Систем те лаже

Зове ме комша 2 месеца да му средим компјутер – па кад ћеш, па можеш ли сутра, па деца не могу да ми се успавају без Пепе Прасета на компјутеру, па молим те, па кад ћеш. Отишао бих ја одмах, комша је светиња, али није најближи комшија већ удаљен поприлично, мада као што каже она наша „Комша је ближи од најближе родбине јер он је увек ту а најближа родбина је у Немачкој“ – али сам улетео у такву гужву на свим фронтовима да силе било није да одвојим времена, буквално са живцима био на „ће купим бацач пламена и завршим причу“.

Компјутер дође до оног црног екрана кад се диже, испишу се некаква слова – и ђока, неће даље. Почне нешто да врти, врти, врти и врти и ништа, Јово наново. Пробали смо и рестарт и на дугме и чупали из струје. Ништа. Да се дигне неће

Посла мени човек преко Вајбера две фотке, шта се појављује, стандардне фотке са бутовања система, никакав „error“ или ишта слично. Пишем му из вожње…па то ти је стандард кад се стартује компјутер, јебем ли га, највероватније ти је отишао можда хард диск пошто је стар ко Кркобабићев аскурђел, појма немам док не видим, јебига, мора да сачекаш.

…једног дана, после два месеца уграбим мало времена и рекох, ајд да свратим чисто да испратим шта се дешава, види ли се све из BIOS-а или шта је…и имам шта и да видим…па јеботе патак ненормални!

Све што је човек требао да уради јесте два притиска дугмета – један на стрелицу доле и један на „ENTER“. Ето због чега му није радио компјутер 2 јебена месеца.

Шта је заправо било, клинац му притиснуо на кућишту тастер за ресет, појавило се ово виндовсовско „Систем те лаже“ говно које не знам да ли је икада икоме помогло и тако се вртело у круг и у круг и наравно – није поправило бутовање јер проблема није ни било и стално му је бацало исту грешку. Није знао како да изађе из тога па је рестартовао поново на дугме или чупање кабла или на осигурач у разводној кутији или звао Електродистрибуцију да угасе струју у крају или било шта, само да помогне.

Два месеца није радио компјутер због ове глупости. Не вреди, кад се нешто деси лепо објасните проблем, сликајте, снимајте, бар сад имате те мобилне који могу да снимају, можда ће одговор на то кад се погледа тај снимак бити „не знам док не погледам лично“ а можда и „притисни ↓ па притисни ↲“, ако не знате енглески и да изговорите ово напишите слово по слово шта пише.

Немојте да се смејете. Да знате само колико сам добио питања и преко чета на оној несрећној Компјутераш Фејсбук страници а и животу и раду са корисницима отприлике оваква:

  • Компјутер неће да упали, шта може да буде?
  • Изашла ми нека грешка кад сам покренула Ворд, шта може да буде?
  • Не могу да се накачим на вајерлес, зашто?
  • Који ми је најлакши начин да инсталирам Виндовс (при том Виндовс никад инсталирао у животу)?
  • Нешто сам кликнула и појавила се нека порука и сад ми не ради штампач, шта може да буде?
  • Систем ми се само одједном смрзне, шта може да буде?

Ма да ли знате некога или знате некога ко зна некога – а да му је startup repair решио проблем са подизањем система? Могу да се кладим да оно уопште не ради ништа него су у Мајкрософту заправо направили видео који се стартује и врти онај прогрес бар пар минута како би имали наду да ће можда нешто да се деси.

Ово горе није оригинална фотка него нека скинута са нета јер се не сетих да усликам тај свечарски тренутак а ова прва фотка је из спота Београдског Синдиката који се зове као и наслов овог текста, рекоше ми неки добри људи да нагласим да ме не би напушавали због ауторских права.