Програми које користим на телефону – сезона 2019/2020

Објавих својевремено нешто на Линкедину где окачих како изгледа виџет за неку апликацију, но сви ме испиташе који ти је оно програм доле, шта ти је ово, шта ти је оно…па ко велим, хајде да ставим овде шта све користим од програма и како користим телефон.

Телефон обично по куповини одмах рутујем, првенствено да бих поубијао све блоутвере и остало смеће које произвођачи телефона остављају на силу, а и један сам од оних који воле да се играју са разноразним „custom rom“ форама и то иде од кад знам за мобилне телефоне у мом власништву. Но, прешалтамо се на апликације…

Nova Launcher

Ово је ланчер за телефон који постоји у бесплатној варијанти али и са неким додатним форама у плаћеној (плаћена беше око 5$). Испробао сам, па рецимо, све могуће и немогуће ланчере који постоје на Гугл продавници и овај ми се показао као најбржи и са највише фора за подешавање а делује ми некако и најлакше. На телефону, пошто је рутован, овај ланчер поставим као примарни док онај који добијем од произвођача угасим (disable) тако да више никад није у функцији.

Alarm Clock for Heavy Sleepers — Loud + Smart Math

Сјајан аларм за који имам осећај као да сам га ја правио, са милион опција и фора за аларме. Рецимо, можете ставити да од тог и тог датума почне аларм који ће се понављати само средом и то сваке 9 среде. Има доста опција за за виџете, математичке функције за решавање ако вам је јак сан а има и супер фору да га можете наместити да звони све док не одете са телефоном у собу у којој је слаба бежична мрежа или чак да се сам аларм не може угасити све док се не појави неки извор светлости јачи од толико-и-толико…што би се рекло – док не устанете и не упалите светло џаба све. Ова апликација је бесплатна, али сам купио верзију без реклама као подршку девелоперима јер сам одушевљен овим програмом.

Stay Focused – App Block

Апликација коју сам открио кад сам хтео клинцу да ограничим играње игрица на телефону на толико и толико тим и тим данима. Oвом апликацијом њему сам забранио играње игрица радним данима и дозволио три сата играња игрица преко викенда. После сам апликацију решио употребити код себе, тако што сам ограничио употребу браузера на пола сата дневно као и неких апликација на максимум 10 минута по апликацији (Линкедин, Твитер и слични истеривачи слободног времена).  Постоји још разних апликација ове намене (најпознатији Google Family Link for parents) aли мени некако најбоље легао овај.

Tasker

Oво је супер програмче употребљиво на рутованим телефонима којим се може аутоматизовати штагод, није бесплатан – али вреди. Рецимо последње што сам урадио јесте да сам ставио да ми се у 23h на мобилном телефону стартује Airplane Mode, угаси блутут, угаси GPS, угаси звук, постави аутоматско осветљење дисплеја и дисејбују све згубиданске апликације и да се све то исто врати у нормалу ако се у нотификацијама у телефону појави неко обавештење које ће да остави Аларм…тако да сам чист од свих могућих зајебанција са телефона, свих могућих одашиљача и пријемника сигнала – до буђења алармом. Што би политичари рекли, не бих да прејудицирам – али се мени чини да спавам дупло боље од како сам то тако поставио. Писао сам својевремено цео један одвојен текст о Tasker апликацији – ево га овде.

Yandex Browser

Одличан и брз интернет прегледач са минималистичким интерфејсом а коме функционалност можете појачати са Гугл додацима од којих ја користим само uBlockPlus Adblocker. Има могућност синхронизације лозинки и букмарка као и Хром а мени лично делује да је неколико пута бржи од истог и са много лепшим интерфејсом. Проблема са њиме нула. Пре њега користио сам Brave браузер који је исто одличан и брз али нема синхронизацију што мени не одговара. Нисам љубитељ Гугл хрома и прво што урадим на телефону – њега дисејблујем а овај инсталирам.

Authy

Нешто као Гугл аутентификатор али са могућношћу синхронизације сцега са другим уређајима. Написао сам одвојени текс о овом програму (линк овде), па ко жели нека баци поглед, корисно је скроз (за вас који знате шта је Гугл Аутентификатор или двостепена аутентификација)

Keepass2Android Password Safe

Ово ми је клијент за Keepass којим отварам своју базу са лозинкама – кад затреба на телефону (и ако затреба на телефону). Елем, база са лозинкама ми је шифрована зајебаном лозинком и још једним кључем и као таква се синхронизује путем Јандекс диска а на телефону фолдер са Јандекса у којем су ми лозинке је у офлајн режиму, што ре ћери да се ради само скидање лозинки са Јандекса не и његово ажурирање – дакле преко телефона не могу ништа да зајебем са лозинкама већ могу само да их читам. Програм такође има могућност аутоматског попуњавања лозинки. Сви ми предлажу LastPass но ја га успешно избегавам, волим кад су лозинке у мом личном власништву, без да се нека екстерна корпорција бакће њима.

