Ubacio sam u svoj matori laptop SSD da bih dobio na performansama, nisam hteo da radim nekakve migracije sistema već sam radio clean install Windowsa, taman da se podsetim kako ono beše, nisam instalirao 100 godina – ili radim image restore CloneZillom ili radim built-in recovery na Windows 10. Došao red na instalaciju programa…

Krenem lagano po spisku koji sam napravio za tu namenu (link ovde), dođe red za instalaciju sync klijenta za Cloud.Mail.Ru, ulogujem se, ukucam 2FA SMS kod…nema klijenta za sync, ima neki Disk-O koji je valjda ruska kopija programa koji se zove O-Drive, a koji nudi mogućnost rada sa dosta drugih cloud provajdera prostora. Kontam, mora da je nešto bolje od prethodnog programa koji su izgleda napustili – i pokrenem instalaciju.

Prvo, sve na ruskom jeziku, drugo – ne stiže mi 2FA kod nikako kad udarim login preko tog njesra pa sam morao da ubijem dvostepenu autentifikaciju i treće – to više i nije sync klijent nego mrežni drive, bez mogućnošću sinhronizacije i offline kopije fajla, što znači da moram da ispratim šta sam promenio na cloudu pa da to ručno skinem na kompjuter, sad im je moto „хранит файлыв облаках, а не на компьютере“…

Na kompu se vidi kao običan drive

Web interfejs Cloud.Mail.Ru

….i ništa, skinem sve fajlove ručno na laptop (70GB fajlova), vratim 2FA i pojurim drugo rešenje, a kao prvi pik na draftu drugi omiljeni Rus – Yandex.Disk. Već sam tu imao 50GB prostora od kojekakvih referala i morao sam da dokupim još prostora, a dodatnih 100GB je +20$ godišnje, što je opet najjeftinija varijanta za +100GB godišnje koliko mi treba. Kad mi bude trebalo više prostora razmisliću i o ostalima jer je tu mnogo raznovrsnija ponuda, ali za +100GB ovo je najjeftinija varijanta.

Voleo bih znati koji je to stručnjak došao da ideju da ukine sync i postavi direktan pristup cloudu. Nije isključeno ni da i dalje postoji sync klijent kao ranije – ali ja ga ne nađoh tako da i ako postoji – još jedan Bambi za tim koji se bavi interfejsom na Mail.ru. Ogromna su kompanija, ne shvatam zašto zapošljavaju svakakve da im osmišljavaju interfejs i da se bave frontendom.

Više o front-end i back-end developmentu – ovde.

Web interfejs

Desktop klijent

Share link – više onaj kome šaljete link ne mora da misli da je nešto uhakovano jer vidi ruska slova

Yandex.Disk – interfejs na engleskom, sinhronizacija radi, screenshoti rade, offline kopija na mobilnom radi, automatic upload radi, 2FA radi (doduše ne preko SMS-a nego preko Yandex.Key-a), sve je to kao što je bilo, unapređeno i još bolje nego ranije, klijent na androidu odličan, klijent na CentOS-u radi odlično – sve bez greške. Po samom interfejsu i „korisničkom iskustvu“ mislim da trenutno Yandex.Disk nema premca i da se šiba sa Google Drive-om za prvo mesto – junački. Sve pohvale!

Nešto sam ušmekovao i pCloud koji je zapravo Drive-O sa normalnim interfejsom, sync opcijom i offline pristupom – ali nemaju OBAVEZNU dvostepenu autentifikaciju, Google Drive – ali nema svoj klijent za Linux plus mi nudi manje prostora nego Yandex.Disk…tako da ću da ostanem ovde neko vreme te Yandex.Disk postaje moja prva preporuka za cloud storage sa sync varijantom.