Приватност на интернету? Не ложите се много

Израелски научници (чудо да нису они са Масачустетса) су дошли до начина да укључе микрофон на вашем лаптопу и прислушкују све што причате било кад. Немате микрофон? Никакав проблем, нашли су начин да од ваших звучника направе микрофон па опет да прислушкују шта причате – и шта ћеш. А то и није некаква свемирска наука већ техника која постоји више од 10 година.

Иако ће ме сви ИТ стручњаци највероватније изнапушавати због овог текста – објавићу га па нек иде. Овај блог ионако нема неку светлу будућност.

Кад оставите коментар овде на овом блогу на ком сте баш сад – ја видим са које сте IP адресе оставили коментар и то је једна од стандардних могућности Вордпреса…дакле видим ког интернет провајдера користите или пак ког мобилног провајдера користите, евентуално из које сте државе па можда чак и из ког сте града. На основу имена које оставите у коментару могу пробати наћи ваш број фиксног телефона у „Белим Странама“ па на основу њега и вашу адресу где живите…ако нисте оставили право име али јесте имејл адресу – могу наћи на Фејсбуку и другим друштвеним мрежама ваш профил па са њиме доћи до тачне локације где живите, ко сте и шта радите.

Кад читате ову страницу видим преко Гугл аналитике који браузер користите, који оперативни систем користите, шта сте то гуглали па вас је Гугл довео до мене, шта вас је на блогу највише занимало, колико сте се задржали читајући и свашта нешто још додатно. То све видим ја којег те информације уопште не занимају – уз помоћ једног парчета Гугл Аналитик кода који је постављен на блогу.

То видим ја, из овог непрофитабилног блога и са нула уложених динара у било шта везано за прислушкивање и прикупљање информација….шта могу тек видети службе које имају неограничена финансијска средства на располагању и врхунске умове ИТ света у својим редовима?

Опасне ИТ фаце, попут директора Фејсбука, Мајкрософта, Apple-а….лепе преко своје камерице на лаптопу изолирку да камеру не би неко активирао па их гледао. То исто ради и директор FBI-ја.
Доста људи сведочи о томе како су нешто рекли поред лаптопа – па су одједном Гугл и Фејсбук почели да им пласирају рекламе везане за то нешто што су рекли иако ништа нису куцкали на компу – дакле, ослушкују ли нам микрофоне?

Срби за Србе
Развијене су и методе да неко шпијунира шта куцкате на тастатури само а основу звука тастера (више овде). Могу вас шпијунирати и на основу топлоте коју ваш компјутер одаје. Не користите компјутер? Нема проблема, могу вас гледати из сателита, пратити ваше кретање путем смартфона, ако немате смартфон могу знати где сте на основу тога са које антене ваша SIM картица добија сигнал и које су јој антене у близини. Немате мобилни – могу вам прислушкивати фиксни телефон. Не користите ништа од технике и одете негде на планину – нема проблема, сателит снима све шта радите.

Имам пар другара који на нет иду искључиво путем Tor-a, мисле да су тако очували „своју приватност“, траже од мене да им имејлове шаљем само ако су енкриптовани PGP-ом. Зашто? Неко их шпијунира? Разумео бих да посећују DarkWeb локације и тамо траже дроге и плаћене убице – али да одеш на Фејсбук или овај блог овде путем Tor-a…па брате Tor странице отвара минимум 3x спорије, зашто да ти шаљем шифрован имејл ако је садржај имејла апсолутно легалан. Истина је само да ако оставите коментар преко Tor-a ја нећу знати ништа о вама. Ја нећу, да ли неко други хоће?

Поента приче – треба очувати своју приватност али само у односу на друге кориснике на Интернету – не одавати информације о себи више него што је то потребно, не причати другима кад идете на годишње одморе и остављате станове празнима, где год можете у блоговима ‘и интернетима’ ставите лажне податке – али кад су у питању „организације“ изнад…ту нема спаса, наћи ће вас било како било, за неке методе праћења знамо…за неке ћемо сазнати за 10 година а неке методе нећемо никад.

Ајде овако….колико нас зна шта је тачно улога и од чега се тачно састоји рецимо један процесор и шта се тачно дешава у самом процесору – мимо опште познатих радњи ‘шта је и чему служи процесор‘. Ево казаћу ја – зна тачно искључиво и једино произвођаш процесора…и то само ако је он једини у ланцу израде хардвера за производњу тог процесора. Ко вам гарантује да у се у том процесору не налази ама баш ништа за шпијунажу и прикупљање података па чак и мимо знања самог произвођача?

Не ложите се много, приватност на интернету а богами и генерално – не постоји, ма које Торове, Сигнале, Онионе и шифровања користили. Ово је дефинитивно ера Великог Брата и не можете ту ама баш ништа урадити, могу само да се правим да сам неки мозак и кокодачем „приватност на интернету, приватност на интернету“ – тако да, нека их, нека гледају јебо их ја, кад им већ не могу ништа.

Пракса је показала да и те разноразне енкрипције на које се сви позивамо, да су непробојне само за нас „low-level“ рају и више једноставно не верујем у њу на том неком „вишем нивоу“. Ево вам га пример https…нико не може да вас шпијунира ко се постави између вас и сервера…и опала, Heartbleed bug – ипак може, ко хоће. Колико има тих „бaгова“ за које још увек не знамо?

Приватност је могућа само „на локалу“ и заштита је могућа само од ситних риба и бораније, кошилука, разне low-level интернет/провајдер раје…од ових осталих – заборави причу.