Највећа мана оперативних система базираних на Линуксу

Користим Linux базиране оперативне системе већ дуже време. Први пут сам налетео на Linux неке 2009. године, тада сам био средњошколац. Рачунари су ме одувек занимали. Од када сам клинац волео сам да прчкам по рачунарима, да улазим свуда, да отварам кућиште да видим шта је унутра, како то ради. Инсталирање система, инсталација програма, тражење шта који програм ради, чачкање по одређеним програмима.

Укратко рачунари су ми одувек били хоби. И све је то до 2009. године било по Windows системима. Онда укапирам да ми је Windows досадио, да у њему доста ствари знам.

Постао сам нека врста „систем администратора“ у комшилуку. Шта год да зафали, ја сам онај мали који дође да поправи. И тако се одлучим да пређем на Linux о коме сам већ доста читао. Почео тако да скидам разне Linux дистре, пробао инсталацију, инсталирам, видим шта има, али обришем и вратим се на Windows.

И све тако до неке 2011. године када се озбиљније задржим на Linux-у. Од тада користим углавном Linux и колико знам о Windows-у, толико знам и о Linux-у (не кажем да је то нешто претерано много, али сигурно више од неког просечног корисника) са тим да о Linux-у знам и можда мало више. Ово је мало дужи увод, али пошто први пут пишем рекох ред је мало да се представим.

Е сада да се вратимо конкретно на причу шта је то што је највећа мана Linuxа, са неке моје тачке гледишта. И да се не лажемо ни један оперативни систем није потпуно без мана, па тако није ни Linux. Можемо ту да говоримо о доста мана, као што су недостатак игрица (и ако Valve преко Steamа то решава) или недостатак неких специјализованих програма, који су потребни одређеним људима у послу. Мада са друге стране гледано није ту Linux базирани систем крив, већ произвођачи игрица и тих програма, јер не раде верзије за Linux. Windows са друге стране има много више мана. Пре свега се ту мисли на гомилу вируса, који могу да направе крш и лом. Без неког антивируса скоро је немогуће да се он користи, а опет нисте сигурни. Linux је ту далеко испред Windows-а што се тиче безбедности, јер постоји занемарљив број вируса за Linux на које можете да налетите.

И сада долазимо коначно до дела где ћу покушати да откријем, која је то највећа мана Linuxа по мом мишљењу… 3… 2… 1… То је 70-80% Linux корисника… Због чега тако мислим и ако сам и сам корисник Linux-а (али себе сврставам у оних 20-30%). Покушаћу да кроз неке примере то објасним.

(Конкретно се у тексту мисли на кориснике Linux-а у Србији. До оваквих погледа сам дошао пре свега посећујући разне, домаће форуме о Linux-у, а аналогно томе дошао до погледа о свим Linux корисницима).

Већина корисника Linuxа себе сматра неком вишом класом људи када се говори о свету рачунара и ИТ-а. Користи Linux и мисли да је неки велики сајбер-курајбер, генијалац, сува и пука интелигенција (јер је чуо да људи на MIT-у користе искључиво Linux). И сви они који користе Windows су будале, овце за шишање од стране Мајкрософта, незналице које буље у компјутер као теле у шарена врата и тако даље. Пријатељу, никоме није много да купи Windows, да купи програм који му је потребан и да од тога прави новац себи за живот. И боли њега она ствар да ли ради на Windows-у, Linux-у или OSX-у, важно је да му то све ради и да он прави паре. Не седи кући, буљи у Linux и скаче од среће (бићу фин, па нећу да напишем нешто безобразније) што је Linux корисник. Не размишљају да постоје ти неки Windows корисници који су паметнији од њих, који су успели у животу (и у ИТ свету), а никада нису имали додира са Linux-ом.

Пример за ово је, када се оде на неки домаћи форум о Linux-у и када се постави било које питање о Windows-у или се помене Windows, одмах крене пљувачина и чувена реченица „Зови Windows подршку, шта нас овде питаш“. То ми је одувек било толико одвратно да немам речи.

