Добио сам задатак да путем скрипте вршим аутоматску проверу једног имејл налога, да садржај имејла скенирам и пронађем линк за скидање са одређене адресе те да тај линк аутоматски пустим на ‘download‘, распакивање и даље процесуирање – то и направих али и почех да размишљам…хммм….неће ли нас на крају све заменити нека оваква скрипта, процедура, тригер или програм?

Наочаре за компјутер
Да нема скрипте неко „у људском облику“ би морао да седне за компјутер и одради све ово – уз све мане које може да донесе баговит и тежак хардвер и софтвер која та особа носи – боловања, плата, намети, људска грешка, годишњи одмори, непланирани слободни дани и слично…а са друге стране, скрипта може да ради увек и на било ком хардверу – бесплатно.

Примери занимања које је заменила скрипта или програм

Имали сте портире – њих сад мења ИД картица, веб камера и софтвер за евиденцију радног времена – и опала, одоше портири у продавце на пијаци….имали сте кројаче које сад мења роботизована радна снага – и опала, одоше кројачи на биро…дактилографкиње – има их само неки дебели задригли политичар из 17 века (тј неки домаћи), шалтери у банкама – мења их e-banking (додуше код нас ово неће никад умрети), папир-потпис-печат – мења их електронски потпис и PDF документ (и ово ће код нас стићи за једно 50-100 година), поштари – мења их имејл, преводиоци – мења их Гугл Тренслејт (ориг. Google Translate), зидари – мења их 3D штампач, књиговође – мења их књиговодствени програм, таксисти – мења их „Google Car“ или сервис попут Убера…итд…итд…

Чему се можемо надати за 50 или 100 година?

Сад су рецимо хит у свету аутоматизоване (селфчек, енг. selfcheck) касе у супермаркетима…поставите торбу и сами превлачите артикле преко скенера, каса на основу иницијалне тежине торбе и тежине појединачних артикала зна да сте све прокуцали или не…ако нисте пали се лампица и рампа вам не дозвољава да напустите касу…кад све прокуцате, убаците новац, добијете кусур назад, дигне се рампа и можете напустити касу. Хоћете да измерите поморанџе ставите их на вагу – вага на основу 3D скенера и димензија препозна које је воће у питању и одмах вам избаци налепницу. Нема „немамо касирице, сезона је годишњих одмора“, нема „нема ко да мери“, нема „отишла је на паузу“, нема „ова каса не ради пређите на другу“ и слично…селфчек каса је ту увек, не одмара, нема паузу, не мора нешто да поједе. Људски фактор заврнут на нулу.

Јапанци рецимо – измислише машину за виртуално-реалистичку (?) секс симулацију, не треба вам више ни девојка, довољно је да машину уџекујете у струју у својој соби, софтвер крене са симулацијом, имате ХАРДВЕРСКЕ СИСЕ НА ВИРТУАЛНОЈ ЖЕНИ и – „оно ти је завршено“. Више нема потребе да црвените јер вам је алатка мала или немате искуства – у виртуалном свету можете бити Роко Сифреди и Јенна.

Раније…окупе се женске из краја, седну, скувају кафу и изоговарају цео свет, или се окупе мушкоње, поотварају лименке пива и изнабрајају све жене планете које су фирцали – данас…то је све заменио један протокол: чет.
Нема потребе да се виђате, пошаљете чет поруку са „Јеси видела мајкети са ким ова вара мужа“ добијете одговор и чет се наставља наредних сат-два-три – из било ког места. Кафу скувате и пијете сами – нема потребе да се виђате ни са ким. Физички контакт је застарела технологија. Одјебаус.

А колико смо већ сад аутоматизовани?

