Пажљиво са копирањем на (и са) FTP сервера

Напомена везана за FTP…добро пазите кад копирате фајлове у ком моду их копирате. Управо сам имао случај да је човек пребацио скоро 1ТБ на FTP сервер, радио aплоуд 4 дана…фајлове прекопирао и испушио – фајлови који би били скинути са FTP сервера нису били употребљиви – јер је копирао у ASCII моду…а не само што је он испушио него је испушио и онај ко је скидао 1ТБ са FTP сервера јер су фајлови били неупотребљиви. Ако не знате шта је FTP имате на овом линку. Овај текст пишем јер обично копирање раде обични корисници, којима је транстер – трансфер, те се ту прича завршава…мада је овде превид направило техничко лице.

ASCII мод се користи за трансфер plаintext фајлова а бинарни за све остале…мада можете и комплет све у бинарном моду, не једе леба. Бинарни мод пребацује фајл какав јесте (md5sum остаје исти) док овај ASCII ради некакве буђаве конверзије, мења line ending и штатијазнам те на крају md5sum не буде исти јер је фајл измењен.

Овде је наводно проблем био јер су се фајлови aплоудовали са сервера под AIX-om a FTP по дифолту на АIX-у користи ASCII моде (нисам користио никад AIX па не могу ово да потврдим). Идеално би било да кад год копирате било које осетљиве фајлове направите њихов md5sum (рецимо md5sum *.dmp >> md5sums.txt) док су код вас на оригиналу и онда и тај фајл оставите на FTP-у како би онај ко скида фајл са FTP-а могао да провери да ли се можда случајно нешто са фајлом променило на било који начин.

И наравно, увек имајте у виду да је у великом броју случајева FTP трансфер нешифрован па ако можете да утичете на то, форсирајте системаше да дигну SFTP (упутство) и да се он користи уместо FTP-a. Ако баш мора FTP форсирајте системаше да наместе да се ради енкрипција путем TLS-a односно да се користи FTPS.

Промена трансфер мода на ФилеЗилла

 

 

Трансфер моде преко CLI варијанте ftp клијента

 

 

Transfer mode preko WinSCP-a