Одакле скинути крековани Windows 10 за лаптоп?

Сви јурцају по торентима и осталим barely-legal сајтовима крековани Windows, ко ме види пита ме за крековану Windows 10-тку, ваљда ме људи пошто пишем по интернетима, имам GPS на телефону и разумем се ту-и-тамо у компјутере аутоматски контају и као регионалног дилера крекованог софтвера, кокаина и белог робља па хајде – и ова тема нека буде на талону овог блога, бар што се тиче нелегалног софтвера (гудра и бело робље у следећем тексту). Веровали или не, крековани Windows 10, који је бесплатан али и АПСОЛУТНО БЕЗБЕДАН можете скинути….

….са Мајкрософтовог сајта!?

Да, добро сте чули, крековану…тачније „крековану“ верзију Виндовса скидате са Мајкрософтовог сајта, апсолутно регуларно и безбедно и можете је инсталирати било где и кад год. Мало људи заиста зна да постоји ова могућност па ето, да вам је пренесем…апсолутно легална и бесплатна инсталација Windows 10-тке, уз, истина, пар рестрикција:

  • Имаћете водени жиг у доњем десном углу у ком ће писати да је Windows неактивиран, који ће се појавити после месец дана коришћења (тако пише на нету, ја још не видех тај водени жиг на једној виртуалној машини где користим такав неактивирани Windows 10). Ако се и деси, постоје разни алати за гашење тог жига, рецимо овај на овом линку (али га свакако пре инсталације провуците коз VirusTotal.com)
  • Неће моћи да приступите „Personalisation“ одељку где се мењају позадине (али ћете позадину моћи да замените на други начин, апсолутно регуларно). То је, колико сам видео једина рестрикција што се коришћења Виндовса тиче.

Шта добијате?

  • Легалан Виндовс оперативни систем, без икаквих бојазни од другог шпијунског софтвера или скривених инсталација, килогера, бекдорова и чуда. Раде ажурирања (која ја додуше увек искључим јер сам од њих видео само штету и ретко кад корист), нема loadеr-а, активатора и других зајебанција. Све ради.

Дакле, ако сте баш упрли у нелегални софтвер – мислим да је ово много боља опција, него да имате Виндовс који је прерадио неки ЈунгМунг Сунг или Владимир Алексејевич из Украјине и унапредио га са разним рупама и скривеним софтвером.

Како и одакле скинути Виндовс 10?

Мајкрософт не би био Мајкрософт кад не би нешто закомпликовао и отежао. ISO не може тек тако лако да се скине, као на нормалним сајтовима, download, ћао.

Елем, ISO можете да скинете само ако Мајкрософтов сајт не препозна да користите Виндовс, тј ако њиховом сајту приступате са Линукса, Mека или тако неког не-Виндовс ђавола. Ако вас препозна, понудиће вам неку његову алатку са билдовање ISO-а или флеш драјва – која некад ради, некад не. ISO форсирам јер од њега можете да направите и инсталацију за дизање система са флеша – док супротно мислим да не може или је компликовано до бола.

За то силовање ‘мораш да си са не-Виндовса“ постоји решење у Фајерфоксу које се зове User-Agent Switcher где га ви лепо инсталирате у Фајерфоксу па у 2 клика поставите да шатро приступате сајтовима са Линукса и тако преварите оног компликатора.

Кад се „представите“ као да приступате са Линукса, одете на https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/software-download/windows10ISO и одаберете који Виндовс желите, на ком језику и да пустите да се скида.
У скриншотовима доле је скидање обављено са ЦентОС виртуалне машине (а мож’ и тако) и ако желите увећану фотку са мини објашљењем – кликните у њу.

Кад сте скинули ISO остаје вам или да га нарежете на DVD или да искористите регуларан Мајкрософтов алат за ту намену који се зове Windows USB/DVD Download Tool, истина – ретко кад користим тај алат и инсталацију обично радим преко OpenSource програма Руфус који је бог и батина за те ствари. Што се правилне инсталације Виндовса тиче и она ће бити објашњена у неком од наредних текстова јер видим да људи баш доста греше приликом инсталације Виндовса.

Можда вам може бити занимљиво и: Које то дифолт крековане програме препоручујем за после инсталације Виндовса и маните се (и маните ме) више крекованих програма – користите бесплатне алтернативе где год је то могуће.

Одрицање од одговорности: Нисам нигде нашао и званичну информацију о рестрикцијама у неактивираној верзији. Можда је још нешто забрањено или постоји неки скривени пробни период, тако да узмите овај текст са задршком ипак….

…и да, појма немам да ли је ово сад легално јер је Мајкрософт лиценцирање толико закукуљено и замумуљено да је то чудо једно – морају стручњаци-консултанти са 3 факултета да дођу да би ти објаснили која ти лиценца треба кад је било шта од Мајкрософта у питању. Претпоставка је да није легално и да се лиценца мора купити – али се онда поставља питање…зашто је Мајкрософт променио тактику…до скоро је било скоро па немогуће наћи легалну ISO инсталацију Виндовс 7-це рецимо.
Одговор би можда могао лежати у „Windows Store“, али не могу да потвдим то. Углавном све радите на своју одговорност а до те лиценцне демистификације, поготово ако сте правно лице – купите лиценцу! да вам не би било жао кад инспекција покуца на врата. Иначе лиценца за Windows 10 PRO кошта 200$.