Пробуди се – истуширај се – иди на посао – ради – крени кући – одмарај – уради оно што си планирао данас после посла – спавај. Сутра исто. Прекосутра исто. За два месеца исто. За 50 година исто. Ако је недеља – одмарај – сем ако те неки нови „if“ не зезне. Обуци се онако како се облаче сви, коса мора да ти буде нормална. Ако си мушко дете добијаш плаве ствари – ако си женско онда розе. Ако си женско мораш да будеш лепа – иди у трговину купи шминку, неку скупу и среди ту фризуру. Ако си мушко мора да будеш згодан и да имаш смисао за хумор. На концерту – свира се музика који је неко компоновао, ако одлучиш да ти свираш нешто у својој режији – напусти оркестар…

…рецимо Ђуле из Ван Гога је морао да напусти музичку школу јер је хтео Паганинија да свира на неки свој начин а не онако како је записано…то је забрањено!

Храна је већ аутоматизована…имамо генетски модификовану храну отпорну на хербицид који убија све на мртво – сем баш те хране, постоји доста хране која се прави у лабораторији или од отпадака, почевши од газираних сокова па надаље.

Укратко, мораш да радиш по шаблону, ако се не уклапаш у шаблон нормалан ниси. Како гледамо на панкере? Па све наркомани, пробисвети и секташи! Мрзимо Амере ако смо Срби и волимо их ако смо Хрвати…и исто то у контри за Русе…ако ово – онда мораш оно, ако оно – онда мора ово. Ово ти је таг, родио си се као Србин дакле мораш бити православац – од данас си православац. Ако си Норвежанин – Срби су људождери, ако си Србин – Африканци су људождери. Енде. Commit;

# Input parameters this and that
this=$1
that=$2

while true do
    OK="YES"
    if [ $this -eq $that ] ; then
      ./to_this.sh
      else
      ./to_that.sh
    fi

    if [ $? -ne 0 ] ; then
      ./do_something_else.sh # Change dynamically
         if [ $? -ne 0 ] ; then
             OK="NO"
         fi
      else
      echo "Well done boy, continue with life" | tee -a /mnt/life/done.log
      OK="YES"
    fi

    if [ $OK="YES" ] ; then
      exit 0
    fi
done

Могло би се дакле рећи да је сам човек у неку руку скрипта или програм који ради у реалном времену и подложан је хаковању…и хардверском и софтверском. Рецимо довољан је мини експлит (енг. exploit) и бекдор (eng: backdoor) да од поштеног и образованог човека а који је верник, не чини зло никоме и клони се проблема – направи бомбаша самоубицу који ће ући у неки тржни центар и убити 50 цивила – јер они прете његовој верзији врховног божанства – која је она иницијална али са промењеним поимањем божанства – јер код убачен путем бекдора у његов мозак је завршио посао, изменио постојећу теорију и убедио га да ће отићи у неки виртуални рај – ако ибије 50-торо деце у тржном центру.

Сличан експлоит је примењен на 90-те, комшије, пијемо кафу, играмо баскет…пар година касније ми њих кољемо, они нас силују, снајпером тражиш комшу да му пресудиш он тебе центрира зољом…дакле софтверско хаковање мозга – успешно.

Хардверско хаковање, пример? Погледајте било коју старлету или турбо фолк певачицу. Додуше, хардвер нека зависи и од софтверских потреба да се може десити и HW/SW дисфункционалност.

Да ли ће апсолутна аутоматизација уништити људе?

Не. Планета је намењена људима а људи су подложни адаптацији. Шнајдери, портири, касирке…нису нестали са земље оног трена кад их заменила скрипта – адаптирали су се неким другим пословима, боље и слабије плаћеним. Па ни сама скрипта не може без људи…човек је тај који мора написати скрипту или да иницијализује вештачку интелигенцију која ће бити у могућности да сама пише скрипте за аутоматизацију посла.

Све и да комплет све буде 100% аутоматизовано…па неко ће морати да плати те неке услуге – а да би платио мора да заради новац или неку будућу валуту која ће заменити новац…дакле све и да све буде аутоматизовано мора некако доносити профит ономе ко је покренуо апсолутно аутоматизацију.

Требало ми се бринути? Не. Сачекајмо да време изгенерише догађаје.