PCLinuxOS je open source Linux distribucija, namenjena pre svega desktop korisnicima i zasnovana na Mandriva Linuxu. Prva inicijalna verzija PCLinuxOS-a iz 2003 godine predstavljala je direktan Mandrivin fork. Od tog momenta PCLinuxOS se samostalno razvijao i sada slovi za vrlo zastupljenu i popularnu distribuciju, koja je po podacima sa sajta distrowatch.com rangirana na 9 mestu.

PCLinuxOS je rpm bazirana distribucija prepoznatljiva po lepom korisničkom interfejsu i jednostavnosti korišćenja koju isti pruža i predstavlja odličnu alternative Microsoft Windows korisnicima koji žele da na lak i bezbolan način pređu na Linux operativni sistem

pclnos1

PCLinuxOS možete preuzeti sa adrese http://www.pclinuxos.com/get-pclinuxos/, a instalacioni imidž je ujedno i Live medij, pa PCLinuxOS možete isprobati i koristiti bez prethodne instalacije. U zavisnosti od preferiranog grafičkog okruženja PCLinuxOS je moguće preuzeti sa predefinisanim KDE Desktop, LXDE Desktop, FullMonty Desktop i MATE Desktop okruženjem. Hardverska zahtevnost u mnogome zavisi od odabranog grafičkog okruženja, a bitno je navesti da KDE spada u zahtevnije distribucije.

Neki hardverski minimum neophodan korišćenje ove distribucije podrazumeva 1 GB RAM memorije, minimum 10 GB prostora na disku i grafičku kartu sa podrškom za 3D akceleraciju (navedeni 1 GB RAM memorije predstavlja minimalnu količininu, a preporučena vrednost je 4 GB). Ukoliko imate slabiju (stariju) konfiguraciju, pravi izbor za vas mogla bi da budu LXDE i MATE desktop okruženja.

Instalacioni imidž je dostupan i za 32-bitnu i 64-bitnu platformu. Moguće je preuzeti kompletan imidž veličine 2 GB ili MiniMe varijantu. Kompletan imidž sadrži potpunu verziju grafičkog okruženja, čitav spektar predefinisanih aplikacija i kompletnu podršku za multimediju, dok je MiniMe verzija fleksibilnija i namenjena iskusnijim korisnicima kojima je neophodan veći stepen kastomizacije. Sam proces instalacije je krajnje pojednostavljen i automatizovan.

PCLinuxOS je distribucija sa Kernel-om posebno optimizovanim za rad u desktop okruženju. Iako ima mnogo sličnosti sa Mandrivom, brojne su i razlike od kojih. Naime, iako se radi o distribuciji koja koristi rpm pakete, PCLinuxOS je u potpunosti odustao od Mandrivinog urpmi paket menadžera i koristi APT (advanced packaging tool) menadžer paketa karakterističan za Debian bazirane distribucije. Za instalaciju paketa na PCLinuxOS možete koristiti neposredno APT ili Synaptic – alat koji obezbeđuje grafički interfejs za eksploataciju APT-a. Pored odličnog paket menadžera, PCLinuxOS je prepoznatljiv i po dobro organizovanim repozitorijama, koje sadrže preko 12000 paketa, kao i po tome da vodi računa o lokalizaciji.

maxresdefault

PCLinuxOS dolazi sa sloganom “Radically simple” koji u potpunosti definiše njegovu suštinu. Posle instalacije, PCLinuxOS je potpuno operativan. Korisnički interfejs u potpunosti sakriva svu kompleksnost sistema, lak je i jednostavan za korišćenje i omogućuje da se sve nephodno uradi u par klikova mišem, a pri tom donosi karakterističan vizuelni identitet, tako nesvakidašnji za Linux okruženje.

itmogul-logoTekst je preuzet sa ugašenog bloga IT modul i originalni autor ovog teksta je Vladimir Blagojević. Kompjuteraš IT blog će objavljivati tekstove sa tog bloga kako riznica znanja sa te lokacije ne bi otišla u zaborav.