Google Maps / Here WeGo

Иако ме је толико пута изнервирала ова гуглова навигација је и даље на телефону највише због огромне базе POI (тачака интереса) и праћења гужви у граду. Да га не урекнем, неколико пута сам га користио з року од неколико месеци – није ме ни једном зајебао, водио ме је баш куда треба како би избегли гужве већином на Сајму или због изораног града са симулацијом ратног стања, захваљујући пакленој градској власти и лудака који је води (а није градоначелник који је поприлично невидљив, нико не зна ни да ли постоји). Као бекап варијанта и за сваки сличај на телефону је и Here WeGо. Обе навигације користим у офлајн варијанти.

CX File Explorer

Убедљиво најбољи фајл менаџер за Андроид на који сам налетео игде а пробао сам чини ми се све могуће. На њему има свега од качења на клауд и мрежне локације па надаље, нема никаквих реклама или ја не налетох на њих, бесплатан је, интерфејс одличан без шљаштећих небитних срања, могућност бекапа апликација и ко зна шта већ. Мишљена сам да они који кажу да је неки други фајл менаџер бољи – то кажу само зато што нису овај пробали.

Link2SD

Још једна апликација корисна за рутоване телефоне, коју сам почео да користим на свом прастаом телефону на којем није било места за апликације – па сам преко овога могао да инталирам још богаоца програма на SD картицу. То сад није случај имам на телефону богаоца простора (у тренутку писања овог текста користио сам Редми Ноут 7) али програм користим како бих погасио системске апликације које ми не требају као и деинстлирао системски блоутвер и остала срања.

YouTube Vanced

Oво је Јутјуб апликација очишћена од безброј реклама којима Јутјуб спамује. Ја Јутјуб највише користим у колима (а возим се минимум десет сати недељно) где музику или Ментално Разгибавање које пратим са њега пуштам путем блутута на радио уређају неком кинеском који сам купио за 20$ а одличан – или кући где са њега стримујем музику на звучнике или ТВ…и Јутјуб апликација ми је избацивала рекламе после сваког спота или ако је нека емисија у питању на сваких неколико минута. Да то није било толико учестало не бих јурио друго решење, али реално претераше – а свако претеривање води у тотални одјебаус. YouTube Vanced сем што нема рекламе има и ту могућност да се може пустити у позадини или са угашеним дисплејом што мени у колима идеално пасује. Званична Јутјуб апликација је обрисана.

Апликације наравно да не постоји на Гугл плеју, постоји у варијанти за рутоване и нерутоване телефоне, за сад је безбедна (скирао је са милион свега и свачега) али пошто није званична и на Гугл плеју, не значи и да ће таква остати (не значи и да неће).

GLOBE: World clock and time zone converter

Ово је сат једноставне намене – да покаже колико је неком тренутку сати у некој другој држави или временској зони. Мени је потребан јер радим и са Индусима и са Америма и са Немцима, сервери су разноразним временским зонама па кад је фрка а на неком серверу типа треба да се одради нешто у 01:30 PDT – да могу лако да схватим колико је то PDT у нашим сатима. За ово може да се користи и обична Гугл претрага али се дешава понекад да нисам на нету а само телефон у руци па ми „наруку“.

LibreTorrent

Торент клијент за Андроид – понекад чујем за неки добар филм, одмах га скинем да у пар кликова видим какав је и ако ми на прву делује одлично, пребацим га на Андоид бокс у бафер за гледање.

MX Player

Плејер који се показао као најбољи, бар код мене, не штуца, супер му све ради и има у себи имплементиран претраживач и скидач титлова (и за наш језик) што у варијанти са овим програмом из претходне тачке чини потпуни производ на телефону 🙂 Такође има могућност стримовања на Гуглкаст али пошто не стримује титлове китабанана па нисам подржао рад девелопера (подржавају се они пласирањем реклама кад се кликне пауза).

Yandex.Disk

Иако користим и друга клауд складишта ово ћу да поменем посебно јер је главно у мом арсеналу те га користим већ бар 5 година, ради одлично, не багује, има све стандардне могућности које имају и остала складишта, јефтино је (јефтиније и од Гугл Диска), има могућност офлајн чувања фајлова и слично. Мени је између осталог одлично јер ми је на њему рецимо моја KeePass база са лозинкама коју држим у офлајн варијанти на телефону и користим у read-only режиму, тако да како се деси нека измена ја је одмах видим на телефону. Иста фора важи и за музику коју имам а држим је у офлајну, тако да како ми се свиди нека песма, спакујем је тамо са компјутера или одаклегод и она се појави одмах на телефону и спремна за пуштање (исто већином пуштам у колима).

