Tasker – čudo automatizacije na Androidu

Tasker je program kojim možete automatizovati ponašanje vašeg Android telefona, što bi se reklo – u sitna crevca. Priznajem, par puta sam instalirao krekovanu verziju samo da bih namestio da mi se jačina osvetljenja na displeju menja zavisno od doba dana, ali bih deinstalirao posle par dana korišćenja – fazon, ne treba mi.

TaskerKolega na poslu, koji je inače tehnološki frik, mi je par puta ishvalio taj program, ali bih ga vazda oladio sa – imam taj i taj program koji menja tu funkciju i radi odlično.

A onda mi se desilo da sam kod kuće stavio telefon na punjenje, sutradan mi je trebala navigacija i puna baterija jer sam morao putovati u neku vukojebinu, a ujutru me dočekala prazna baterija, jer, eto – punjač riknuo (pronaći definiciju: Marfijev zakon).

Sinula mi ideja (jer nisam ni otputovao tu gde je trebalo), instalirao sam Tasker, ali ovog puta sam ga regularno kupio na Google Play-u (košta oko 4$) podesio ga da mi glasovno javi kad je telefon na punjaču i da mi glasovno javi kad je telefon napunjen 100% – uz zvučni alarm. Dakle sad više ne mogu da omanem.

E sad, što bi domaći samo-klik-je-bitan portali rekli: „Nećete verovati šta sve možete njime namestiti i automatizovati“, a ja ću vam navesti samo neke od mogućih varijanti.

U ovom tekstu ću vam detaljnije opisati par nekih automatizovanih zadataka – i to je promil u moru mogućih i nemogućih stvari koje vi možete podesiti kroz taj program. Primera radi, onaj moj kolega je uz pomoć dodatnog hardvera od 10€ i Tasker-a podesio da se ulaskom u kuću spuštaju roletne, pali muzika i pali klima (ne šalim se).

Evo recimo nekih osnovnih stvari koje kroz Tasker možete odraditi:

 • Kad je telefon na punjaču, daj mi glasovnu notifikaciju da je na punjaču. Kad ga skinem sa punjača notifikuj mi i to!
 • Kad se nalazim u određenom supermarketu – otvori mi spisak za kupovinu koji mi je žena poslala i notifikuj mi da prvo kupim sebi papuče i kecelju.
 • Javi mi glasovno kad je baterija 100% puna i pošalji mi notifikaciju na mejl, ali samo pod uslovom da nije između 23-08h – tad mi šalji samo na mejl, jer najverovatnije blejim na kompjuteru.
 • Nek mi Wi-Fi bude aktiviran samo na mestima gde živim a na ostalim mestima nek mi bude aktivirana mobilna mreža a da lokaciju ne dobijam preko GPS-a.
 • Kad sam na mobilnoj mreži ugasi sinhronizaciju podataka, a kad je ručno ugasim upali Wi-Fi i sinhronizaciju
 • Kad me neko određen pozove – prekini vezu i pošalji mu SMS unapred osmišljene sadržine
 • Dok spavam – aktiviraj Aiplane mode da mogu da kuntam ko međed
 • Kad sam na poznatom WiFi-ju aktiviraj sinhronizaciju podataka (i ugasi je kad nisam na poznatom WiFi-ju)
 • Pali GPS samo i isključivo kad startujem navigaciju ili neku određenu aplikaciju – i ugasi kad izađem iz tog programa
 • Gasi zaključavanje ekrana kad sam na kućnom WiFi-ju
 • Kad sam nakačen na bilo koji WiFi – ugasi mobilnu mrežu, što da radi džaba i ište mi bateriju
 • Onemogući određene programe na koje gubim vreme bez veze (dakle Fejsbuk/Tviter) ali samo preko vikenda i sredom.
 • Prijemom određenog SMS-a, aktiviraj Wi-Fi, mobilnu mrežu, GPS i pošalji na taj-i-taj broj SMS sa GPS koordinatama lokacije telefona ako ga neko ukrade
 • Pali snimanje na mikrofonu kad neko promaši 3 puta pin na telefonu i šalji na DropBox, a okini i fotku i šalji mi je na Pushbullet
 • Upali zvono na telefonu bez obzira da li je zvuk ugašen ukoliko mu pošaljem SMS određene sadržine
 • Ujutru u 08:30 mi aktiviraj alarm i izgovori kakvo me vreme očekuje danas (doduše na engleskom)…ali ako je napolju -40 stepeni ne pali alarm ionako su mi se gorivo i ulje u kolima zaledili pa se mogu jebat…
Tasker možete kupiti ovde.

