Nekim mojim objavama po društvenim mrežama a i uživo stiče se utisak da sam ja nekakav debeli nadrkani Linuksaš koji mrzi Windows i sve što je Majkrosoftovo, počevši od Windows Viste pa na ovamo. Pa OK – Windows Vista je zaista nedolupano maljavo govno koje je bila čista prevara za-uzeti-pare i takozvani preprod za odlični Windows 7 koji je došao posle njega…ali nisu dali besplatan upgrade sa nedovršenog proizvoda nego moralo da se kupi. Uh, nezgodno započeh tekst o tome kako ne mrezim Microsoft i Windows. Aj ponovo.

Windows koristim aktivno od verzije 8.1 i od 2015-te godine i počeo sam tad kad su ga svi pljuvali da je težak šit jer nekako ne potpadam pod tuđe priče dok lično ne vidim ‘to sranje’. Obožavam i podržavam i Linux i OpenSource ali nisam oženjen ni Linuxom ni Windowsom niti me zanimaju ta advocacy prepiranja ‘ko je bolji’ – ‘el Windows ili Linux, ‘el Samsung ili Apple, ‘el Android ili iPhone, ‘el Firefox ili Chrome – ono što sam sam koristio ili bar isprobao meni je jedini reper, sve ostalo – volim da pročitam. Primera radi, iPhone koliko sam video najviše pljuju ljudi koji ga nisu koristili. Ja ga do sad nisam ni jednom ispljuvao jer ne znam kakav je, nisam ga nikad koristio – niti ću…isključivo zbog prenapumpane cene.

Kontam da ću zbog ovog teksta doći na stub srama kod mnogih Linux korisnika i biti tretiran kao svojevrsni izdajica – ali….sloboda govora braćo i sestre.

Nema dileme kad je moje poimanje operativnih sistema u pitanju – kad je PC/Desktop u pitanju Windows je mama a kad je serversko okruženje u pitanju Linux je mama. Ende.
Ima varijacija kad je Linux mama u desktop varijanti – recimo kod informatički neukih korisnika koji klikću na sve živo i moguće te navlače viruse odakle hoćeš, korisnici sa starim kompjuterima ili korisnici koji na Linuxu imaju sve što im treba za normalan rad i nema da mozgaju ‘el smem ovu licencu ovde’.

Problem hardverske kompaktibilnosti uvek lebdi nad glavama…jer se proizvođačima hardvera trenutno jebe za Linux podršku pošto sam Linux koristi 2% svih PC korisnika pa im se ne isplati – što je opet vrzino kolo…kako uopšte da ih koristi više od 2% ako laptopovi nemaju najnovije drajvere za VGA pa se laptop usija kad se startuje recimo Ubuntu (moj slučaj). I Windows je ponekad mama kad je u pitanju serversko okruženje – recimo domenska infrastruktura u firmama gde postoji veliki broj uređaja i slično, a i jedan od IT-ju najbitinijih sajtova Stack Overflow se naveliko vrti na Windows serverima, Majkrosoftovoj MSSQL bazi i koristi IIS i NET tehnologiju (izvor ovde).

Moje mišljenje o Windowsu je pozitivno – ali tek kad se sve instalira, poubija Windows bloatware i nepotrebni programi poput Windows Store, ubije Superfetch servis koji ponekad ume da ubije CPU i razni ostali nepotrebni servisi i dok se Windows Updates instaliraju planski uz prethodni bekap sistema – ne automatski. Dakle – ima dosta radnji da bi Windows radio bez greške. Vremenom sam shvatio da Windows Updates zavisi od hardvera do hardvera pa tako recimo na nekim laptopovima dolazi do beskonačne instalacije a na nekim nikakav problem kad je u pitanju Automatic Windows Updates.

Mogućnost Windows desetke, imena Recovery – koja ima zadatak da odjebe instalacije od nule i korišćenje eksternih alata za pravljenje sistemskih slika (image) i da se Windows vrati na fabrička podešavanja uz čuvanje svih korisnićkih fajlova – iz samog Windowsa u par klikova radi predugo – a probao sam ga na 3 kompjutera od jačih do slabijih ali opet, iako psujem i pljujem – ta mogućnost postoji samo Windowsu – na Linuxu je recimo nema…i radi odličan posao, ali opet, zbog predugog vremena izvršavanja za mene je opet mama povratak sistema pomoću system image i CloneZilla alata – koji je doduše, opet iz Linux sveta.

Dakle, ima Windows 10 dosta mana ali se daju prepeglati. Ja sa njegovim korišćenjem nemam apsolutno nikakve probleme pa čak ni na slabijoj mašini – meni on radi odlično. Istina, dosta toga sam tu dopimpovao, utegao, pogasio i optimizovao – ali šta sad, može mi se. Kad je serversko okruženje u pitanju tu već nemam dilemu, tu je Linux ćale i kao takav i ostaje – te kad mi neko kaže da mu se Oracle i websajt (koji nije na NET-u) vrti na Windowsu ili pak, koristi Windows Server samo zbog jednog deljenog foldera – imam utisak da bih ga ubio.

Šta najviše zameram i Windowsu i Microsoftu

Prva stvar koju najviše zameram Windowsu jeste licencno ludilo – prevelika cena licenci, vezivanje licence za hardver (kad zborimo o OEM/GGK licencama) a ne za korisnika, prekomplikovana priča oko korišćenja licenci – recimo ludilo imena kal (CAL) za Windows Server i MSSQL i uostalom sve vezano za tu licencnu psihijatriju – to ne sporim, tu su definitivno preterali.

Druga stvar je slanje svih mogućih i nemogućih informacija Microsoftu – mimo moje dozvole…doduše za ovo koristim one-klick lek imena „O&O ShutUp10“ – pisaću o njemu kasnije.

Treće što im zameram jeste što su uništili dva meni veoma korisna proizvoda – Nokiju i Sunrise Kalendar, i to njihovo silovanje priče koje se završava tužnim krajem za njih, tipa…e saćemo da sjebemo Android (Windows za mobilne), e sa’ćemo da sjebemo Samsung (Nokijom i Windowsom na njoj), e sa’ćemo da sjebemo Chrome i Firefox (Edge), e sa’ćemo da sjebemo Amazon (Azure) – imaš rođače nekoliko odličnih proizvoda i drži se njih i unapređuj, šta se guziš tamo gde te niko neće, kakav đoka Windows Phone – gospođo napustite objekat.