Tasker – чудо аутоматизације на Андроиду

Tasker је програм којим можете аутоматизовати понашање вашег Андроид телефона, што би се рекло – у ситна цревца. Признајем, пар пута сам инсталирао крековану верзију само да бих наместио да ми се јачина осветљења на дисплеју мења зависно од доба дана, али бих деинсталирао после пар дана коришћења – фазон, не треба ми.

TaskerКолега на послу, који је иначе технолошки фрик, ми је пар пута исхвалио тај програм, али бих га вазда оладио са – имам тај и тај програм који мења ту функцију и ради одлично.

А онда ми се десило да сам код куће ставио телефон на пуњење, сутрадан ми је требала навигација и пуна батерија јер сам морао путовати у неку вукојебину, а ујутру ме дочекала празна батерија, јер, ето – пуњач рикнуо (пронаћи дефиницију: Марфијев закон).

Синула ми идеја (јер нисам ни отпутовао ту где је требало), инсталирао сам Tasker, али овог пута сам га регуларно купио на Google Play-u (кошта око 4$) подесио га да ми гласовно јави кад је телефон на пуњачу и да ми гласовно јави кад је телефон напуњен 100% – уз звучни аларм. Дакле сад више не могу да оманем.

Е сад, што би домаћи само-клик-је-битан портали рекли: „Нећете веровати шта све можете њиме наместити и аутоматизовати“, а ја ћу вам навести само неке од могућих варијанти.

У овом тексту ћу вам детаљније описати пар неких аутоматизованих задатака – и то је промил у мору могућих и немогућих ствари које ви можете подесити кроз тај програм. Примера ради, онај мој колега је уз помоћ додатног хардвера од 10€ и Tasker-а подесио да се уласком у кућу спуштају ролетне, пали музика и пали клима (не шалим се).

Ево рецимо неких основних ствари које кроз Tasker можете одрадити:

 • Кад је телефон на пуњачу, дај ми гласовну нотификацију да је на пуњачу. Кад га скинем са пуњача нотификуј ми и то!
 • Кад се налазим у одређеном супермаркету – отвори ми списак за куповину који ми је жена послала и нотификуј ми да прво купим себи папуче и кецељу.
 • Јави ми гласовно кад је батерија 100% пуна и пошаљи ми нотификацију на мејл, али само под условом да није између 23-08h – тад ми шаљи само на мејл, јер највероватније блејим на компјутеру.
 • Нек ми Wi-Fi буде активиран само на местима где живим а на осталим местима нек ми буде активирана мобилна мрежа а да локацију не добијам преко GPS-а.
 • Кад сам на мобилној мрежи угаси синхронизацију података, а кад је ручно угасим упали Wi-Fi и синхронизацију
 • Кад ме неко одређен позове – прекини везу и пошаљи му SMS унапред осмишљене садржине
 • Док спавам – активирај Aiplane mode да могу да кунтам ко међед
 • Кад сам на познатом WiFi-ју активирај синхронизацију података (и угаси је кад нисам на познатом WiFi-ју)
 • Пали GPS само и искључиво кад стартујем навигацију или неку одређену апликацију – и угаси кад изађем из тог програма
 • Гаси закључавање екрана кад сам на кућном WiFi-ју
 • Кад сам накачен на било који WiFi – угаси мобилну мрежу, што да ради џаба и иште ми батерију
 • Онемогући одређене програме на које губим време без везе (дакле Фејсбук/Твитер) али само преко викенда и средом.
 • Пријемом одређеног SMS-а, активирај Wi-Fi, мобилну мрежу, GPS и пошаљи на тај-и-тај број SMS са GPS координатама локације телефона ако га неко украде
 • Пали снимање на микрофону кад неко промаши 3 пута пин на телефону и шаљи на DropBox, а окини и фотку и шаљи ми је на Pushbullet
 • Упали звоно на телефону без обзира да ли је звук угашен уколико му пошаљем SMS одређене садржине
 • Ујутру у 08:30 ми активирај аларм и изговори какво ме време очекује данас (додуше на енглеском)…али ако је напољу -40 степени не пали аларм ионако су ми се гориво и уље у колима заледили па се могу јебат…
Tasker можете купити овде.

