Programi koje koristim na telefonu – sezona 2019/2020

Objavih svojevremeno nešto na Linkedinu gde okačih kako izgleda vidžet za neku aplikaciju, no svi me ispitaše koji ti je ono program dole, šta ti je ovo, šta ti je ono…pa ko velim, hajde da stavim ovde šta sve koristim od programa i kako koristim telefon.

Telefon obično po kupovini odmah rutujem, prvenstveno da bih poubijao sve bloutvere i ostalo smeće koje proizvođači telefona ostavljaju na silu, a i jedan sam od onih koji vole da se igraju sa raznoraznim „custom rom“ forama i to ide od kad znam za mobilne telefone u mom vlasništvu. No, prešaltamo se na aplikacije…

Nova Launcher

Ovo je lančer za telefon koji postoji u besplatnoj varijanti ali i sa nekim dodatnim forama u plaćenoj (plaćena beše oko 5$). Isprobao sam, pa recimo, sve moguće i nemoguće lančere koji postoje na Gugl prodavnici i ovaj mi se pokazao kao najbrži i sa najviše fora za podešavanje a deluje mi nekako i najlakše. Na telefonu, pošto je rutovan, ovaj lančer postavim kao primarni dok onaj koji dobijem od proizvođača ugasim (disable) tako da više nikad nije u funkciji.

Alarm Clock for Heavy Sleepers — Loud + Smart Math

Sjajan alarm za koji imam osećaj kao da sam ga ja pravio, sa milion opcija i fora za alarme. Recimo, možete staviti da od tog i tog datuma počne alarm koji će se ponavljati samo sredom i to svake 9 srede. Ima dosta opcija za za vidžete, matematičke funkcije za rešavanje ako vam je jak san a ima i super foru da ga možete namestiti da zvoni sve dok ne odete sa telefonom u sobu u kojoj je slaba bežična mreža ili čak da se sam alarm ne može ugasiti sve dok se ne pojavi neki izvor svetlosti jači od toliko-i-toliko…što bi se reklo – dok ne ustanete i ne upalite svetlo džaba sve. Ova aplikacija je besplatna, ali sam kupio verziju bez reklama kao podršku developerima jer sam oduševljen ovim programom.

Stay Focused – App Block

Aplikacija koju sam otkrio kad sam hteo klincu da ograničim igranje igrica na telefonu na toliko i toliko tim i tim danima. Ovom aplikacijom njemu sam zabranio igranje igrica radnim danima i dozvolio tri sata igranja igrica preko vikenda. Posle sam aplikaciju rešio upotrebiti kod sebe, tako što sam ograničio upotrebu brauzera na pola sata dnevno kao i nekih aplikacija na maksimum 10 minuta po aplikaciji (Linkedin, Tviter i slični isterivači slobodnog vremena).  Postoji još raznih aplikacija ove namene (najpoznatiji Google Family Link for parents) ali meni nekako najbolje legao ovaj.

Tasker

Ovo je super programče upotrebljivo na rutovanim telefonima kojim se može automatizovati štagod, nije besplatan – ali vredi. Recimo poslednje što sam uradio jeste da sam stavio da mi se u 23h na mobilnom telefonu startuje Airplane Mode, ugasi blutut, ugasi GPS, ugasi zvuk, postavi automatsko osvetljenje displeja i disejbuju sve zgubidanske aplikacije i da se sve to isto vrati u normalu ako se u notifikacijama u telefonu pojavi neko obaveštenje koje će da ostavi Alarm…tako da sam čist od svih mogućih zajebancija sa telefona, svih mogućih odašiljača i prijemnika signala – do buđenja alarmom. Što bi političari rekli, ne bih da prejudiciram – ali se meni čini da spavam duplo bolje od kako sam to tako postavio. Pisao sam svojevremeno ceo jedan odvojen tekst o Tasker aplikaciji – evo ga ovde.

Yandex Browser

Odličan i brz internet pregledač sa minimalističkim interfejsom a kome funkcionalnost možete pojačati sa Gugl dodacima od kojih ja koristim samo uBlockPlus Adblocker. Ima mogućnost sinhronizacije lozinki i bukmarka kao i Hrom a meni lično deluje da je nekoliko puta brži od istog i sa mnogo lepšim interfejsom. Problema sa njime nula. Pre njega koristio sam Brave brauzer koji je isto odličan i brz ali nema sinhronizaciju što meni ne odgovara. Nisam ljubitelj Gugl hroma i prvo što uradim na telefonu – njega disejblujem a ovaj instaliram.

