Naslov je ovakav kakav jeste ali bih ga mogao nazvati i „Zašto Firefox na mobilnom a ne Chrome – iako je Chrome brži“. Ukratko – ako imate korisnika na mobilnom telefon koji je lak na clickbait premijum SMS prevare (stariji ljudi, deca, kliktači svega i svačega i slični korisnici) a želite da ih zaštitite od prevaranata i neplaniranog odliva novca u bespovrat postoji sasvim jednostavno rešenje…

…koristite na mobilnom Firefox Browser umesto Google Chrome-a ili umesto pregledača kojeg ste dobili sa Androidom. Fora sa Firefoxom je da izgleda ne hendluje kako treba SMS linkove – a SMS linkovi su u formatu sms:BROJ_TELEFONA?body=TEXT ili npr sms:064000000?body=StaIma. Dok Chrome ove linkove prosleđuje default SMS aplikaciji ‘kako treba’ – Firefox prosleđuje samo body, tako da sami morate izabrati ili ukucati primaoca SMS poruke – te će u najgorem slučaju neko od vaših kontakata dobiti neki nerazumljivi SMS koji će biti naplaćen koliko inače plaćate SMS provajderu i tu će se priča završiti.

Iskreno, ne znam da li je ovo bug ili feature Firefoxa na Androidu – ali je svakako kakva-takva zaštita od SMS prevaranata i vaćaroša. Naravno, Firefox za Android podržava dodatke tako da možete dodatno ojačati browser svime i svačime (mada ja koristim samo uBlock Origin i još par dodataka na njemu).

U videu snimku dole sam demonstirao kako Chrome i Firefox na mobilnom hendluju SMS linkove i gde vreba opasnost a kao aplikaciju za SMS-ove koristim meni omiljeni Pulse SMS.

Inače kako izgledaju uopšte ti načini varanja i svojevrsnog teranja korisnika da se upeca na nepotrebni trošak od minimum 180 dinara (~1.5€) nedeljno – možete videti na linkovima ovde i ovde.

Napomena – ako vam je mutan prikaz izaberite 720p prikaz (Zupčanik u donjem desnom uglu videa pa Quality – 720p).