360 Total Security – утисци после 3 године константног коришћења

Пре три године сам у потрази за антивирусом који ме више неће малтретирати решио да пробам неког Кинеза 360 Internet Security јер сам хипстер па сам тражио замену за 3А (Avast, Avira, AVG) и пар месеци касније његовом напреднијем земљаку 360 Total Security-ју па ево да поделим моје утиске и оно што се променило у ове 3 године.

Пре 3 године ова два производа су била премијум класа и тотална мистерија зашто су бесплатни. На свим компјутерима где сам ставио неки од ова два уместо дифолтна 3А бесплатна антивируса нико ми никад више није пријавио да је имао неки проблем са вирусима – али цака је у томе да кад год сам инсталирао ово увек сам активирао и додатне Авира и Битдефендер модуле.

Проблеме са вирусима су ми пријављивали само људи који нису активирали ова два тако да је дифолтни AV engine 360-тице заправо говни живо без ова два модула. Ескивацију ова два модула сам правио тамо где је било 1GB и мање RAM-а а корисници ми нису дали да кркнем неки Линукс, па шта да им радим – ето им.

По некој мојој процени ја лично сам поставио Total Security на око 150 компјутера за ове 3 године, а јавило ми се отприлике исто толико људи да ми се захвали на препоруци јер им компјутер чист а антивирус не оптерећује систем како га је оптерећивао претходни антивирус….зато ћу текст почети одмах са закључком па онда о проблемима

ЗАКЉУЧАК

Не мењам овог Кинеза до даљњег и док не усере мотку званично – али ћу ускоро свакако пробати и бесплатни Касперски. Наиме, од јула 2017-те, постоји основна верзија Касперски антивируса која је бесплатна за крајњег корисника….па што не пробати. Истина, 360 има и неке додатне фенси алате (убрзање перформанси система гашењем непотребних startup ставки, junk cleaner, Patch-UP tool…) али слабо ја то користим (сем овог првог).

Признајем, код 360 ми је и даље сумњиво што се добија заиста одлична заштита бесплатно или уз пласирање ненападних реклама али мало мање, јер сад имају некакву зараду кроз пласирање реклама.

Дакле, једна од бољих инвестиција те 2014-те је била да се свичујем на овај антивирус. Волим рећи да су 3 најбоље нолајфер гиковске инвестиције у мом животу овај антивирус, Меизу телефон од 250€ купљен пре више од 2 године и Microlab звучници купљени за 50€ пре не знам ни сам колико година.

ПРОБЛЕМИ

1 – Рекламе

Највећи проблем који ми је био пријављен до сад био је тај да су почеле да се појављују и некакве рекламе са овим производом. Да, после неког времена је QIHOO (фирма која је направила ово чудо) ипак решила да покуша да заради неки кеш пласирајући рекламе кроз антивирус – што је и логично, као и форсирање корисника да крену да користе Opera Browser – који је та фирма у међувремену купила.

Ја те рекламе видим само и једино кад покрећем интерфејс програма, а покрећем га једном у 2-3 месеца…до тад он чучи у system tray-у, ћути и ради. Чак и кад отворим интерфејс, клик на ‘close’ те рекламе завршава посао.

Реклама приказана кроз интерфејс програма

Друго где се појављују рекламе јесте приликом рестарта компјутера, појави се 360 прозор на коме пише колико је времена требало компјутеру да се рестартује – и избаци неку рекламу уз то. Тај прозор се може угасити за приказивање после рестарта у пар кликова кроз интерфејс самог програма, фотка испод.

Гашење обавештења о startup времену

Рекламе се појављују једном и приликом надоградње програма – и то је заправо други пут кад видим рекламе, дакле једном кад отворим интерфејс програма једном у 2-3 месеца и једном кад ажурирам сам програм исто једном у 2-3 месеца.

Рекламе иначе нису нападне, као што су рецимо код Авире биле – да док их не затвориш оне блеје – јер да је тако, ја бих видео те рекламе о којима се збори као о блокирајућем ултимативном проблему.

Постоји плаћена верзија програма којом се ‘гасе’ те рекламе и то је заправо једино функционално што добијате куповином премијум везије…дакле функционалност је иста и у бесплатној и у премијум верзији, само што у премијум верзији нема реклама. Цена за премијум верзију је 15$ годишње и ту лиценцу можете употребити на 3 своја компјутера.

2 – Не ваља овај антивирус, прошли ми неки вируси који ми нису прошли на ___

Ово је оно што добијам од људи који нису активирали она два додатна модула па не схватам пријаву за озбиљно јер нису прочитали цео текст који сам писао о овом производу. 360 Total Security без та два модула је просечан антивирус, можда чак мало и испод просека. Кад питам јесу ли укључена она два модула добијем повратно питање „Која два модула“ и ту се прича завршава око детекције рањивости антивируса.

3 – Не ради ми USB Wi-Fi због овог твог говнета

Пар људи ми је ово пријавило. Моја претпоставка је, да им је приликом инсталације драјвера 360 избацио упозорење да ‘нешто хоће да промени нешто системско, да ли то дозвољавате?’ – овај кликнуо на NO, инсталација или пукла или делимично инсталирана и јебајга – не ради. Иначе, 360 избацује као упозорење све што упеца да џара по систему, registry-ма, startup ставкама и слично.

4 – Инсталирао ми неки додатак у браузер

Јесте, програм инсталира и заштиту унутар браузера, то раде и многи други антивируси, али ви у сваком трену можете те додатаке да деинсталирате и више вам се никад неће понудити за инсталацију. Ако користитите Фајерфокс додатак чак и не може бити аутоматски инсталиран већ можете приликом првог покретања браузера после инсталације антивируса да кажете „НЕЋУ ПЛАГИН“ и ту се прича завршава.

НАПОМЕНА: И даље немам никакве везе са овим антивирусом нити добијам неке паре од њега или фирме која стоји иза њега, текст је искључиво опис мог личног искуства као и искуства корисника са којима сам у контакту а користе овај антивирус. Енде.