Неке не баш тако добре стране рада у ИТ сфери

Кад се прича о раду у ИТ сфери, било о радном месту Информатичара било о радном месту извршног директора, обично се прича о културишка радном окружењу у некој топлој канцеларији, уз неке огромне Зукерберг плате, где се већином блеји на нету нешто безвезе, помало се програмира и то је то.

Инфостудови, страни послодавци, стартапови, чуда, муда – сви се убише тражећи људе из ИТ сфере, радно место загарантовано, не чека се по неким неспособним државним бироима а ако чак и не успете да нађете посао – можете радити remotely као фриленсер за тамо неког Амера или Руса и млатити опет паре без икакве неке велике обавезе, кашењења на посао и слично.

Радити у ИТ сфери је одлична ствар и огромна већина људи која је у томе (укључујући и мене) не би мењала тај посао ни за шта…али хајде мало да причамо и о овим другим ситницама.

Могу ја до сутра набрајати зашто треба да да се посветите едукацији из ове области, постоји трилион разлога почевши од тога да је то будућност (сем ако се Руси и НАТО не поџапају па рифрешију планету нуклеаркама) и могу написати терабајт текстова о томе како је то одличан смер – али ето навешћу и пар ствари које можете очекивати као негативне у тој некој вашој будућој каријери.

Ситуација кад радите као ИТ у не-ИТ компанији

Ако радите као рецимо Систем Администратор у некој фирми чија основна делатност није ИТ, бићете у не-ИТ окружењу схваћени као „Онај надркани са носом у небесима, који не мари за туђе проблеме, не ради ништа корисно, блеји у онај његов компијутер на Феизбуке и разне МИЛФ порниће а опет има већу плату од мене бар 2x (неће пичка да ми каже колика му је плата, замисли). У принципу само нешто тандрче по оној тастатури, то може свако, не ради ништа корисно и за то добија плату већу од мене. Срамота„.

О вама ће отприлике сви из неИТ-ја нешто причати иза леђа јер је свима битнија ваша плата од њихове – а нечије изјаве ћете упецати у мрежи путем MiTM (Man in the middle) напада па вам неће бити баш свеједно. Реално, сад већина људи који ово читају размишља „Ууууу заболе те она ствар шта други причају“ али није баш тако кад си минимум 8h/day у таквом некаквом „Розалинда | Соледад | Роса Салвахе“ окружењу, уме да буде то поприлично депресивно.

И наравно, од вас се у таквом окружењу очекујете да знате буквално све што има икакве везе па и оне најмање са компјутерима, небитно у којој сте ИТ области, рецимо ако сте Јава програмер…ви знате да правите сајтове, оправљате лаптопове, сређујете спор сервер, програмирате у Excel-у, хакујете, стручњак сте за све мобилне телефоне, штампаче, мониторе, матичне плоче, видео надзор, знате сви програми овог света како раде…ако којим случајем изговорите забрањену реченицу (не знам ја то) бићете окарактерисани као „Наравно, кад сам ја за њега нека нижа каста, неће он са мном да се зајебава, мрзи га, има неке битније ствари да фејвује на Твитеру а ја сад треба да се злопатим овде“.

Сервери нам раде добро – зашто га онда плаћамо???
Сервери нам не раде добро – зашто га онда плаћамо???

Умрећете

Ма колико се трудили да седите правилно - временом вам ово постаје ДЕФАУЛТ
Ма колико се трудили да седите правилно – временом вам овај положај постаје ДИФОЛТ.

Не крећете се, 8 сати дневно сте за компјутером, видеокруг вам је правоугаоник дијагонале 15.6 инча, физичка активност вам је разгибавање 10 прстију на површини од пар квадратних центиметара, евентуално понекад устанете до апарата за кување кафе или баш кад уграбите времена прошетате 20 минута дневно до оближње пекаре или фаст-фуд ресторана. Ако наручујете храну из канцеларије то је обично нека пуњена пљескавица, гирос, пица или тако нека макробиотика уз Кока-колу или тако неко говно премазано медом.

По научницима са Масачустетса ви сте већ мртви.

Циркулација у ногама је нешто што можете само да сањате јер су ноге испод стола.
Кичма? Интеграл. Хемороиди? Soon.
По некој логици угојићете се ко крмак, мада занимљиво је да сем мене – нисам још упознао неког из ИТ-ја да је дебељан левел декомпресована архива текстуалних фајлова. Та мистерија за мене још увек није решена, могуће и да је то неки мој локални баг.

Прочитајте и текст Драгана Антића о томе какве нам све бољке ‘дарује’ рад на компјутеру.

За околину, родбину и доста других људи постајете „Онај што поправља компјутере и зна све о њима“

…или укратко, постајете „То је теби само 5 минута“ особа. Кад одете некој родбини у посету – прво чистите компјутер од вируса, то је дифолт. Лаптоп се нешто прегрева можда је због вируса.

