Увод у Атом текст едитор

По мом мишљењу најбитнији алат за неког ко се бави програмирањем (а највероватније и први алат који се тражи уколико се улази у свет програмирања) јесте Text Editor/IDE. Када сте нови у програмирању наилазићете на многе утиске и критике одређених алата, неке позитивне, неке негативне а има и „неутралних“, односно „брате одличан је али само ово му фали, и ово кад би било боље, а можда и ово да се промени, али ради посао све у свему“. Бог зна колико сам различитих програма испробао, и увек би онај следећи био „онај прави, онај најбољи“, али истина је да не постоји најбољи текст едитор нити IDE. Увек ће вам неке ствари код једног одговарати а код другог не и ма колико год вас тренутни алат који користите добро служио сигурно ће имати неку замерку, неку опцију можда коју нема али неки други алат има.

Када се ради о едиторима текста, вероватно су најпопуларнији Атом и Sublime Text. Раније сам користио Sublime Text, радио је посао што се каже, тада сам тек ушао у свет програмирања и заиста ме је одлично служио, али онда се појавио Атом и све се променило. Open Source hackable текстуални едитор, како га је GitHub описао (Атом је иначе развио сам GitHub), је вероватно оно што ме је и привукло да га испробам.

Шта значи то hackable текстуални едитор? То значи да можете сами мењати делове програма, на пример довољно је да знате HTML, CSS и JavaScript (у њима је писан Атом иначе) да бисте директно променили нешто значајно у самом програму, без дирања „core“ фајлова. Писањем/додавањем кода можете мењати подешавања програма, фонтове, теме, исто као када бисте и програмирали или правили рецимо неку веб страницу.

Почетни прозор

Овако изгледа Атом када га први пут покренете. Одмах вам избацује линкове ка Атом документима, форуму, сајту, све ради лакшег и бржег упознавања са њим. Десно вам нуди опције за отварање новог пројекта, инсталирање додатака, тема и других ствари. Са леве стране вам се налази малу бочну траку са листом ваших пројеката на којима тренутно радите и одакле можете директно правити нове фајлове, фолдере, пројекте и друго.

У доњем десном углу се налазе мини нотификације које приказују формат тренутно отвореног фајла, формат енкодовања, нотификације за нове верзије додатака које користите уколико постоје и друге корисне ствари. Постоје одређени додаци који ће управо стајати у том углу (или у доњем левом углу) и давати вам информације о рецимо величини фајла у којем куцате тренутно, време и датум, број редова, итд.

Атом је такође идеалан и за писање чланака или блогова уколико се чланци пишу у Markdown језику због своје могућности „live“ приказа тренутно написаног текста, тако да увек можете пратити и гледати како ће испасти чланак, да ли сте погрешили негде слово или заборавили неки знак да доdate за подебљана слова, линкове итд.

Live приказ овог чланка

Додаци

Додаци по мом мишљењу имају кључну улогу у одабиру алата било да се ради о алату за програмирање, фотографије или чак цртање, додаци ће увек давати оно што сам програм не нуди, оно додатно што можда само нама и неколицини људи треба, па тако је исто и са Атомом. Додатке за Атом можете и сами писати уколико имате знање и искуство за то наравно, сви су бесплатни (барем нисам још увек наишао на неки који се плаћа) и након инсталације спремни за коришћење или хаковање, избор је на вама.

Оно што је најбоље код њих јесте када инсталирате било који додатак и желели бисте да направите мале промене на њему, можете то директно из програма урадити, једноставно идите на подешавања додатка/теме и отвориће вам се нови прозор са целим пројектом тог додатка и слободни сте да га мењате како год желите.

Мењање додатка по својим потребама

Изабрали сте неку тему синтаксе али су вам боје сувише дречаве? Или можда желите неком (ко наравно не зна за ову могућност) да замените боје, ставите розу уместо плаве или љубичасту уместо црвене? Никакав проблем, можете их сами мењати како вама одговара, само замените хексадецималне вредности боја својим, сачувајте и то је све.