Još nekoliko (od trilion) Tasker fora: http://www.pocketables.com/tag/beginners-guide-to-tasker

Razni programi imaju pluginove za Tasker kojima može komunicirati sa drugim programima ili doneti nove funkcionalnosti, mogućnost da vi pravite aplikacije (Scenes), dosta mogućih varijabli, dakle ukratko – mogućnosti su mu skoro pa neograničene, neke možete sami za smislite a ima i podosta uputstava na netu.

Uveče smanji osvetljenje displeja – ujutru pojačaj

Istina, neki proizvođači telefona daju ovu funkcionalnost implementiranu u uređaj (znam za Soni) ali šta je sa nama ostalima?

Ovim ćete podesiti da vam displej bude recimo od 20-08h na minimumu osvetljenja a da recimo od 08-20h bude na automatskom osvetljenju te time dobiti koliko toliko na bateriji (na prvom primeru ću pokazati kroz skrinšotove kako se dodaju profili i taskovi, posle možete i sami). Automatsko osvetljenje radi samo ako imate light senzor na telefonu – a ako nemate možete umesto automatskog osvetljenja postaviti da vam displej bude osvetljen 80%.

Zašto ne ostaviti automatsko osvetljenje sve vreme? Ne znam, meni deluje mi da stalno menjanje osvetljenja (uđi-izađi u autobus/kuću/kancelariju, pali-gasi svetlo…) utiče na smanjeno trajanje baterije, možda i grešim, ali od kako sam postavio da mi automatsko podešavanje osvetljenja radi samo preko dana baterija mi doista traje duže (a možda i nije zbog ovoga, ako je neko malo stručniji nek ostavi komentar)

Napomena – task čuvate tako što kliknete Back na vašem mobilnom telefonu ili na back unutar taska u gornjem levom uglu.

Kad je telefon na punjaču, daj mi glasovnu notifikaciju da je na punjaču. Kad ga skinem sa punjača notifikuj mi i to!

Ovim preskačete situaciju da ubodete telefon na punjač i mislite da se puni – a ono punjač sjeban, ili šteker neispravan, ili kabl otišao ili šta ti ja znam.
Dobićete glasovnu notifikaciju da je telefon na punjaču i notifikaciju kad ga skinete sa punjača i to je po meni dovoljno.

Profiles (reimenjute kasnije u Punjač Alert): State – Power – Power – pod Source izaberite AC (ili Any)

New Task

 • Audio – Media Volume i pod „level“ podesite 7 (ovim ćete mimoići situaciju da ja zvuk ugašen ili je telefon na vibraciji pa da ne dobijete notifikaciju)
 • Alert – Say – i pod Text unesite „Battery charging“ i kao Stream izaberite „Media“ – pa izađite sa back

Add Exit Task

 • Audio – Media Volume i pod „level“ unesite 7 (za slučaj da je neko smanjio media volume)
 • Alert – Say – i pod tekst unesite „Charger removed“
 • Audio – Media Volume i pod „level“ unesite 2 (ovo ne morate ako ne želite)

Kad sam na mobilnoj mreži ugasi sinhronizaciju podataka, a kad je ručno ugasim upali Wi-Fi i sinhronizaciju

Zašto? Pa da ne bi upali u probleme sa visinom računa (ako nemate neki neograničeni paket). Nek se sinhronizacija radi samo kad ste na WiFi-ju.

Profiles (reimenjute kasnije u 3G ili slično): State – Net – Mobile Network i začekirajte sve (2G/3G/4G…) sem Invert

New Task

 • Net – AutoSync – set Off

Add Exit Task

 • Net – AutoSync – set ON

Iako košta 4$ ovaj program tretiram kao besplatan jer je toliko koristan da se isplati svaku paru….a njime možete i zameniti neke programe i vidžete koje ste do sad koristili. I naravno, napomena, ovo nije plaćen/sponzorisan tekst ili išta slično.