Све ће нас на крају заменити једна скрипта

Добио сам задатак да путем скрипте вршим аутоматску проверу једног имејл налога, да садржај имејла скенирам и пронађем линк за скидање са одређене адресе те да тај линк аутоматски пустим на ‘download‘, распакивање и даље процесуирање – то и направих али и почех да размишљам…хммм….неће ли нас на крају све заменити нека оваква скрипта, процедура, тригер или програм?

Да нема скрипте неко „у људском облику“ би морао да седне за компјутер и одради све ово – уз све мане које може да донесе баговит и тежак хардвер и софтвер која та особа носи – боловања, плата, намети, људска грешка, годишњи одмори, непланирани слободни дани и слично…а са друге стране, скрипта може да ради увек и на било ком хардверу – бесплатно.

Примери занимања које је заменила скрипта или програм

Имали сте портире – њих сад мења ИД картица, веб камера и софтвер за евиденцију радног времена – и опала, одоше портири у продавце на пијаци….имали сте кројаче које сад мења роботизована радна снага – и опала, одоше кројачи на биро…дактилографкиње – има их само неки дебели задригли политичар из 17 века (тј неки домаћи), шалтери у банкама – мења их e-banking (додуше код нас ово неће никад умрети), папир-потпис-печат – мења их електронски потпис и PDF документ (и ово ће код нас стићи за једно 50-100 година), поштари – мења их имејл, преводиоци – мења их Гугл Тренслејт (ориг. Google Translate), зидари – мења их 3D штампач, књиговође – мења их књиговодствени програм, таксисти – мења их „Google Car“ или сервис попут Убера…итд…итд…

Чему се можемо надати за 50 или 100 година?

Сад су рецимо хит у свету аутоматизоване (селфчек, енг. selfcheck) касе у супермаркетима…поставите торбу и сами превлачите артикле преко скенера, каса на основу иницијалне тежине торбе и тежине појединачних артикала зна да сте све прокуцали или не…ако нисте пали се лампица и рампа вам не дозвољава да напустите касу…кад све прокуцате, убаците новац, добијете кусур назад, дигне се рампа и можете напустити касу. Хоћете да измерите поморанџе ставите их на вагу – вага на основу 3D скенера и димензија препозна које је воће у питању и одмах вам избаци налепницу. Нема „немамо касирице, сезона је годишњих одмора“, нема „нема ко да мери“, нема „отишла је на паузу“, нема „ова каса не ради пређите на другу“ и слично…селфчек каса је ту увек, не одмара, нема паузу, не мора нешто да поједе. Људски фактор заврнут на нулу.

Јапанци рецимо – измислише машину за виртуално-реалистичку (?) секс симулацију, не треба вам више ни девојка, довољно је да машину уџекујете у струју у својој соби, софтвер крене са симулацијом, имате ХАРДВЕРСКЕ СИСЕ НА ВИРТУАЛНОЈ ЖЕНИ и – „оно ти је завршено“. Више нема потребе да црвените јер вам је алатка мала или немате искуства – у виртуалном свету можете бити Роко Сифреди и Јенна.

Раније…окупе се женске из краја, седну, скувају кафу и изоговарају цео свет, или се окупе мушкоње, поотварају лименке пива и изнабрајају све жене планете које су фирцали – данас…то је све заменио један протокол: чет.
Нема потребе да се виђате, пошаљете чет поруку са „Јеси видела мајкети са ким ова вара мужа“ добијете одговор и чет се наставља наредних сат-два-три – из било ког места. Кафу скувате и пијете сами – нема потребе да се виђате ни са ким. Физички контакт је застарела технологија. Одјебаус.

А колико смо већ сад аутоматизовани?