Комшилук – неће компјутер да ми се упали, можеш часком да погледаш шта је да знам да ли да купим други – а теби је то само 5 минута, таман док попијеш кафу, већ сам скувала………..4 сата касније компјутер реинсталиран, фајлови бекаповани, очишћен од прашине, инсталирани бољи програми, не појављује се више се попап у браузеру „Да ли би јебао маторку Светлану која је 2.7км од тебе?“.

„Срећна слава домаћине“….ај ми види телефон нешто је успорио и инсталирај му онај Вибер или Вајбер да се чујем са тетком из Аустралије на Скајпу. Откуд знам бре која ми је лозинка на мејлу…је л’ можеш некако да ми је ресетујеш, је ли може то некако? А да, и на Феизбуку сам заборавио лозинку, ај ми часком то ресетуј.

Дођи на пиво? Олакшај себи па га купи и сукни на екс испред трафике.

Морате бити стручњак из свих ИТ области

Не мора се дуго дискутовати о овоме, довољно је да отворите рендом оглас из ИТ сфере на Инфостуду. Огласи отпилике иду овако: „Потребан Линукс админстратор са знањем програмирања у PHP-у, HTML5, Python-у, Јава, C# и обавезним искуством у конфигурисању Астериска, конфигурисању мрежне инфраструктуре и Циско уређаја, администрацији Виндовс Сервера и пратећих сервиса и са обавезним знањем администрације и тјунинга MySQL, Oracle и МSSQL база података. Од оперативних система администраторски ниво на Виндовсу, Соларису, Линуксу, FreeBSD и UNIX-у. Максимум 25 година старости и да је спреман да учи и упија нова знања“

 


Није ово шала, кад се запослите ово ће вас стварно чекати. Једноставно, више не постоје занимања „Web developer“, „System Administrator“, „Network Administrator“, „Database Administrator“, „Community Manager“, „SEO expert“ и слично – то се све некако на крају спојило у један посао „Everything master

Доступни сте 25 сати дневно, 10 дана у недељи

Ово је у последње време додуше проблем у скоро па било ком иоле озбиљнијем послу. Док правите роштиљ стиже мејл са насловом „URGENT!!!„, док сте на годишњем активирате VPN и не гасите га више, док се догистајлујете са партнером телефон звони, одете на пиво – проверавате имејлове, викенд? Bitch please, слободан викенд са мозгом на остави је тако – СФРЈ.

Ех ти смартфони – на њима су ваши имејлови, чет, пословне апликације, SMS, Календари са бесплатним SMS нотификацијама, Вајбери, ToDo-исти, аларми, подсетници, Вацапови….а ако их којим случајем угасите или им се испразни батерија ризикујете да попијете напушавање јер нисте били ту док сервер гори, Шиптари и Малезијци DDoS-ују а клијенту касни одговор на тикетинг систем.

Почећете да причате неким неразумљивим језиком за нормалне људе и ваше шале мало ко разуме

Ма колико се трудили, ИТ вам улази у свакодневни живот и временом вашим шалама или изјавама почиње да се смеје само одређена врста људи. Нормални људи вас гледају бледо или се смеју на силу да не испали глупи. Ево пар примера тих неких изјава које су вама нормалне.

Vama je ovo smešno, drugima nije. Zašto?
Вама је ово смешно. Другима није.
 • Види је што има добар милк сториџ.
 • Маштам о MiTM са две плавуше.
 • Идем у клоњу да урадим дамп базе.
 • Мораш да имаш неки cache у бекапу.
 • Ја, прасе, ракија и жена радимо у quad-core режиму.
 • Вајповао ми се мозак.
 • Не нервирај ме, издефрегментисаћу ти кичму!
 • Инсталирај CCleaner у кухињи.
 • Бонус пенис, паx ен домус (пенис је кућном миру parent key)
 • Имаш бубе…пријави девелеперу.
 • Има фацу Error 404.
 • Девојко, да ли би хтела да са мном радиш импорт-експорт у loop-у до цурења података?
 • Аутомеханичар ми truncate-овао новчаник.
 • Не нервирај ме зиповаћу ти вратне пршљенове.
 • Хоћете да вам нарежем саламу? Не, превуци ми је на флеш.
 • Он има неки WONTFIX у глави.
 • Питао сам је да изађе са мном, одемо на ручак, да будемо пар и пао сам на првом „if“ стејтменту.
 • Како се бре не сећаш – изгрепуј history!
 • Нисам девојка за озбиљан констрејнт па сам га дроповала. Ја сам више за onetime init.
 • Куме шта си се стисао, анхајдуј тај row у новчанику.
 • Како да смршаш? Смањи инпут, повећај оутпут, труди се да нема ништа у баферу.
 • Нормалне људе је тата правио а мене је мој компајлирао из сорса.