Још неколико (од трилион) Tasker фора: http://www.pocketables.com/tag/beginners-guide-to-tasker

Разни програми имају плугинове за Tasker којима може комуницирати са другим програмима или донети нове функционалности, могућност да ви правите апликације (Scenes), доста могућих варијабли, дакле укратко – могућности су му скоро па неограничене, неке можете сами за смислите а има и подоста упутстава на нету.

Увече смањи осветљење дисплеја – ујутру појачај

Истина, неки произвођачи телефона дају ову функционалност имплементирану у уређај (знам за Сони) али шта је са нама осталима?

Овим ћете подесити да вам дисплеј буде рецимо од 20-08h на минимуму осветљења а да рецимо од 08-20h буде на аутоматском осветљењу те тиме добити колико толико на батерији (на првом примеру ћу показати кроз скриншотове како се додају профили и таскови, после можете и сами). Аутоматско осветљење ради само ако имате light сензор на телефону – а ако немате можете уместо аутоматског осветљења поставити да вам дисплеј буде осветљен 80%.

Зашто не оставити аутоматско осветљење све време? Не знам, мени делује ми да стално мењање осветљења (уђи-изађи у аутобус/кућу/канцеларију, пали-гаси светло…) утиче на смањено трајање батерије, можда и грешим, али од како сам поставио да ми аутоматско подешавање осветљења ради само преко дана батерија ми доиста траје дуже (а можда и није због овога, ако је неко мало стручнији нек остави коментар)

Напомена – таск чувате тако што кликнете Back на вашем мобилном телефону или на back унутар таска у горњем левом углу.

Кад је телефон на пуњачу, дај ми гласовну нотификацију да је на пуњачу. Кад га скинем са пуњача нотификуј ми и то!

Овим прескачете ситуацију да убодете телефон на пуњач и мислите да се пуни – а оно пуњач сјебан, или штекер неисправан, или кабл отишао или шта ти ја знам.
Добићете гласовну нотификацију да је телефон на пуњачу и нотификацију кад га скинете са пуњача и то је по мени довољно.

Profiles (реимењуте касније у Пуњач Alert): State – Power – Power – под Source изаберите AC (или Any)

New Task

 • Audio – Media Volume и под „level“ подесите 7 (овим ћете мимоићи ситуацију да ја звук угашен или је телефон на вибрацији па да не добијете нотификацију)
 • Alert – Say – и под Text унесите „Battery charging“ и као Stream изаберите „Media“ – па изађите са back

Add Exit Task

 • Audio – Media Volume и под „level“ унесите 7 (за случај да је неко смањио media volume)
 • Alert – Say – и под текст унесите „Charger removed“
 • Audio – Media Volume и под „level“ унесите 2 (ово не морате ако не желите)

Кад сам на мобилној мрежи угаси синхронизацију података, а кад је ручно угасим упали Wi-Fi и синхронизацију

Зашто? Па да не би упали у проблеме са висином рачуна (ако немате неки неограничени пакет). Нек се синхронизација ради само кад сте на WiFi-ју.

Profiles (реимењуте касније у 3G или слично): State – Net – Mobile Network и зачекирајте све (2G/3G/4G…) сем Invert

New Task

 • Net – AutoSync – set Оff

Add Exit Task

 • Net – AutoSync – set ON

Иако кошта 4$ овај програм третирам као бесплатан јер је толико користан да се исплати сваку пару….а њиме можете и заменити неке програме и виџете које сте до сад користили. И наравно, напомена, ово није плаћен/спонзорисан текст или ишта слично.