Пробуди се – истуширај се – иди на посао – ради – крени кући – одмарај – уради оно што си планирао данас после посла – спавај. Сутра исто. Прекосутра исто. За два месеца исто. За 50 година исто. Ако је недеља – одмарај – сем ако те неки нови „if“ не зезне. Обуци се онако како се облаче сви, коса мора да ти буде нормална. Ако си мушко дете добијаш плаве ствари – ако си женско онда розе. Ако си женско мораш да будеш лепа – иди у трговину купи шминку, неку скупу и среди ту фризуру. Ако си мушко мора да будеш згодан и да имаш смисао за хумор. На концерту – свира се музика који је неко компоновао, ако одлучиш да ти свираш нешто у својој режији – напусти оркестар…

…рецимо Ђуле из Ван Гога је морао да напусти музичку школу јер је хтео Паганинија да свира на неки свој начин а не онако како је записано…то је забрањено!

Храна је већ аутоматизована…имамо генетски модификовану храну отпорну на хербицид који убија све на мртво – сем баш те хране, постоји доста хране која се прави у лабораторији или од отпадака, почевши од газираних сокова па надаље.

Укратко, мораш да радиш по шаблону, ако се не уклапаш у шаблон нормалан ниси. Како гледамо на панкере? Па све наркомани, пробисвети и секташи! Мрзимо Амере ако смо Срби и волимо их ако смо Хрвати…и исто то у контри за Русе…ако ово – онда мораш оно, ако оно – онда мора ово. Ово ти је таг, родио си се као Србин дакле мораш бити православац – од данас си православац. Ако си Норвежанин – Срби су људождери, ако си Србин – Африканци су људождери. Енде. Commit;

# Input parameters this and that
this=$1
that=$2

while true do
    OK="YES"
    if [ $this -eq $that ] ; then
      ./to_this.sh
      else
      ./to_that.sh
    fi

    if [ $? -ne 0 ] ; then
      ./do_something_else.sh # Change dynamically
         if [ $? -ne 0 ] ; then
             OK="NO"
         fi
      else
      echo "Well done boy, continue with life" | tee -a /mnt/life/done.log
      OK="YES"
    fi

    if [ $OK="YES" ] ; then
      exit 0
    fi
done

Могло би се дакле рећи да је сам човек у неку руку скрипта или програм који ради у реалном времену и подложан је хаковању…и хардверском и софтверском. Рецимо довољан је мини експлит (енг. exploit) и бекдор (eng: backdoor) да од поштеног и образованог човека а који је верник, не чини зло никоме и клони се проблема – направи бомбаша самоубицу који ће ући у неки тржни центар и убити 50 цивила – јер они прете његовој верзији врховног божанства – која је она иницијална али са промењеним поимањем божанства – јер код убачен путем бекдора у његов мозак је завршио посао, изменио постојећу теорију и убедио га да ће отићи у неки виртуални рај – ако ибије 50-торо деце у тржном центру.

Сличан експлоит је примењен на 90-те, комшије, пијемо кафу, играмо баскет…пар година касније ми њих кољемо, они нас силују, снајпером тражиш комшу да му пресудиш он тебе центрира зољом…дакле софтверско хаковање мозга – успешно.

Хардверско хаковање, пример? Погледајте било коју старлету или турбо фолк певачицу. Додуше, хардвер нека зависи и од софтверских потреба да се може десити и HW/SW дисфункционалност.

Да ли ће апсолутна аутоматизација уништити људе?

Не. Планета је намењена људима а људи су подложни адаптацији. Шнајдери, портири, касирке…нису нестали са земље оног трена кад их заменила скрипта – адаптирали су се неким другим пословима, боље и слабије плаћеним. Па ни сама скрипта не може без људи…човек је тај који мора написати скрипту или да иницијализује вештачку интелигенцију која ће бити у могућности да сама пише скрипте за аутоматизацију посла.

Све и да комплет све буде 100% аутоматизовано…па неко ће морати да плати те неке услуге – а да би платио мора да заради новац или неку будућу валуту која ће заменити новац…дакле све и да све буде аутоматизовано мора некако доносити профит ономе ко је покренуо апсолутно аутоматизацију.

Требало ми се бринути? Не. Сачекајмо да време изгенерише догађаје.