Мини упоредни тест Mozilla Firefoxa, Google Chroma и Opere

Био сам приморан да променим интернет прегледач (browser) који користим такорећи од његове верзије 1 имена Firefox а после више од 10 година, јер је постао претежак за мој компјутер…што онај код куће са 4GB RAM-а, што онај на послу са дупло више – одем на YouTube, пустим видео – попале се кулери…док рецимо то исто није проблем кроз Operu…а да купујем нови RAM модул само због Firefoxа – нећу, јер ми оба компјутера раде скоро па савршено. Заменићу интернет прегледач и проблем решен.

Покушао сам брзински да провалим шта то зеза Firefox конкретно кад је искоришћење процесора и RAM меморије у питању – тако што сам пратио понашање при старту, поотварао 10 табова од којих су неки тешки (Фејсбук, Твитер, Gmail, YouTube) а неки рандом који су ми пали на памет (Компјутераш, РТС, Блиц, Курир, Њуз нет, Index.hr и Google Search) и пратио како се понашају у старту, како после 10 минута рада – а после сам им додао и један YouTube видео са музиком који ради у позадини – као што је скоро увек случај кад радим као и са погашеним табовима како бих видео да ли се ‘угасило’ и оптерећење.

Сва 3 прегледача су имали инсталиране uBlock Origin и Pushbullet додатке и радили су синхронизацију података, тј лозинки, букмарка и свега осталог а сам тест је трајао 20-так минута укупно, што можда јесте а можда и није довољан узорак…нисам софтвер тестер да бих знао…овај тест је више био ‘кориснички’ него професионални, уз обичан Таск менаџер и очи које прате понашање, проценте и мегабајте. Тест је рађен на Windows 10 машини са 4GB RAM-а и интеловим i5 процесором на 2.6GHz. Нема SSD-а.

Чист старт интернет прегледачa са празним (бланк) табом – убедљиво најлакша је ту била Opera. Док Firefox и Google Chrome нешто дрљају по процесору једно 15 секунди после старта – Opera се сведе на нулу после 2-3 секунде. Firefox најтежи по RAM. Ово и није толико битно јер….ко отвори интернет прегледач само да би му био отворен?

Стартован само Фејсбук – он јер је најтежи са разним скриптама које раде у позадини. Отприлике, сви су овде мање више исти – али опет Opera најлакша са RAM-ом и дрндањем по процесору а Firefox најтежи и бежи Opera прегледачу за око 80MB. Google Chrome све време кулира у средини негде и прави се луд.

Отварање 10 страница у 10 табова – Овде већ почиње Google Chrome да се буди и да оправдава улогу једача и дрља процесор и RAM као да је на слави код сестрића у Билећи. Много више дрља процесор него RAM те бежи Opera прегледачу – која се и овде показала као најбоља за једно 220MB са заузећем и најмањим заузећем процесора који се сведе на ~1% после 5 секунди – док ови остали оће д’умру једно пола минуте. Firefox у средини кулира – мада маломало дрмне 5-6 посто процесора ничим изазван.

Отворених 10 табова 10 минута – Табове сам само отворио и оставио их да блеје 10 минута. Зашто? Имао сам осећај да се нешто битно дешава ако се на интернет прегледачу не дешава ништа – отворене странице, одем на паузу, вратим се – деси се сваповање. Овде се заправо десило нешто доста занимљиво са Google Chrome-ом….убио је своје оптерећење RAM-а и избио на прво место по уштеди…што је супротно зајебанцији и имиџу који га прати.

10 отворених табова 10 минута плус прозор који ради у позадини – И овде Google Chrome издоминирао са убедљиво најмање дрљања по процесору и најмање коришћења RAM-а. У уштеди је побегао Firefox-у који се показао најгоре за скоро пола гигабајта. Opera је овде највише дрљала по процесору а са заузећем RAM-а била мало боља од Firefoxа алавог и доста гора од Google Chromeа који се овде показао као један велики господин.

Затварање свих 11 табова и останак на бланк табу – Овде сам хтео да видим какво стање остаје после гашења свега…а стање је опет најгоре…по Firefox. Firefox користи више од пола гига RAM-а и нешто ака по процесору (само не знам шта пошто ништа није отворено) све време…док Google Chrome и Opera негде равноправно држе добар резултат. Firefox дефинитивно има сјебан систем за ослобађање RAM-а и чишћење смећа после коришћења.

Поновно отварање Фејсбука – Овде сам хтео да видим каква је искоришћеност сад после ових 11 табова, њиховог затварања па поновног отварања Фејсбука који се води као тежак и упоредим са почетним стањем кад је Фејсбук отворен одмах после стартовања интернет прегледача. Opera је овде издоминирала пошто је користила мање RAM-а него у стартном отварању странице….док је Firefox био тежи за RAM а и добро је измалтретирао процесор…иако се не види на скриншоту (који сам ухватио кад се ‘све смирило’).

Укратко кроз овај….отприлике двадесетоминутни тест – систем је убедљиво највише измалтретирао Firefox и то се не зна да ли је више малтретирао процесор или RAM (зна се, више је RAM). Није му добро чишћење од смећа након затварања табова…тако да оптерећење RAM-а од 2GB иако није отворен ни један таб…како сам наилазио раније случај има логике…с обзиром да Firefox отворим ујутру и затворим кад кренем са посла кући.

Google Chrome са друге стране ме је изненадио како се сналази са доста отворених табова и YouTube клипом – био сам баш наоштрен да га поштено испљујем и направим неку спрдњу са њим, меме или тако неки ђаво…али не даде ми. Google Chrome се са друге стране доста борио код отварања 10 табова, некако их је отварао дуже него остали…али опет кад их је отворио био је неприметан са око 300MB RAM-а и скоро па ништа процесора. Пријатно изненађење.

Opera се показала одлично…а показала се као најлакша по процесор у свим ситуацијама сем кад је био стартован YouTube видео где је подбацила. Одлично контролише потрошњу меморије и супер се понаша у раду а делује ми некако и најбржа од ових тестираних интернет прегледача. Opera има и неке фенси ствари попут Турбо мода, VPN-а имплементираног у сам интернет прегледач и још понешто – али нисам тестирао нити ми то сад треба.

Углавном…даље настављам са Opera интернет прегледачем, размотрићу и Google Chrome а испратићу и даља дешавања и ажурирања кад је Firefox у питању, можда нешто оправе – бар кад је ‘garbage collection and cleaning’ у питању – тј скупљање и чишћење смећа.