Научите енглески језик како умете и знате!

Две особе које знам су у року од 20 минута испушиле за посао…јер нису знале енглески или су га знале ‘нако. Мора се схватити једном за свагда – свака радна позиција која пуца на висине више од производни радник, захтева ОБАВЕЗНО познавање енглеског језика а кад су ИТ послови у питању уз слабо или никакво познавање језика немојте се надати али апсолутно никаквом запослењу. На нету су скоро све везано за ИТ на енглеском и ту нема преговора – енглески је о-б-а-в-е-з-а-н. Енде.

То што сте учили енглески у школи послодавцу апсолутно ништа не значи а неретко ћете разговарати на енглеском и по сат-два кад будете тражили посао – било да су наши људи или страници причаће са вама на енглеском јер не желе да они имају проблем ако вам тамо неки Амер закука да му решите проблем а ви не знате ни шта вас је питао…те ако намиришу да нисте добри са енглеским – ћао. Могу националисти да се мрште до сутра али је ситуација таква да један језик више није довољан….чуј мене….није више….па није довољан већ 20 година.

Где учити енглески?

Не мора енглески да буде савршен али мораш бити баш ОК са њим. У школи су ти дали неке основне смернице али даље је на теби а кад је његово учење у питању плус је што енглеског имаш пун курац где желиш и колико желиш…рецимо филмови које гледаш на компјутеру – имаш филм, имаш превод у титлу, имаш изговор – па шта више желиш? Глумац изговори реченицу – изговориш је ти, имаш превод шта значи, вратиш неколико пута и поновиш…вратиш 10 пута и поновиш…па да га јебеш научићеш је…и онда друга реченица.

Даље, наставиш интерно са енглеским да нико не зна – кренеш да размишљаш на енглеском, кад закучиш да не знаш неку реч….узмеш телефон, отвориш Гугл Кип (енг. Google Keep) и упишеш ту реч на српском па после потражиш како се преводи или ако имаш нет погледаш одмах…па је поновиш у себи једно 20 пута и опала, још једна реч научена. Док се возиш покушаш да се сам наводиш на енглеском, рецимо отпилике „I will go left from here and for about 1 kilometer I will go straight and not right“ а ако си возач и имаш навигацију стави је да буде на енглеском и слушај шта ти риба говори.

Мени је рецимо хит да људи који желе да науче језик – ставе и на телефону и на Фејсбуку на којем висе по цео дан и свуда – наш језик. Па ево ти само Фејсбук…ако ти је на енглеском можеш се одмах заинтересовати шта значи рецимо „Find friends“….аха, find значи тражи а friends значи пријатеље…аха, а како бих рекао тражи пријатеља, тј у једнини…не знаш шта значи ‘Find friends’ кликни и пробај логички да провалиш шта значи. Како се изговара – иди на Гугл, куцај у претрази Гоогле Транслејт или Гугл Преводилац или Google Translate, укуцај ‘Find friends’ и кликни на звучникчић и чућеш како се изговара.

Дакле ето ти неких добрих ресурса – Гугл преводилац, амерички филмови, серије, auto-correct  функција у браузеру, Word-у или Writter-у, додаци типа Grammarly и слично….бесплатних варијанти постоји – само се треба натерати на то…али…

Ако ти је тешко да се натераш да учиш енглески сам – плати људима да те науче. Тих школа страних језика има на сваком ћошку и где год хоћеш али увек имај у виду да сертификат који ће ти дати није битан – можеш га одмах бацити у канту…битно је знање са којим треба да располажеш за тражени посао.