакрити. Ја сам присталица апсолутне слободе говора, нека говори свако шта хоће о чему год хоће и како хоће, а нека на ономе ко то чита буде одлука да ли ће прочитано бити маркирано као „јебем ти будалу који је ово дебил“ или „видиш занимљиво“.

…а шта тек рећи против те политичке коректности, канцера 21 века. Не смеш рећи црнац, смеш белац, белац је белац а црнац је афроамериканац. Мама и тата могу бити само родитељи, не и мама и тата – то се покушава прогурати. Пепе ле твор је сексуални манијак, принц који љуби Трнову Ружицу је некрофил и сексуални предатор, симпатични Апу из Сипсонових је изругавање једној нацији или религији. Да се не лажемо, има цртаних филмова, оних старијих где се види отворени расизам – али зашто се то крије, зашто је блам рећи да је симбол демократије, држава имена САД пре 60-70 година била једна од најрасистичких држава – били сте, више нисте (дискутабилно али верујем да нисте), учите из грешака. Ти сад можеш да демантујеш своју физиономију па може да  одлучиш да ли се осећаш као мушко или женско или нешто треће па тако можеш ако се рецимо бавиш дизањем тегова да једног дана кажеш да се осећаш као женско и одеш на такмичење у дизању тегова са женама – немам ја ништа што си се ти одлучила да од данас будеш женско али није ли непоштено према „оригиналним“ женама да ти са женским софтвером али и мушким хардвером идеш да се такмичиш у снази са особама које имају женски хардвер? Зашто је политички некоректно рећи да то није у реду и да је непоштено према „оригиналним“ женама и да то лудило мора да стане бар кад је спорт и такмичење базирано на физичкој снази у питању?

Шта год тако дискутабилно да се окачи на друштвеним мрежама добије бан истог трена. Корисници на друштвеним мрежама имају неки осећај кад да поседовањем профила они тамо заправо поседују нешто – а заправо су производи тих друштвених мрежа, на њиховој сте територији и њихов сте „бич“. Зато сам решио да поново оживим овај блог, овде сам ја газда и могу да пишем шта желим без страха од било каквог бана од стране треће стране…укину ми сајт, пребацићу га на другог хостинг провајдера, укину ми домен – купићу други, забране ми да купујем домен – купићу га преко неког другог, забране ми дибидус некако на неку фору све – ће се пребацим на дарк веб…али ваљда неће до тога доћи мајкуму, не бавим се тероризмом, само волим да се шалим и имам понекад мало чукнути смисао за хумор.

Све у свему, нека ово буде својеврски повратак коренима – блогу. Фејсбук страница ће бити перманентно и без икакве могућости опоравка обрисана 15.09.2021, као и сам Фејсбук профил који више нећу ни отварати. Линкедин остаје у употреби али ћу се неко време држати по страни и корисити га исључиво за „озбиљне пословне активности“, тражење посла, објаве разних успеха и остале досадне ствари које већина тамо ради, ништа шала, сарказам и слично до даљњег а колико ће то „даљње трајати“ то ћемо да видимо. Искрено Линкедин је и даље доста корисна мрежа јер доста понуда за посао иде оданде, плус сам захваљујући Линкедину окупио екипу за стони тенис где играмо редовно – тако да нећу тамо профил да гасим тако лако, а можда се некад и вратим у стари мод. Линкедин је чудан – из неког разлога посао сам некакав инфлуенсер на Линкедину, фирме се жале послодавцима да им каљам углед и утичам на пословање кад их прозивам тамо због неке лоше услуге које нуде, шаљу ми људи интерне преписке из својих фирми са скриншотима мојих провала са Линкедина, нека жена ме препознала у Лидлу да сам ја „тај Дража са Линкедина“, добио сам понуде да за неки кеш објављујем огласе за посао, зову ме људи да идем на некакве конференције као предавач, да учествујем у подкастима – где ја у тој причи са мојим страхом од јавног појављивања и нападима панике, мени све то делује као секција „није се десило“ да дешава се…тако да сам обрисао неке старије „неприкладније“ објаве и коментаре и бићу у илегали неко време.

На блогу неће бити нешто претерано стручних ствари и ствари из ИТ сфере, писаћу шта ми на души, тако да ако очекујете само ИТ текстове и само „струку“ што би рекао онај – отпратите и овај блог….нећу бити нешто претерани ни активан, имам на баферу доста ствари и за учење и за рад, а ту је бесконачна битка са килограмима (и даље сам дебели гмаз) тако да плус минус – добро вам дошао назад.