Authy

Nešto kao Gugl autentifikator ali sa mogućnošću sinhronizacije scega sa drugim uređajima. Napisao sam odvojeni teks o ovom programu (link ovde), pa ko želi neka baci pogled, korisno je skroz (za vas koji znate šta je Gugl Autentifikator ili dvostepena autentifikacija)

Keepass2Android Password Safe

Ovo mi je klijent za Keepass kojim otvaram svoju bazu sa lozinkama – kad zatreba na telefonu (i ako zatreba na telefonu). Elem, baza sa lozinkama mi je šifrovana zajebanom lozinkom i još jednim ključem i kao takva se sinhronizuje putem Jandeks diska a na telefonu folder sa Jandeksa u kojem su mi lozinke je u oflajn režimu, što re ćeri da se radi samo skidanje lozinki sa Jandeksa ne i njegovo ažuriranje – dakle preko telefona ne mogu ništa da zajebem sa lozinkama već mogu samo da ih čitam. Program takođe ima mogućnost automatskog popunjavanja lozinki. Svi mi predlažu LastPass no ja ga uspešno izbegavam, volim kad su lozinke u mom ličnom vlasništvu, bez da se neka eksterna korporcija bakće njima.

Google Maps / Here WeGo

Iako me je toliko puta iznervirala ova guglova navigacija je i dalje na telefonu najviše zbog ogromne baze POI (tačaka interesa) i praćenja gužvi u gradu. Da ga ne ureknem, nekoliko puta sam ga koristio z roku od nekoliko meseci – nije me ni jednom zajebao, vodio me je baš kuda treba kako bi izbegli gužve većinom na Sajmu ili zbog izoranog grada sa simulacijom ratnog stanja, zahvaljujući paklenoj gradskoj vlasti i ludaka koji je vodi (a nije gradonačelnik koji je poprilično nevidljiv, niko ne zna ni da li postoji). Kao bekap varijanta i za svaki sličaj na telefonu je i Here WeGo. Obe navigacije koristim u oflajn varijanti.

CX File Explorer

Ubedljivo najbolji fajl menadžer za Android na koji sam naleteo igde a probao sam čini mi se sve moguće. Na njemu ima svega od kačenja na klaud i mrežne lokacije pa nadalje, nema nikakvih reklama ili ja ne naletoh na njih, besplatan je, interfejs odličan bez šljaštećih nebitnih sranja, mogućnost bekapa aplikacija i ko zna šta već. Mišljena sam da oni koji kažu da je neki drugi fajl menadžer bolji – to kažu samo zato što nisu ovaj probali.

Link2SD

Još jedna aplikacija korisna za rutovane telefone, koju sam počeo da koristim na svom prastaom telefonu na kojem nije bilo mesta za aplikacije – pa sam preko ovoga mogao da intaliram još bogaoca programa na SD karticu. To sad nije slučaj imam na telefonu bogaoca prostora (u trenutku pisanja ovog teksta koristio sam Redmi Nout 7) ali program koristim kako bih pogasio sistemske aplikacije koje mi ne trebaju kao i deinstlirao sistemski bloutver i ostala sranja.

YouTube Vanced

Ovo je Jutjub aplikacija očišćena od bezbroj reklama kojima Jutjub spamuje. Ja Jutjub najviše koristim u kolima (a vozim se minimum deset sati nedeljno) gde muziku ili Mentalno Razgibavanje koje pratim sa njega puštam putem blututa na radio uređaju nekom kineskom koji sam kupio za 20$ a odličan – ili kući gde sa njega strimujem muziku na zvučnike ili TV…i Jutjub aplikacija mi je izbacivala reklame posle svakog spota ili ako je neka emisija u pitanju na svakih nekoliko minuta. Da to nije bilo toliko učestalo ne bih jurio drugo rešenje, ali realno preteraše – a svako preterivanje vodi u totalni odjebaus. YouTube Vanced sem što nema reklame ima i tu mogućnost da se može pustiti u pozadini ili sa ugašenim displejom što meni u kolima idealno pasuje. Zvanična Jutjub aplikacija je obrisana.

Aplikacije naravno da ne postoji na Gugl pleju, postoji u varijanti za rutovane i nerutovane telefone, za sad je bezbedna (skirao je sa milion svega i svačega) ali pošto nije zvanična i na Gugl pleju, ne znači i da će takva ostati (ne znači i da neće).

