PCLinuxOS – радикално једноставан

PCLinuxOS је Линукс дистрибуција отвореног кода (наравно), намењена пре свега десктоп корисницима и заснована на Мандрива Линуксу. Прва иницијална верзија PCLinuxOS-а из 2003 године представљала је директан Мандривин форк. Од тог момента PCLinuxOS се самостално развијао и сада слови за врло заступљену и популарну дистрибуцију, која је по подацима са сајта distrowatch.com рангирана на 9 месту.

PCLinuxOS је rpm базирана дистрибуција препознатљива по лепом корисничком интерфејсу и једноставности коришћења коју исти пружа и представља одличну алтернативу Мајкрософт Виндовса корисницима који желе да на лак и безболан начин пређу на Линукс оперативни систем.

pclnos1

PCLinuxOS можете преузети са адресе pclinuxos.com, а инсталациони имиџ је уједно и live медиј, па PCLinuxOS можете испробати и користити без претходне инсталације. У зависности од преферираног графичког окружења PCLinuxOS је могуће преузети са предефинисаним KDE, LXDE, FullMonty и МАТЕ десктоп окружењем. Хардверска захтевност у многоме зависи од одабраног графичког окружења, а битно је навести да KDE спада у захтевније дистрибуције.

Неки хардверски минимум неопходан коришћење ове дистрибуције подразумева 1GB RAM меморије, минимум 10GB простора на диску и графичку карту са подршком за 3D акцелерацију (наведени 1GB RAM меморије представља минималну количинину, а препоручена вредност је 4GB). Уколико имате слабију (старију) конфигурацију, прави избор за вас могла би да буду LXDE и МАТЕ десктоп окружења.

Инсталациони имиџ је доступан и за 32-битну и 64-битну платформу. Могуће је преузети комплетан имиџ величине 2GB или MiniMe варијанту. Комплетан имиџ садржи потпуну верзију графичког окружења, читав спектар предефинисаних апликација и комплетну подршку за мултимедију, док је MiniMe верзија флексибилнија и намењена искуснијим корисницима којима је неопходан већи степен кастомизације. Сам процес инсталације је крајње поједностављен и аутоматизован.

PCLinuxOS је дистрибуција са кернелом посебно оптимизованим за рад у десктоп окружењу. Иако има много сличности са Мандривом, бројне су и разлике од којих. Наиме, иако се ради о дистрибуцији која користи rpm пакете, PCLinuxOS је у потпуности одустао од Мандривиног urpmi пакет менаџера и користи APT (advanced packaging tool) менаџер пакета карактеристичан за Дебиан базиране дистрибуције. За инсталацију пакета на PCLinuxOS можете користити непосредно APT или Synaptic – алат који обезбеђује графички интерфејс за експлоатацију APT-а. Поред одличног пакет менаџера, PCLinuxOS је препознатљив и по добро организованим репозиторијама, које садрже преко 12000 пакета, као и по томе да води рачуна о локализацији.

maxresdefault

PCLinuxOS долази са слоганом „Radically simple“ који у потпуности дефинише његову суштину. После инсталације, PCLinuxOS је потпуно оперативан. Кориснички интерфејс у потпуности сакрива сву комплексност система, лак је и једноставан за коришћење и омогућује да се све непходно уради у пар кликова мишем, а при том доноси карактеристичан визуелни идентитет, тако несвакидашњи за Linux окружење.

itmogul-logoТекст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Владимир Благојевић. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.