Ne mrzim ni Vindovs ni Majkrosoft iako odajem takav utisak

Nekim mojim objavama po društvenim mrežama a i uživo stiče se utisak da sam ja nekakav debeli nadrkani Linuksaš koji mrzi Vindovs i sve što je Majkrosoftovo, počevši od Vindovs Viste pa na ovamo. Pa OK – Vindovs Vista je zaista nedolupano maljavo govno koje je bila čista prevara za-uzeti-pare i takozvani preprod za odlični Vindovs 7 koji je došao posle njega…ali nisu dali besplatanu nadogradnju sa nedovršenog proizvoda nego moralo da se kupi. Uh, nezgodno započeh tekst o tome kako ne mrzim Majkrosoft i Vindovs. Aj ponovo.

Vindovs koristim aktivno od verzije 8.1 i od 2015-te godine i počeo sam tad kad su ga svi pljuvali da je težak šit jer nekako ne potpadam pod tuđe priče dok lično ne vidim ‘to sranje’. Obožavam i podržavam i Linuks i otvoreni kod ali nisam oženjen ni Linuksom ni Vindovsom niti me zanimaju ta advokatska prepiranja ‘ko je bolji’ – ‘el Vindovs ili Linuks, ‘el Samsung ili Epl, ‘el Android ili Ajfon, ‘el Fajerfoks ili Hrom – ono što sam sam koristio ili bar isprobao meni je jedini reper, sve ostalo – volim da pročitam. Primera radi, Ajfon koliko sam video najviše pljuju ljudi koji ga nisu koristili. Ja ga do sad nisam ni jednom ispljuvao jer ne znam kakav je, nisam ga nikad koristio – niti ću…isključivo zbog prenapumpane cene.

Kontam da ću zbog ovog teksta doći na stub srama kod mnogih Linuks korisnika i biti tretiran kao svojevrsni izdajica – ali….sloboda govora braćo i sestre.

Nema dileme kad je moje poimanje operativnih sistema u pitanju – kad je PC (pi-si) ili Desktop u pitanju Vindovs je mama a kad je serversko okruženje u pitanju Linuks je mama. Ende.
Ima varijacija kad je Linuks mama u desktop varijanti – recimo kod informatički neukih korisnika koji klikću na sve živo i moguće te navlače viruse odakle hoćeš, korisnici sa starim kompjuterima ili korisnici koji na Linuksu imaju sve što im treba za normalan rad i nema da mozgaju ‘el smem ovu licencu ovde’.

Problem hardverske kompaktibilnosti uvek lebdi nad glavama…jer se proizvođačima hardvera trenutno jebe za Linuks podršku pošto sam Linuks koristi 2% svih personalnih računara pa im se ne isplati – što je opet vrzino kolo…kako uopšte da ih koristi više od 2% ako laptopovi nemaju najnovije drajvere za grafičku karticu pa se laptop usija kad se startuje recimo Ubuntu (moj slučaj). I Vindovs je ponekad mama kad je u pitanju serversko okruženje – recimo domenska infrastruktura u firmama gde postoji veliki broj uređaja i slično, a i jedan od IT-ju najbitinijih sajtova Stack Overflow se naveliko vrti na Vindovs serverima, Majkrosoftovoj SQL bazi i koristi IIS i NET tehnologiju (izvor ovde).

Moje mišljenje o Vindovsu je pozitivno – ali tek kad se sve instalira, poubija Vindovs bloutver i nepotrebni programi poput Store, ubije Superfetch servis koji ponekad ume da ubije procesor i razni ostali nepotrebni servisi i dok se Vindovs ažuriranja instaliraju planski uz prethodni bekap sistema – ne automatski. Dakle – ima dosta radnji da bi Vindovs radio bez greške. Vremenom sam shvatio da Vindovs ažuriranja zavise od hardvera do hardvera pa tako recimo na nekim laptopovima dolazi do beskonačne instalacije a na nekim nikakav problem.

Mogućnost Vindovs desetke, imena Recovery (oporavak) – koja ima zadatak da odjebe instalacije od nule i korišćenje eksternih alata za pravljenje sistemskih slika (image) i da se Vindovs vrati na fabrička podešavanja uz čuvanje svih korisnićkih fajlova – iz samog Vindovsa u par klikova radi predugo – a probao sam ga na 3 kompjutera od jačih do slabijih ali opet, iako psujem i pljujem – ta mogućnost postoji samo Vindovsu – na Linuksu je recimo nema (ne znam za Eplov Mek)…i radi odličan posao, ali opet, zbog predugog vremena izvršavanja za mene je opet mama povratak sistema pomoću system image i CloneZilla alata – koji je doduše, opet iz Linuks sveta.

Dakle, ima Vindows 10 mana ali se daju prepeglati. Ja sa njegovim korišćenjem nemam apsolutno nikakve probleme pa čak ni na slabijoj mašini – meni on radi odlično. Istina, dosta toga sam tu dopimpovao, utegao, pogasio i optimizovao – ali šta sad, može mi se. Kad je serversko okruženje u pitanju tu već nemam dilemu, tu je Linuks ćale i kao takav i ostaje – te kad mi neko kaže da mu se Oracle i vebsajt (koji nije na NET-u) vrti na Vindovsu ili pak, koristi Vindovs Server samo zbog jednog deljenog foldera – imam utisak da bih ga ubio.

Šta najviše zameram i Vindovsu i Majkrosoftu

Prva stvar koju najviše zameram Vindovsu jeste licencno ludilo – prevelika cena licenci, vezivanje licence za hardver (kad zborimo o OEM/GGK licencama) a ne za korisnika, prekomplikovana priča oko korišćenja licenci – recimo ludilo imena kal (CAL) za Vindovs Server i SQL i uostalom sve vezano za tu licencnu psihijatriju – to ne sporim, tu su definitivno preterali.

Druga stvar je slanje svih mogućih i nemogućih informacija Majkrosoftu – mimo moje dozvole…doduše za ovo koristim jedan-klik lek imena „O&O ShutUp10“ – pisaću o njemu kasnije.

Treće što im zameram jeste što su uništili dva meni veoma korisna proizvoda – Nokiju i Sunrise Calendar, i to njihovo silovanje priče koje se završava tužnim krajem za njih, tipa…e saćemo da sjebemo Android (Vindovs za mobilne), e sa’ćemo da sjebemo Samsung (Nokijom i Vindovsom na njoj), e sa’ćemo da sjebemo Hrom i Fajerfoks (Edžom), e sa’ćemo da sjebemo Amazon (Azurom) – imaš rođače nekoliko odličnih proizvoda i drži se njih i unapređuj, šta se guziš tamo gde te niko neće, kakav đoka Vindows fon – gospođo napustite objekat.