GLOBE: World clock and time zone converter

Ovo je sat jednostavne namene – da pokaže koliko je nekom trenutku sati u nekoj drugoj državi ili vremenskoj zoni. Meni je potreban jer radim i sa Indusima i sa Amerima i sa Nemcima, serveri su raznoraznim vremenskim zonama pa kad je frka a na nekom serveru tipa treba da se odradi nešto u 01:30 PDT – da mogu lako da shvatim koliko je to PDT u našim satima. Za ovo može da se koristi i obična Gugl pretraga ali se dešava ponekad da nisam na netu a samo telefon u ruci pa mi „naruku“.

LibreTorrent

Torent klijent za Android – ponekad čujem za neki dobar film, odmah ga skinem da u par klikova vidim kakav je i ako mi na prvu deluje odlično, prebacim ga na Andoid boks u bafer za gledanje.

MX Player

Plejer koji se pokazao kao najbolji, bar kod mene, ne štuca, super mu sve radi i ima u sebi implementiran pretraživač i skidač titlova (i za naš jezik) što u varijanti sa ovim programom iz prethodne tačke čini potpuni proizvod na telefonu 🙂 Takođe ima mogućnost strimovanja na Guglkast ali pošto ne strimuje titlove kitabanana pa nisam podržao rad developera (podržavaju se oni plasiranjem reklama kad se klikne pauza).

Yandex.Disk

Iako koristim i druga klaud skladišta ovo ću da pomenem posebno jer je glavno u mom arsenalu te ga koristim već bar 5 godina, radi odlično, ne baguje, ima sve standardne mogućnosti koje imaju i ostala skladišta, jeftino je (jeftinije i od Gugl Diska), ima mogućnost oflajn čuvanja fajlova i slično. Meni je između ostalog odlično jer mi je na njemu recimo moja KeePass baza sa lozinkama koju držim u oflajn varijanti na telefonu i koristim u read-only režimu, tako da kako se desi neka izmena ja je odmah vidim na telefonu. Ista fora važi i za muziku koju imam a držim je u oflajnu, tako da kako mi se svidi neka pesma, spakujem je tamo sa kompjutera ili odaklegod i ona se pojavi odmah na telefonu i spremna za puštanje (isto većinom puštam u kolima).

Ostala klaud skladišta

Ovde već koristim bogaoca pa ću ih samo nabrojati…

 • Google Drive – iskren da budem, ne znam ni zašto imam ovo kad ga ne koristim aktivno, kontam, neka ga ne jede leba, možda nekad zatreba
 • Cloud.Mail.Ru – ovo mi služi više kao bekap Yandex.Disk-a, ta sa vremena na vreme odradim jednu sinhronizaciju, čisto kako bih bio koliko toliko siguran da ako gekne jedan da ću imati bekap na drugoj lokaciji (i na hard disku koji se isto bekapuje s vremena na vreme). Ovaj sam program stavio ženi na telefon i zaštitio lozinkom a stavio sam da joj se radi automatska sinhronizacija fotografija, tako da ako i izgubi telefon ne ostaje bez fotografija i sve su sačuvane – a ona baš voli da fotka – pogotovo decu. Naravno da zna da ima ovaj program pa zato najverovatnije nisam našao ni jednu eksplicitnu fotku sa poštarom ili komšom 🙂
 • pCloud – ne koristim ovo aktivno ali tu je, ne jede leba. Ovde sam jedno vreme čuvao samo muziku, sad imam samo neke porniće sačuvane ko zna kad i par nekih matorih video igara za kompjuter. Jedno vreme sam se ložio da kupim lajftajm skladište koje je bilo nešto beše 200€ za 500GB prostora i da mi ovo postane primarno klaud skladište, ali sam odustao jer mi to nešto sumnjivo, ko bi ti dao 500 giga doživotno za 200€ i to posle održavao 100 godina.

MTS

Korisnik sam MTS mobilne telefonije već dosta vremena i nemam nekih većih zamerki mada vidim da ih ljudi kunu i pljuju za sve pare. Trenutno koristim neku postpejd tarifu bez ugovorne obaveze, koju plaćam 1000 dinara mesečno i sa njom imam 200 minuta poziva, 200 poruka, 10 giga neta i 10 giga samo za Jutjub (što je meni premija pošto abaš dosta koristim isti) i neko hipstersko govno Twitch – a ugovor mogu da prekinem kad hoću, što meni koji se jezim ugovora bilo koje vrste sa korporacijama pasuje 1 kroz 1. Ova aplikacija je najgluplja moguća i pola joj stvari ne radi – ali radi ono što meni treba – vidžet kojim mogu da ispratim potrošnju minuta, poruka i neta…meni dovoljno.

