Одустао сам од Cloud.Mail.Ru, фронтенд им радио Вулин

Убацио сам у свој матори лаптоп SSD да бих добио на перформансама, нисам хтео да радим некакве миграције система већ сам радио чисту инсталацију Windows 10-тке, таман да се подсетим како оно беше, нисам инсталирао 100 година – или радим опоравак система CloneZillom или радим ‘built-in recovery’ на Windows 10. Дошао ред на инсталацију програма…

Кренем лагано по списку који сам направио за ту намену (линк овде), ође ред за инсталацију sync клијента за Cloud.Mail.Ru, улогујем се, укуцам код за двостепену аутентификацију који добих преко поруке на телефону…нема клијента за синхронизацију фајлова са компјутером, има неки Диск-О који је ваљда руска копија програма који се зове O-Drive, а који нуди могућност рада са доста других cloud (клауд) провајдера простора. Контам, мора да је нешто боље од претходног програма који су изгледа напустили – и покренем инсталацију.

Прво, све на руском језику, друго – не стиже ми двостепене аутентификације код никако кад ударим логин преко тог њесра па сам морао да убијем двостепену аутентификацију и треће – то више и није клијент за синхронизацију него мрежни диск, без могућности синхронизације и офлајн копије фајла, што значи да морам да испратим шта сам променио на клауду па да то ручно скинем на компјутер, сад им је мото „хранит файлыв облаках, а не на компьютере„…

Na kompu se vidi kao običan drive
Веб интерфејс за Cloud.Mail.Ru

….и ништа, скинем све фајлове ручно на лаптоп (70GB фајлова), вратим двостепену аутентификацију и појурим друго решење, а као први пик на драфту други омиљени Рус – Јандекс Диск (Yandex.Disk) . Већ сам ту имао 50GB простора од којекаквих реферала и морао сам да докупим још простора, а додатних 100GB је +20$ годишње, што је опет најјефтинија варијанта за +100GB годишње колико ми треба. Кад ми буде требало више простора размислићу и о осталима јер је ту много разноврснија понуда, али за +100GB ово је најјефтинија варијанта.

Волео бих знати који је то стручњак дошао да идеју да укине sync client тј декстоп клијент за синхронизацију и постави директан приступ клауду. Није искључено ни да и даље постоји sync  клијент као раније – али ја га не нађох тако да и ако постоји – још један Бамби за тим који се бави интерфејсом на Mail.Ru. Огромна су компанија, не схватам зашто запошљавају свакакве да им осмишљавају интерфејс и да се баве фронтендом.

Више о фронтенд и бeкенд девелопменту – овде.

Web interfejs
Desktop klijent
Share link – више онај коме шаљете линк не мора да мисли да је нешто ухаковано јер види руска слова

Yandex.Disk – интерфејс на енглеском, синхронизација ради, скриншоти раде, офлајн копија на мобилном ради, аутоматски аплоуд (upload) ради, двостепена аутентификација ради (додуше не преко SMS-а него преко Yandex.Key-а), све је то као што је било, унапређено и још боље него раније, клијент на Aндроиду одличан, клијент на ЦентОС-у ради одлично – све без грешке. По самом интерфејсу и „корисничком искуству“ мислим да тренутно Jандекс Диск нема премца и да се шиба са Гугл Драјвом (Google Drive) за прво место – јуначки. Све похвале!

Нешто сам ушмековао и pCloud који је заправо Дриве-О са нормалним интерфејсом, sync опцијом и офлајн приступом – али немају ОБАВЕЗНУ двостепену аутентификацију, Гугл Драјв – али нема свој клијент за Линукс плус ми нуди мање простора него Јандекс Диск…тако да ћу да останем овде неко време те Јандекс Диск постаје моја прва препорука за cloud storage са могућношћу синхронизације.