Остала клауд складишта

Овде већ користим богаоца па ћу их само набројати…

 • Google Drive – искрен да будем, не знам ни зашто имам ово кад га не користим активно, контам, нека га не једе леба, можда некад затреба
 • Cloud.Mail.Ru – ово ми служи више као бекап Yandex.Disk-a, та са времена на време одрадим једну синхронизацију, чисто како бих био колико толико сигуран да ако гекне један да ћу имати бекап на другој локацији (и на хард диску који се исто бекапује с времена на време). Овај сам програм ставио жени на телефон и заштитио лозинком а ставио сам да јој се ради аутоматска синхронизација фотографија, тако да ако и изгуби телефон не остаје без фотографија и све су сачуване – а она баш воли да фотка – поготово децу. Наравно да зна да има овај програм па зато највероватније нисам нашао ни једну експлицитну фотку са поштаром или комшом 🙂
 • pCloud – не користим ово активно али ту је, не једе леба. Овде сам једно време чувао само музику, сад имам само неке порниће сачуване ко зна кад и пар неких маторих видео игара за компјутер. Једно време сам се ложио да купим лајфтајм складиште које је било нешто беше 200€ за 500GB простора и да ми ово постане примарно клауд складиште, али сам одустао јер ми то нешто сумњиво, ко би ти дао 500 гига доживотно за 200€ и то после одржавао 100 година.

MTS

Kорисник сам МТС мобилне телефоније већ доста времена и немам неких већих замерки мада видим да их људи куну и пљују за све паре. Тренутно користим неку постпејд тарифу без уговорне обавезе, коју плаћам 1000 динара месечно и са њом имам 200 минута позива, 200 порука, 10 гига нета и 10 гига само за Јутјуб (што је мени премија пошто абаш доста користим исти) и неко хипстерско говно Twitch – а уговор могу да прекинем кад хоћу, што мени који се језим уговора било које врсте са корпорацијама пасује 1 кроз 1. Ова апликација је најглупља могућа и пола јој ствари не ради – али ради оно што мени треба – виџет којим могу да испратим потрошњу минута, порука и нета…мени довољно.

Radio Garden

Андроид апликација, за мене савршеног интернет радија – у пар превлачења кажипрстом пустити интернет радио из неке земље при чему на прву не знаш који је радио у питању али видиш са које тачке са планете тај радио стиже. И ову апликацију користим већином у превозу а сам сервис доста тетошем у декстоп варијанти (линк) и морам признати већином слушам неке егзотичне станице из Азије, Африке и Јужне Америке.

Todoist

Апликација у коју пакујем шта треба да одрадим, правим неке планове, шта кад и како и тако то, има добар виџет који држим на почетном екрану телефона да ме стално подсећа кад упалим телефон шта сам требао урадити.

FeedMe RSS Reader

Прост а одличан RSS читач који мени додуше служи као клијент за Feedly – њиме пратим доооста сајтова ИТ сфере и Њуз.нет, скину ми се на телефон и блеје ту док их не отворим и не прочитам. Програм нема никакве рекламе и зајебанције, дакле чист RSS читач.

Google Keep

Све што треба нешто брзински негде да запишем, отворим ово програмче, ту запишем, оно се синхронизује са мојим Гугл налогом те остаје убележено.

PushBullet

Намена апликације је да ми рефлектује нотификације са телефона и дозвољених апликација на мом браузеру, као и да ми омогући да пошаљем SMS поруку са компјутера преко мог телефона. Корисна апликација, пар пута ме је извукла кад сам заборавио телефон кући.

Decibel

После годину дана рада у трећом смени само, слух се навикао на рад у тоталном миру и тишини уз апсолутну концентрацију…но од како ми је доктор рекао да бирам између гроба и дневних смена те од како сам прешао у дневне смене јер у гроб не могу овако дебео јер нема броја за мене…не успевам никако да се навикнем на свеопшту буку око мене те ми се чини да лагано лудим од исте. Овај програм који служи за мерење буке ми служи да ме мало смири – да је бука заиста велика и да не умишљам, па маломало кад видим да нешто није у реду са мном отворим је и видим да је константна бука око мене.

Shazam

Програм који код мене има само једну намену, сећам се три песме из средње школе на које сам се доста ложио – тачније само мелодија, једну сам већ упецао (ради се о овој) али друге силе нема (појављивала се у некој реклами за Туборг или Бекс пиво, ако се сећам неки „Green Festival“ и тако нешто) али не могу да се сетим ни речи ни аутора па не успевам да прогуглам (гуглао сам и рекламе за пива, тај фестивал и све слично)…а трећа је нека техноза коју сам чуо на „Технократији“ на покојном Трећем каналу – па је ова апликација репетирана да ако налетим на те две преостале песме некад и негде да је препознам, коначно преузмем и комплетирам ту животну потрагу.

