Pošaljete mail putem neke skripte na serveru, mail nije „nakačen“ ni na jedan SMTP server i onda zavisite od antispam filtera tog nekoga kome šaljete email – da li će biti dobre volje (čitaj – da nije lepo ikonfigurisan Antispam filter ili da uošte i ne postoji) pa da propusti mail, ili će ga propustiti do SPAM foldera ili nikad i neće videti svetlost dana nečijeg inboxa.

…to je tako jer primaocu stiže mail sa mail servera koji je na lokalnoj IP adresi, nevidljiv spolja, sa neispravnim podešavanjima hedera – što mail serveru automatski deluje kao neka prevara. Šta mene košta da dignem neki mail server i napišem skriptu koja će u loopu slati mailove na milion IP adresa u kojima prodajem Vijagru, Rolex satove ili tako neki đavo?

Kad se šalje preko SMTP-a primaoc dobija regularan mail koji kao da je poslat sa bilo kog standardnog email klijenta, nema laži – nema prevare….i zato se u WordPressu i sličnim aplikacijama koriste SMTP dodaci kako bi se izbegao blacklisting (to koristi i blog na kome ste sad) – ali šta ako ne postoji mogućnost dodatavanja SMTP podataka kroz neki nalog nego ste primorani da koristite lokalna podešavanja? Eeee tu na scenu dolazi SMTP relay gde ćete vi sve lokalne mailove rutirati preko eksternog email servera. Ukratko umesto mail da stigne sa root@localhost.localdomail stići će sa tvojaregularlnagmailadresa@gmail.com.

U ovom primeru rutiranje mailova ćemo raditi pomoću sendmaila i radi se o Gmail nalozima (može i Google Apps nalozi). Ovo je do sad testirano i rađeno na CentOS 6 i CentOS 7 minimal mašinama.