Ка’ће рецензија за NINITE и остале all-in-one и custom инсталере?

Ninite је програм који је нека врста универзалног инсталер програма које ви пожелите, одете на њихов сајт, зачекирате које све програме хоћете да имате заковане у инсталеру, он их запакује их све у једну инсталацију и онда кад треба да се инсталирају, типа препоручени програми са овог блога то се ради у пар кликова у Ninite-у…али уз то се могу и испратити њихова ажурирања. Доста корисно.

Постоји и нешто слично али за драјвере, програм имена Snappy којим се може запаковати 10GB разних драјвера па се искористити приликом инсталације нових лаптопова – без муке да ће неки драјвер зафалити. Постоје програми за аутоматску инсталацију драјвера – ка’ће рецензија за ове програме?

НИКАД!

Програме и драјвере увек скидам са званичних сајтова њихових твораца и одатле их инсталирам. Изгубићу 10 минута живота више али знам да су то званични програми, да није ништа додатно у њих кокнуто „мимо протокола“ на овај или онај начин и знам да је то то. Без обзира шта пише на сајтовима Ninite-а или Snappy-ја пише да је све регуларе и да су чисти и не баве се прљавим форама, верујем ја да су они чисти, али директ даунлоад са званичног сајта ми је још чистији да чистији бити не може.

Дакле, ако ми треба VLC media player, отићи ћу на videolan.org и скинути VLC media player, треба ли ми драјвер за графичку картицу за мој лаптоп – отићи ћу на сајт марке лаптопа и наћи драјвер за VGA за мој модел лаптопа и готово. Чисто да чистије бити не може. Ово са драјверима може послужити евентуално некоме ко н’уме да инсталира Виндовс како ваља и доликује.

Ово сам написао јер доста пута сам добио питања шта мислим о Ninite и Snappy-ју, које ми људи рекламирају као рај на земљи, обавезан алат сваког системаша, олакшавање живота увелико, најбољи програм свих времена (шиба се са Total Commander-ом који ми исто сви рекламирају као најбољи програм на свету) па ми лакше да пустим линк са ове странице него да изнова пишем увек исти одговор. А и да се не лажемо има ту и друга ствар, рецензије пишем како ми дође – ако ми дође, а не како ми неко затражи…ако ви желите да направите рецензију то можете на овом блогу и сами.