Radio Garden

Android aplikacija, za mene savršenog internet radija – u par prevlačenja kažiprstom pustiti internet radio iz neke zemlje pri čemu na prvu ne znaš koji je radio u pitanju ali vidiš sa koje tačke sa planete taj radio stiže. I ovu aplikaciju koristim većinom u prevozu a sam servis dosta tetošem u dekstop varijanti (link) i moram priznati većinom slušam neke egzotične stanice iz Azije, Afrike i Južne Amerike.

Todoist

Aplikacija u koju pakujem šta treba da odradim, pravim neke planove, šta kad i kako i tako to, ima dobar vidžet koji držim na početnom ekranu telefona da me stalno podseća kad upalim telefon šta sam trebao uraditi.

FeedMe RSS Reader

Prost a odličan RSS čitač koji meni doduše služi kao klijent za Feedly – njime pratim dooosta sajtova IT sfere i Njuz.net, skinu mi se na telefon i bleje tu dok ih ne otvorim i ne pročitam. Program nema nikakve reklame i zajebancije, dakle čist RSS čitač.

Google Keep

Sve što treba nešto brzinski negde da zapišem, otvorim ovo programče, tu zapišem, ono se sinhronizuje sa mojim Gugl nalogom te ostaje ubeleženo.

PushBullet

Namena aplikacije je da mi reflektuje notifikacije sa telefona i dozvoljenih aplikacija na mom brauzeru, kao i da mi omogući da pošaljem SMS poruku sa kompjutera preko mog telefona. Korisna aplikacija, par puta me je izvukla kad sam zaboravio telefon kući.

Decibel

Posle godinu dana rada u trećom smeni samo, sluh se navikao na rad u totalnom miru i tišini uz apsolutnu koncentraciju…no od kako mi je doktor rekao da biram između groba i dnevnih smena te od kako sam prešao u dnevne smene jer u grob ne mogu ovako debeo jer nema broja za mene…ne uspevam nikako da se naviknem na sveopštu buku oko mene te mi se čini da lagano ludim od iste. Ovaj program koji služi za merenje buke mi služi da me malo smiri – da je buka zaista velika i da ne umišljam, pa malomalo kad vidim da nešto nije u redu sa mnom otvorim je i vidim da je konstantna buka oko mene.

Shazam

Program koji kod mene ima samo jednu namenu, sećam se tri pesme iz srednje škole na koje sam se dosta ložio – tačnije samo melodija, jednu sam već upecao (radi se o ovoj) ali druge sile nema (pojavljivala se u nekoj reklami za Tuborg ili Beks pivo, ako se sećam neki „Green Festival“ i tako nešto) ali ne mogu da se setim ni reči ni autora pa ne uspevam da proguglam (guglao sam i reklame za piva, taj festival i sve slično)…a treća je neka tehnoza koju sam čuo na „Tehnokratiji“ na pokojnom Trećem kanalu – pa je ova aplikacija repetirana da ako naletim na te dve preostale pesme nekad i negde da je prepoznam, konačno preuzmem i kompletiram tu životnu potragu.

Ostali programi koje imam na telefonu, ukratko:

