Nested Virtualization – виртуелизација сервера за виртуелизацију

Термин Nested Virtualization односи се на поставку у којој се виртуелна машина покреће унутар друге виртуелне машине (за ову прилику не бавимо се виртуелизацијом апликација).

Концепт „угњежђене“ виртуелизације постаје све приступачнији како се развија тренд да се оперативни системи стандардно опремају хипервизор решењем и имају способност хостовања виртуелних машина (на пример Hyper-V и Windows 8). Ако се овакав хипервизор-енејбловани оперативни систем покреће унутар виртуелне машине, већ имамо платформу за нестед виртуелизацију.

Специфичан пример Nested виртуелизације серверских платформи је покретање хипервизор сервера (хоста) унутар другог хипервизор сервера. Овакав вид виртуелизације представља нешто комплексније решење, а успех у имплементацији зависи од софтверских решења која се користе и карактеристика хардверске архитектуре.

Shema Nested Virtualizacije sa IBM Developer Works

Ако вам је потребно окружење за тестирање Hyper-V кластера или репликације виртуелних машина на једној физичкој машини, упутство за инсталацију Windows Server 2012 хипервизора унутар VMWare ESXi сервера налази се на сајту x86.rs Владимир Стефановић из АТЦ-а је детаљно описао овај процес, укључујући конфигурисање ESXi сервера и припрему и конфигурисање виртуелних машина на њему за инсталирање Windows Server 2012 и Hyper-V роле.

Наведимо и податак да је са Hasswell процесорском микроархитектуром Интел имплементирао VMCS Shadowing технологију намењену да убрза функционисање нестед виртуелизације, а када је у питању софтвер препоручено решење за хардверску платформу је Vmware vSphere ESXi или Workstation (горе линковани текст).

Веома користан извор информација о Nested виртуелизацији: virtuallyghetto.com/nested-virtualization

Текст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Бранислав Колар. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.