Pažljivo sa kopiranjem na (i sa) FTP servera

Napomena vezana za FTP…dobro pazite kad kopirate fajlove u kom modu ih kopirate. Upravo sam imao slučaj da je čovek prebacio skoro 1TB na FTP server, radio aploud 4 dana…fajlove prekopirao i ispušio – fajlovi koji bi bili skinuti sa FTP servera nisu bili upotrebljivi – jer je kopirao u ASCII modu…a ne samo što je on ispušio nego je ispušio i onaj ko je skidao 1TB sa FTP servera jer su fajlovi bili neupotrebljivi. Ako ne znate šta je FTP imate na ovom linku. Ovaj tekst pišem jer obično kopiranje rade obični korisnici, kojima je transter – transfer, te se tu priča završava…mada je ovde previd napravilo tehničko lice.

ASCII mod se koristi za transfer plaintext fajlova a binarni za sve ostale…mada možete i komplet sve u binarnom modu, ne jede leba. Binarni mod prebacuje fajl kakav jeste (md5sum ostaje isti) dok ovaj ASCII radi nekakve buđave konverzije, menja line ending i štatijaznam te na kraju md5sum ne bude isti jer je fajl izmenjen.

Ovde je navodno problem bio jer su se fajlovi aploudovali sa servera pod AIX-om a FTP po difoltu na AIX-u koristi ASCII mode (nisam koristio nikad AIX pa ne mogu ovo da potvrdim). Idealno bi bilo da kad god kopirate bilo koje osetljive fajlove napravite njihov md5sum (recimo md5sum *.dmp >> md5sums.txt) dok su kod vas na originalu i onda i taj fajl ostavite na FTP-u kako bi onaj ko skida fajl sa FTP-a mogao da proveri da li se možda slučajno nešto sa fajlom promenilo na bilo koji način.

I naravno, uvek imajte u vidu da je u velikom broju slučajeva FTP transfer nešifrovan pa ako možete da utičete na to, forsirajte sistemaše da dignu SFTP (uputstvo) i da se on koristi umesto FTP-a. Ako baš mora FTP forsirajte sistemaše da nameste da se radi enkripcija putem TLS-a odnosno da se koristi FTPS.

Promena transfer moda na FileZilla

 

 

Transfer mode preko CLI varijante ftp klijenta

 

 

Transfer mode preko WinSCP-a