Издвојићу вам додатке које тренутно користим и који ми свакодневно олакшавају рад:

 • script – како је Атом „само“ текстуални едитор, нема уграђену опцију за покретање неког кода, а то је оно што овај додатак ради. Листа програмских језика које подржава овај додатак је огромна (C++, JavaScript, PHP и мени омиљени Python)
 • pigments – овај додатак ће све ваше кодове вредности боја, било да су исписане у хексадецималног облику, РGB или чак именом исписане, обојити у ту боју. Овај додатак доста олакшава приликом честог копирања или мењања нијанси боја.
 • color-picker – додатак који ће се вероватно највише свидети онима који се баве веб дизајном. Овај мали и прост алат вам омогућава ништа више до тога да вам отвори мали прозорчић у којем ћете моћи слајдером изабрати боју коју желите (баш као у Photoshop-у на пример) и претворити је аутоматски у РGB, хексадецимални или неки други формат који изаберете.
 • autocomplete-python – само за Python програмере. Ради оно што само име каже, аутоматски вам завршава редове, тј. приказује вам предлоге свих могућих завршетака тренутно куцане речи/кода.

Предности и мане

Сваки програм има своје предности и мане које зависе од корисника до корисника, као и њихових потреба. Такође саме перформансе програма могу зависити и од вашег рачунара. Не можете очекивати стабилност и брзину, ако вам је брзина рада рачунара спорија од брзине изградње Београда на води или жалити се како на вашем Pentium III рачунару купљеном на бувљаку 2007. споро покреће и учитава програм.

Предности које сам приметио током вишегодишњег коришћења:

 1. Open source и бесплатан
 2. Доступан је за Линукс, Виндовс и за Mac
 3. Редовна ажурирања
 4. Лак за коришћење и подешавање
 5. Брз и стабилан
 6. Подржава многе програмске и веб језике (посетите Вики страницу да видите које све)
 7. Постоји доста додатака и тема за олакшавање рада и улепшавање радног простора
 8. Повезаност са GitHub-ом у виду приказивања на којем branch-у се налази тренутно отворени фајл, а мислим да може и да се директно из програма commit-ује фајл, али још увек нисам испробао то мада имам намеру.

Мане:

 1. Дешавало ми се више пута да програмери додатака зезну неку ствар и поремете цео Атом те сам принуђен да одрадим реинсталацију тако да треба бити пажљив са додацима, у преводу обрисати оне који превише крешују Атом. (Мала напомена: уколико дође до овога, пре него што реинсталирате Атом, направите бекап фолдера „packages“ и након реинсталације само га прекопирајте поново у инсталациони фолдер где је и био и обришите онај додатак који вам је правио проблеме пре него што стартујете поново Атом. На тај начин ћете уштедети много времена уколико користите пуно додатака, јер ће их аутоматски инсталирати чим их прекопирате.)
 2. Наилазио сам на коментаре да се спорије отвара од других програма, типа Sublime Text, али као што сам већ напоменуо то може зависити од вашег рачунара, а и од тога колико је то „спорије“ отварање (пар секунди бржег отварања ми искрено ништа не значи нити сматрам маном).
 3. Такође оно што сам наилазио на нету јесте да не ради лепо са превеликим фајловима, односно фајловима чија величина премашује неколико MB. Ја до сада нисам приметио тај проблем, али то је вероватно зато што ни немам толики фајл, тако да ме не држите за реч што се овога тиче.

Закључак

Атом је програм који дефинитивно заслужује много више пажње на нашим просторима. Намењен је свима који се иоле баве било каквим кодирањем, програмерима, веб дизајнерима, администраторима, блогерима, може се користити и за мале а и за велике пројекте и сигуран сам да ће задовољити све ваше потребе. Стабилност, брзина, одлична подршка и слобода хаковања самог програма је оно што га и чини јединственим и оно због чега сам га изабрао, а из истих разлога га и вама препоручујем.