Ninite je program koji je neka vrsta univerzalnog installera programa koje vi poželite, odete na njihov sajt, začekirate koje sve programe hoćete da imate zakovane u instaleru, on ih zapakuje ih sve u jednu instalaciju i onda kad treba da se instaliraju, tipa preporučeni programi sa ovog bloga to se radi u par klikova u Niniteu – ali uz to se mogu i ispratiti njihova ažuriranja. Dosta korisno.

Postoji i nešto slično ali za drajvere, program imena Snappy kojim se može zapakovati 10GB raznih drajvera pa se iskoristiti prilikom instalacije novih laptopova – bez muke da će neki drajver zafaliti. Postoje programi za automatsku instalaciju drajvera – ka’će recenzija za ove programe?

NIKAD!

Programe i drajvere uvek skidam sa zvaničnih sajtova njihovih tvoraca i odatle ih instaliram. Izgubiću 10 minuta života više ali znam da su to zvanični programi, da nije ništa dodatno u njih koknuto „mimo protokola“ na ovaj ili onaj način i znam da je to to. Bez obzira šta piše na sajtovima Ninitea ili Snappy-ja piše da je sve regulare i da su čisti i ne bave se prljavim forama, verujem ja da su oni čisti, ali direkt download sa zvaničnog sajta mi je još čistiji da čistiji biti ne može.

Dakle, ako mi treba VLC media player, otići ću na videolan.org i skinuti VLC media player, treba li mi drajver za grafičku karticu za moj laptop – otići ću na sajt marke laptopa i naći drajver za VGA za moj model laptopa i gotovo. Čisto da čistije biti ne može. Ovo sa drajverima može poslužiti eventualno nekome ko n’ume da instalira Windows kako valja i dolikuje.

Ovo sam napisao jer dosta puta sam dobio pitanja šta mislim o Ninite i Snappy-ju, koje mi ljudi reklamiraju kao raj na zemlji, obavezan alat svakog sistemaša, olakšavanje života uveliko, najbolji program svih vremena (šiba se sa Total Commanderom koji mi isto svi reklamiraju kao najbolji program na svetu) pa mi lakše da pustim link sa ove stranice nego da iznova pišem uvek isti odgovor. A i da se ne lažemo ima tu i druga stvar, recenzije pišem kako mi dođe – ako mi dođe, a ne kako mi neko zatraži…ako vi želite da napravite recenziju to možete na ovom blogu i sami.