 • Gym Workout , Routines Planner & Personal Trainer (kad u tereteni padnem u trip da ne znam šta bih sledeće mogao da treniram)
 • Avast Antivirus (neka ga, ne jede leba)
 • Fire TV Universal Remote Android TV KODI CetusPlay (daljinac za moj Android boks koji sam kupio na Aliju)
 • TeamViewer for Remote Control (kad treba nešto daljinski da se nakačim kod nekoga na uređaj, obično klincima)
 • Udemy i Pluralsight – platforme za učenje, na ovom prvom imam privatan pristup, na ovom drugom imam pristup preko firme. Jedino što nemam je vremena da se posvetim tim kursevima.
 • Moj SBB – da restartujem daljinski ruter, ispratim račune koje imam kod njih i tako to. Inače još uvek ne preporučujem ovog provajdera iako je u poslednje vreme relativno stabilan no pošto je alternativa provladin provajder kablovske televizije koji igraničava slobodu govora, za sad trpim.
 • EON – prvenstveno mi služi da vidim šta ima zanimljivo na televiziji (obično jurim neke horor filmove ili naučnu fantastiku) ali i da preko njega pustim TV na televizoru putem Hromkasta (obično kad ne mogu da nađem daljinski ili kanal koji hoću da gledam nema mogućnost premotavanja).
 • AliExpress i KupujemProdajem – programi za kupovinu preko neta, meni bitni na telefonu zbog notifikacija o novim porukama, pregledu narudžbi ili brzinskih pretraga nečega. Odlično iskustvo imam i sa jednim i sa drugim servisom.
 • 17Track – ovaj program mi služi da ispratim status pošiljki iz Kine, kad nešto kupim
 • Gugl Fit – tu beležim kad sam bio u teretani, kad igrao stoni tenis, kad šetao, trenutnu kilaži i tako to, plus mi izbaci notifikaciju kad sam bio u pokretu sat vremena pa se ložim da sam skinuo neku kilažu. Super aplikacija ali ima neke čudne grafikone.
 • Linkedin, Instagram i Tviter – društvene mreže koje često koristim
 • Microsoft Outlook i Gmail – imejl klijenti koje koristim za posao i privatno.
 • Gboard – the Google Keyboard – difolt tastatura koju koristim uvek na telefonima, pokazala se odlično, zašto menjati
 • Viber, WhatsApp, Messenger Lite, Skype, Slack – aplikacije koje koristim za četovanje, ne i za pozive jer ne volim da pričam preko telefona
 • Mi Remote – Daljinac na mom Šaomi telefonu kojim preko infracrvenog porta upravljam klima uređajem i televizorom jer nam je pravi daljinski uvek negde izgubljen po kući.
 • Gallery – difolt galerija za slike koju koristim na telefonu
 • Firefox Lockwise – ovo mi služi za slučaj da sam neku lozinku možda sačuvao na Fajerfoksu samo a ne mogu da se setim koja je…plus isto ima mogućnost automatskog popunjavanja.
 • Unified Remote – kupio sam svojevremeno ovaj program ali ga sad koristim samo kako bih iz svoje sobe ispratio šta klinci rade na kompu, ugasio uveče isti, zaključao, pustio alarm za buđenje i tako te kerefeke. Klinci i dalje misle da je kompjuter pokvaren pa s vremena na vreme baguje 🙂
 • GCam – mod Gugl kamere za moj telefon, dalje bolje fotke kad je slabije osvetljenje ili mrak. Zahteva rut.
 • Blip Blip – najgluplji program na svetu, jedina namena mu je da pusti signal od pola sekunde svakih sat vremena.
 • IMDB – tu vodim evidenciju koje sam filmove odgledao, dajem im ocene ili iz čekiram kao filmove kojima sam oduševljen kako bih lakše preporučio nekome neki film…mada džaba je to pošto je moj filmski ukus malo čudnjikav (lista preporučenih filmova na linku ovde)
 • JuiceSSH – ssh klijent na mobilnom telefonu koji koristim ako je potrebno da se nakačim na neki server i nešto brzinski pogledam, mada ga koristim i kad treba nekad jednostavno da pustim ping ka negde.
 • Microsoft Remote Desktop – isto što i ovaj gore, samo u Vindovs verziji. Obično ga koristim kad na svom kompjuteru treba nešto da ispratim ali sam u susednoj sobi, pa da ne ustajem svakih 5 minuta.
 • Gugl Kalendar – obavezna stavka, oduvek
 • Ostalo – kalkulatori, ibenkinzi, rut alati, čuda, muda i ostale sitnice

To je „ukratko“ taj neki inicijalni spisak aplikacija koje koristim na svom telefonu, trenutno Šaomi Redmi nout sedmici kojim sam oduševljen. Ako se nekad desi neka nova aplikacija koja valja ičemu i potpada pod češće korišćenje, udenuću je u spisak ili ukloniti nešto od postojećeg što više ne koristim. Naravno, drugi imaju druge preporuke i obično mi prilaze sa „to ti je sranje, ovo moje je bolje“, no ne osvrćem se mnogo, valjda bolje znam šta meni više odgovara…ali ponekad ima i preporuka koje su odlične (recimo Tasker sam počeo da koristim po preporuci) – te ako vi imate neku preporuku, udenite je u komentar.