Situacije kad su adblokeri ili nezvanični softveri OK (pohlepa na maks)

Dobio sam 5 giga neta na telefonu koje mogu da iskoristim za mesec dana za neke smešne novce pa sam rešio da slušam muziku sa Jutjuba dok sam u vožnji – a u vožnji sam minimum 1.5 sata dnevno, pet dana u nedelji, tako da sam telefon povezao sa zvučnicima u kolima putem radio uređaja i AUX džeka na njemu, i laganica.

Pustim Jutjub, neku plejlistu sa Moskrijem, Ajs Nigrutinom, 60 najleših narodnih pesama sa RTS-a, malo Dorsi, malo Goa, malo Metalika, malo Milanče Radosavljević, šta mi padne na pamet…i šta…posle svake pesme ide neka reklama od po minut…te neki lik što radi u Maksiju pa mu lepo (da nisam onomad radio u Maksiju možda bih mu i poverovao), pa neke kreme za vene, pa neki vitamini za imunitet, pa reklama za Fejsbuk, pa reklama za Vučića, pa ova reklama, pa ona reklama…bukvalno posle svake pesme.

…i naravno, kao i svaki Srbin maljavi, deinstaliram Jutjub i potražim drugo rešenje imena YouTube Vanced. To je malo dolupana Jutjub aplikacija, od strane treće strane – preko koje…nema reklama i Jutjub može da se pusti da radi u pozadini ili dok je displej ugašen a postavljen Screen Lock. I eto, ostaše i Jutjub (kriv) i izvođači (ni krivi ni dužni) zbog preterivanja sa reklamama. Da je išla na telefonu jedna reklama posle recimo 5-6 pesama, nikad ne bih pojurio ovaj korak i preslušavao bih reklame kad se dese – baš kao što radim na radiju, ali pošto su pohlepni gmazovi – onda…to im je.

Smart YouTube TV za Android TV boks, se skoro pa ni malo ne razlikuje od zvanične aplikacije koja siluje video reklamama, kad je interfejs u pitanju

Ista situacija i sa Jutjub aplikacijom za Android TV boks koji sam skoro uzeo…malo-malo video reklama koja ili ide posle svakog video klipa ili je u sred video klipa pa ga prekine. I tu sam mu jebao mater aplikacijom imena Smart YouTube TV, više reklame ni od korova – a ponavljam, ne bih da nisu preterali.

Vebsajtovi koji siluju reklamama do smrti

Recimo najposećeniji srpski sajt – Blic…jednom sam otišao bez Adblokera na taj sajt i dobio kataraktu, dve nedelje sam morao da držim obloge od kamilice na očima. Evo kako izgleda kad se ode na njihovu početnu stranicu – bez adblokera.

…ako bih obrisao sve reklame, ovaj početni ekran bi izgledao ovako, prazan kao politični obraz Maje Gojković u sezoni stvaranja nove političke stranke koja pretenduje da pobedi na izborima…

Onda šta ćeš – turi uBlock Origin i nema ni jedne više reklame, što bi naš narod rekao – „Ko traži veće, izgubi iz vreće“.

Slična stvar je i na TV-u, ide film i onda zveknu reklame od 10-15 minuta, plus ih odvrnu na maks jer Srbija nije država u kojoj zakoni igraju neku važnu ulogu…te posle reklama zaboraviš i šta si počeo da gledaš i o čemu se radilo već samo znaš da zube treba da pereš tom-i-tom pastom za zube i da tvoje belo uošte nije bilo. I onda šta ćeš – kablovska, mogućnost premotavanja…i premotaš reklame, upecaš se samo na uvodnu špicu za reklame, sve ostalo premotaš, ne odgledaš ni jednu. A sad, kad bi reklame umesto beskonačno trajale jedan minut, sa sve špicom, kome bi se isplatilo da juri taster na daljincu za premotavanje i mota preostalih 45 sekundi.

Isto se ovo oko pohlepe kad je u pitanju zarada od konzumenata ili firmi koje se reklamiraju – može se primeniti i na oflajn svet – kad se pretera sa cenom nekom proizvoda – naruči se isti iz Kine ili se ode kod drugog prodavca a ovaj zaboravi doživotno. Dobar primer je i film “Južni vetar“…taman kad sam se oštrio da isti skinem negde sa neta, film se pojavio u barajevskom bioskopu za 150 dinara, tj malo jače od 1€.

Dobar domaći film, a udario i ozbiljan šamar pirateriji

Kad se već dotakoh bioskopa, imam neku moju teoriju zašto bioskopi u Srbiji gube rat protiv piraterije – da odeš u bioskop…ti i tvoja druga seksualno-emotivna polovina, karta košta 500 dinara…puta dva to je 1000. Uz kartu kupiš i kokice i sok/vodu a kokice u bioskopima koštaju kao da ih prave od esencije kokičastih tartufa sa Devičanskih ostrva koje beru gole MILF device sa Kilimandžara premazane palminim uljem, jedna limenka koka-kole – 200 dinara, pola litre vode – 120 dinara – pretpostavljam da leči išijas, spondilozu i viseće bradavice, a pri top – zabranjeno je unošenje svoje vode/grickalica. Izađe ti na kraju gledanje filma papreno a još ako nedobog ideš i sa dvoje dece – prosečna srpska plata “truncate“…a ovako, VPN, nađeš film, skineš film, iskokaš „kofu“ kokica za 100 dindži, kupiš u dućanu dve litre soka za celu familiju za i 4 limenke piva sebi, sve na akcijskom sniženju, bog da te piroćanski vidi. E sad, kontam da kad bi bioskopi nivo pohlepe smanjili bar na neku srednju vrednost, baš kao što je započela ekipa iza filma „Južni vetar“ kontam da bi počeli da dobijanjem rata protiv piraterije i još ako bi umesto kokica sa obronaka Jupitera jeli kokice iz Kraljeva, ihaaa, kakvi crni torenti.

Bioskopi moraju biti i svesni da su televizori sve veći i sve napredniji, dobijaju napredne mogućnosti, neke ludačke rezolucije, jaka i kvalitetna ozvučenja i takvi televizori postaju sve pristupačniji svima, jedino gde još koliko toliko mogu da pariraju sa te neke ugođaj-strane su 3D tehnologije…dok i tu ne padne cena kvalitetnijim 3D projektorima. Sve se plašim da bi onaj Netfliks servis bio onoliko popularan da košta 50$ umesto 10$ mesečno.

Šta radim sa video igrama na Androidu koje bezobrazno plasiraju full-screen reklame bez mogućnosti zatvaranja narednih 30 sekundi…obrišem podatke i keš video igre i onda na nivou telefona zabranim bilo kakav pristup internetu toj igrici. Tako, u 90% slučajeva ili ne dobijam nikakve reklame ili dobijam samo prazan prostor tu gde bi trebalo da stoje reklame.

Ponavljam, ovo radim samo sa bezobraznim video igrama, aplikacijama i servisima…tamo gde reklame ne siluju toliko ne menjam ništa, čak ponekad i uplatim po koji dolar za kafu i burek odnosno kao donaciju (obično kad su Android aplikacije u pitanju) ili kupim licencu iako proizvod radi OK i bez nje (kao recimo kod antivirus rešenja koje koristim) – navodno u zamenu za ads-free varijantu koja i nije bila previše napadna.