Ситуације кад су адблокери или незванични софтвери ОК (похлепа на макс)

Добио сам 5 гига нета на телефону које могу да искористим за месец дана за неке смешне новце па сам решио да слушам музику са Јутјуба док сам у вожњи – а у вожњи сам минимум 1.5 сата дневно, пет дана у недељи, тако да сам телефон повезао са звучницима у колима путем радио уређаја и AUX џека на њему, и лаганица.

Пустим Јутјуб, неку плејлисту са Москријем, Ајс Нигрутином, 60 најлеших народних песама са РТС-а, мало Дорси, мало Гоа, мало Металика, мало Миланче Радосављевић, шта ми падне на памет…и шта…после сваке песме иде нека реклама од по минут…те неки лик што ради у Максију па му лепо (да нисам ономад радио у Максију можда бих му и поверовао), па неке креме за вене, па неки витамини за имунитет, па реклама за Фејсбук, па реклама за Вучића, па ова реклама, па она реклама…буквално после сваке песме.

…и наравно, као и сваки Србин маљави, деинсталирам Јутјуб и потражим друго решење имена YouTube Vanced. То је мало долупана Јутјуб апликација, од стране треће стране – преко које…нема реклама и Јутјуб може да се пусти да ради у позадини или док је дисплеј угашен а постављен Screen Lock. И ето, осташе и Јутјуб (крив) и извођачи (ни криви ни дужни) због претеривања са рекламама. Да је ишла на телефону једна реклама после рецимо 5-6 песама, никад не бих појурио овај корак и преслушавао бих рекламе кад се десе – баш као што радим на радију, али пошто су похлепни гмазови – онда…то им је.

Smart YouTube TV за Андроид ТВ бокс, се скоро па ни мало не разликује од званичне апликације која силује видео рекламама, кад је интерфејс у питању

Иста ситуација и са Јутјуб апликацијом за Андроид ТВ бокс који сам скоро узео…мало-мало видео реклама која или иде после сваког видео клипа или је у сред видео клипа па га прекине. И ту сам му јебао матер апликацијом имена Smart YouTube TV, више рекламе ни од корова – а понављам, не бих да нису претерали.

Вебсајтови који силују рекламама до смрти

Рецимо најпосећенији српски сајт – Блиц…једном сам отишао без Адблокера на тај сајт и добио катаракту, две недеље сам морао да држим облоге од камилице на очима. Ево како изгледа кад се оде на њихову почетну страницу – без адблокера.

…ако бих обрисао све рекламе, овај почетни екран би изгледао овако, празан као политични образ Маје Гојковић у сезони стварања нове политичке странке која претендује да победи на изборима…

Онда шта ћеш – тури uBlock Origin и нема ни једне више рекламе, што би наш народ рекао – „Ко тражи веће, изгуби из вреће“.

Слична ствар је и на ТВ-у, иде филм и онда звекну рекламе од 10-15 минута, плус их одврну на макс јер Србија није држава у којој закони играју неку важну улогу…те после реклама заборавиш и шта си почео да гледаш и о чему се радило већ само знаш да зубе треба да переш том-и-том пастом за зубе и да твоје бело уоште није било. И онда шта ћеш – кабловска, могућност премотавања…и премоташ рекламе, упецаш се само на уводну шпицу за рекламе, све остало премоташ, не одгледаш ни једну. А сад, кад би рекламе уместо бесконачно трајале један минут, са све шпицом, коме би се исплатило да јури тастер на даљинцу за премотавање и мота преосталих 45 секунди.

Исто се ово око похлепе кад је у питању зарада од конзумената или фирми које се рекламирају – може се применити и на офлајн свет – кад се претера са ценом неком производа – наручи се исти из Кине или се оде код другог продавца а овај заборави доживотно. Добар пример је и филм “Јужни ветар“…таман кад сам се оштрио да исти скинем негде са нета, филм се појавио у барајевском биоскопу за 150 динара, тј мало јаче од 1€.

Добар домаћи филм, а ударио и озбиљан шамар пиратерији

Кад се већ дотакох биоскопа, имам неку моју теорију зашто биоскопи у Србији губе рат против пиратерије – да одеш у биоскоп…ти и твоја друга сексуално-емотивна половина, карта кошта 500 динара…пута два то је 1000. Уз карту купиш и кокице и сок/воду а кокице у биоскопима коштају као да их праве од есенције кокичастих тартуфа са Девичанских острва које беру голе МИЛФ девице са Килиманџара премазане палминим уљем, једна лименка кока-коле – 200 динара, пола литре воде – 120 динара – претпостављам да лечи ишијас, спондилозу и висеће брадавице, а при топ – забрањено је уношење своје воде/грицкалица. Изађе ти на крају гледање филма папрено а још ако недобог идеш и са двоје деце – просечна српска плата “truncate“…а овако, VPN, нађеш филм, скинеш филм, искокаш „кофу“ кокица за 100 динџи, купиш у дућану две литре сока за целу фамилију за и 4 лименке пива себи, све на акцијском снижењу, бог да те пироћански види. Е сад, контам да кад би биоскопи ниво похлепе смањили бар на неку средњу вредност, баш као што је започела екипа иза филма „Јужни ветар“ контам да би почели да добијањем рата против пиратерије и још ако би уместо кокица са обронака Јупитера јели кокице из Краљева, ихааа, какви црни торенти.

Биоскопи морају бити и свесни да су телевизори све већи и све напреднији, добијају напредне могућности, некe лудачкe резолуције, јака и квалитетна озвучења и такви телевизори постају све приступачнији свима, једино где још колико толико могу да парирају са те неке угођај-стране су 3D технологије…док и ту не падне цена квалитетнијим 3D пројекторима. Све се плашим да би онај Нетфликс сервис био онолико популаран да кошта 50$ уместо 10$ месечно.

Шта радим са видео играма на Андроиду које безобразно пласирају full-screen рекламе без могућности затварања наредних 30 секунди…обришем податке и кеш видео игре и онда на нивоу телефона забраним било какав приступ интернету тој игрици. Тако, у 90% случајева или не добијам никакве рекламе или добијам само празан простор ту где би требало да стоје рекламе.

Понављам, ово радим само са безобразним видео играма, апликацијама и сервисима…тамо где рекламе не силују толико не мењам ништа, чак понекад и уплатим по који долар за кафу и бурек односно као донацију (обично кад су Андроид апликације у питању) или купим лиценцу иако производ ради ОК и без ње (као рецимо код антивирус решења које користим) – наводно у замену за ads-free варијанту која и није била превише нападна.