Уколико је Linux филозофија слобода избора, па онда пусти људе да слободно изаберу. Изабрао је да крекује Windows и да користи, па помогни човеку, нећеш да цркнеш. Успут му предочи да може и да користи Linux, помогни му око миграције. Не, уколико нећеш да користиш Linux, ти си слепац, овца за шишање и довиђења.

Друга ствар је та нека „заосталост“ већине Linux корисника. Брате мој колико је њих тешко натерати да користе нешто ново. Све ново што изађе је безвезе, то је само шминка, то је шаренило, то није за Linux кориснике, то је за Windows овце. Изађе Unity, то је пљувачина, како не ваља, како је то срање, како то није Linux, како је Gnome 2 закон. Користио и користим Unity и сасвим је одлично окружење, које је и доста практично за рад, али опет њима нешто не ваља. Терминал је закон, све треба да се ради преко терминала и како Linux не треба да буде user-friendly, јер од како се мења и постаје user-friendly он „не ваља“.

Linux корисници (они старији) остају заробљени изгледа у том неком периоду, када је Linux био само за праве гикове. Ништа што је ново њима не одговара, смета им што се уводе GUI апликације. По мом мишљењу таква једна ситуација доста кочи развој Linuxа. Поред чињенице је он постао чак и лакши од Windowsа за коришћење, тај развој је далеко пре могао да се догоди и сада би Linux био милијардама година испред Windowsа, али се ипак све постепено радило баш због таквог понашања тих „старих“ Linux-аша. Најмање о томе води рачуна Cannonical, који ради на развоју Убунтуа и баш због тога је најомраженија компанија, после Мајкрософта код Linux корисника. Да се слуша већина Linux корисника и даље би се компајлирали програми.

Још један пример за овакву ситуацију је појава systemd инит система у Linux свету. Колико се само прашине дигло око тога. Колико њих је само писало како ће да мигрира на Slackware и Gentoo само због тога што ове дистрибуције не уводе systemd. Најзанимљивије од свега је што нико није знао тачно да ми објасни шта има против systemd-а.

Затим те поделе у Linux свету. Посетим форуме и почнем да читам како Дебиан корисници пљују Убунту кориснике. Једни пљују Федору, други Мањаро, трећи опенСУСЕ, четврти Дебиан, пети Убунту, шести Arch итд. Онда једни пљују Unity, други Mate, трећи Gnome 3, четврди KDE 4, пети KDE 5, шести LXDE. И тако у круг.

И онда дође неко ко нема појма о Linux свету, а изрази жељу да проба неку Linux дистрибуцију. Наравно, како ће да истражи о томе него оде на интернет и ту проба да сазна што више. Оде на један линк, ту Дебиан корисници хвале Дебиан, пљују Убунту. Кликне на следећи линк, Убунту корисници се куну у Убунту, пљују Дебиан. На трећем Slackware корисници пљују и Дебиан и Убунту кориснике. И тако посети 10 линкова, на сваком ће наћи да неко неког пљује. На крају свако нормалан би помислио, шта ће мени ово у животу, када чак ни овима што користе Linux није добро и човек одустане.

Linux базирани системи су одлични, како за пословну сврху, тако и за употребу међу обичним корисницима. Имају све неопходне алате за свакодневни рад на рачунару. Инсталација програма је постала лакша него и на Windows системима. Свако данас може да користи неку Linux дистрибуцију у зависности од преференција. Неко више воли Убунту, неко Mint, неко Дебиан итд. Неко више воли да има Unity радно окружење, неко Cinnamon, неко Xfce итд. Све је то ствар укуса и од онога шта неко ради на рачунару, тако да међу Linux корисницима (бар код нас) би требало да буде мало више поштовања код туђег избора, па макер људи бирали и крековани Windows.