Остали програми које имам на телефону, укратко:

 • Gym Workout , Routines Planner & Personal Trainer (кад у теретени паднем у трип да не знам шта бих следеће могао да тренирам)
 • Avast Antivirus (нека га, не једе леба)
 • Fire TV Universal Remote Android TV KODI CetusPlay (даљинац за мој Андроид бокс који сам купио на Алију)
 • TeamViewer for Remote Control (кад треба нешто даљински да се накачим код некога на уређај, обично клинцима)
 • Udemy и Pluralsight – платформе за учење, на овом првом имам приватан приступ, на овом другом имам приступ преко фирме. Једино што немам је времена да се посветим тим курсевима.
 • Мој СББ – да рестартујем даљински рутер, испратим рачуне које имам код њих и тако то. Иначе још увек не препоручујем овог провајдера иако је у последње време релативно стабилан но пошто је алтернатива провладин провајдер кабловске телевизије који играничава слободу говора, за сад трпим.
 • EON – првенствено ми служи да видим шта има занимљиво на телевизији (обично јурим неке хорор филмове или научну фантастику) али и да преко њега пустим ТВ на телевизору путем Хромкаста (обично кад не могу да нађем даљински или канал који хоћу да гледам нема могућност премотавања).
 • AliExpress и КупујемПродајем – програми за куповину преко нета, мени битни на телефону због нотификација о новим порукама, прегледу наруџби или брзинских претрага нечега. Одлично искуство имам и са једним и са другим сервисом.
 • 17Track – овај програм ми служи да испратим статус пошиљки из Кине, кад нешто купим
 • Гугл Фит – ту бележим кад сам био у теретани, кад играо стони тенис, кад шетао, тренутну килажи и тако то, плус ми избаци нотификацију кад сам био у покрету сат времена па се ложим да сам скинуо неку килажу. Супер апликација али има неке чудне графиконе.
 • Линкедин, Инстаграм и Твитер – друштвене мреже које често користим
 • Microsoft Outlook и Gmail – имејл клијенти које користим за посао и приватно.
 • Gboard – the Google Keyboard – дифолт тастатура коју користим увек на телефонима, показала се одлично, зашто мењати
 • Viber, WhatsApp, Messenger Lite, Skype, Slack – апликације које користим за четовање, не и за позиве јер не волим да причам преко телефона
 • Mi Remote – Даљинац на мом Шаоми телефону којим преко инфрацрвеног порта управљам клима уређајем и телевизором јер нам је прави даљински увек негде изгубљен по кући.
 • Gallery – дифолт галерија за слике коју користим на телефону
 • Firefox Lockwise – ово ми служи за случај да сам неку лозинку можда сачувао на Фајерфоксу само а не могу да се сетим која је…плус исто има могућност аутоматског попуњавања.
 • Unified Remote – купио сам својевремено овај програм али га сад користим само како бих из своје собе испратио шта клинци раде на компу, угасио увече исти, закључао, пустио аларм за буђење и тако те керефеке. Клинци и даље мисле да је компјутер покварен па с времена на време багује 🙂
 • GCam – мод Гугл камере за мој телефон, даље боље фотке кад је слабије осветљење или мрак. Захтева рут.
 • Blip Blip – најглупљи програм на свету, једина намена му је да пусти сигнал од пола секунде сваких сат времена.
 • IMDB – ту водим евиденцију које сам филмове одгледао, дајем им оцене или из чекирам као филмове којима сам одушевљен како бих лакше препоручио некоме неки филм…мада џаба је то пошто је мој филмски укус мало чудњикав (листа препоручених филмова на линку овде)
 • JuiceSSH – ssh клијент на мобилном телефону који користим ако је потребно да се накачим на неки сервер и нешто брзински погледам, мада га користим и кад треба некад једноставно да пустим пинг ка негде.
 • Microsoft Remote Desktop – исто што и овај горе, само у Виндовс верзији. Обично га користим кад на свом компјутеру треба нешто да испратим али сам у суседној соби, па да не устајем сваких 5 минута.
 • Гугл Календар – обавезна ставка, одувек
 • Остало – калкулатори, ибенкинзи, рут алати, чуда, муда и остале ситнице

То је „укратко“ тај неки иницијални списак апликација које користим на свом телефону, тренутно Шаоми Редми ноут седмици којим сам одушевљен. Ако се некад деси нека нова апликација која ваља ичему и потпада под чешће коришћење, уденућу је у списак или уклонити нешто од постојећег што више не користим. Наравно, други имају друге препоруке и обично ми прилазе са „то ти је срање, ово моје је боље“, но не осврћем се много, ваљда боље знам шта мени више одговара…али понекад има и препорука које су одличне (рецимо Таскер сам почео да користим по препоруци) – те ако ви имате неку препоруку, удените је у коментар.