Једноставна заштита од SMS clickbait превараната

Наслов је овакав какав јесте али бих га могао назвати и „Зашто Фајерфокс (Firefox) на мобилном а не Google Chrome – иако је Chrome бржи“. Укратко – ако имате корисника на мобилном телефон који је лак на clickbait премијум SMS преваре (старији људи, деца, кликтачи свега и свачега и слични корисници) а желите да их заштитите од превараната и непланираног одлива новца у бесповрат постоји сасвим једноставно решење…

…користите на мобилном Фајерфокс интернет прегледач уместо Google Chrome-а или уместо прегледача којег сте добили са Андроидом. Фора са Фајерфоксом је да изгледа нехендлује како треба SMS линкове – а SMS линкови су у формату sms:BROJ_TELEFONA?body=TEXT или нпр sms:064000000?body=StaIma.

Док Chrome ове линкове прослеђује дифолт SMS апликацији ‘како треба’ – Фајерфокс прослеђује само садржај, тако да сами морате изабрати или укуцати примаоца SMS поруке – те ће у најгорем случају неко од ваших контаката добити неки неразумљиви SMS који ће бити наплаћен колико иначе плаћате SMS провајдеру и ту ће се прича завршити.

Искрено, не знам да ли је ово баг или „feature“ Фајерфокса на Андроиду – али је свакако каква-таква заштита од SMS превараната и ваћароша. Наравно, Фајерфокс за Андроид подржава додатке тако да можете додатно ојачати браузер свиме и свачиме (мада ја користим само uBlock Origin и још пар додатака на њему).

У видеo снимку доле сам демонстирао како Chrome и Фајерфокс на мобилном хендлују SMS линкове и где вреба опасност а као апликацију за SMS-ове користим мени омиљени Pulse SMS.

Иначе како изгледају уопште ти начини варања и својеврсног терања корисника да се упеца на непотребни трошак од минимум 180 динара (~1.5€) недељно – можете видети на линковима oвде и овде.

Напомена – ако вам је мутан приказ изаберите 720p приказ (Зупчаник у доњем десном углу видеа па Quality – 720p).