Upozorenje za vlasnike FB stranica na srpskom jeziku!

Evo jedne klasične fišing prevare za lakoverne vlasnike Fejsbuk stranica a pretpostavljam i korisnike koji nemaju Fejsbuk naloge, a koja je upravo poslata meni – dakle nije nešto što se dešava nekom drugom tamo.

…elem, zapreti vam Fejsbuk da vas je neko prijavio i da će, ako ne potvrdite svoj identitet da vam blokira Fejsbuk stranicu. Naravno, Fejsbuk niđe veze sa ovom pričom.

Naslov je vezan za stranice na srpskom jeziku jer na Fejsbuk stranici napadača vidim da su meta samo ove stranice, tako da kontam da je neko ko „baš voli Srbe“ a Srbi ih bogami imaju na lageru koliko želiš – i obratno.

Link koji vam ta „Facebook Security Terms“ Fejsbuk stranica nudi, vodi dalje ka fišing stranici http://protectionpage-100915499.esu.es/security-page (naziv Fejsbuk stranice i link sam ispisao kombinovano ćirilicom i latinicom da ne bi neko kliktao i kako se ne bi indeksirao) gde se od vas traži da „potvrdite svoj profil“ a zapravo vaš username i password ostaje samom napadaču da vam preotme profil(e) kad mu se ćefne…sem ako ste bili pametni pa aktivirali dvostepenu autentifikaciju mogu da ga fafaju a vi u međuvremenu opušteno promenite login podatke

Naravno, poigrao sam se sa tim – šta se dešava kad se unese Fejsbuk imejl kojim se loguješ i lozinka (lažno sve naravno). Ukucao sam neku bezveze imejl adresu i lozinku, i poslalo me je na sledeći korak a to je: UNOS LOGIN PODATAKA ZA IMEJL NALOG (ovo je zapravo sem kreditne kartice mnogo ozbiljnija stvar od krađe Fejsbuk profila – detaljnije ovde)

I tu sam isto uneo neke bezveze podatke. Zanimljivo je da sam prvo uneo neku bezveze Džimejl adresu i da mi je klikom na Submit vratilo da ta imejl adresa ne postoji. Pretpostavka je da za neke od poznatijih imejl servisa automatski radi proveru putem webmacro-a/POP/IMAP/SMTP-a. Uneo sam neku bezveze Yandex.com imejl adresu i bubnuo lozinku, što me je dalje preusmerilo na sledeću stavku a to je: SECURITY QUESTION KOJI STE POSTAVILI NA MEJLU ILI FEJSBUKU

I tu sam uneo neke bezveze podatke što me je bacilo na poslednji korak: UNOS PODATAKA SA KREDITNE KARTICE

Prvo sam uneo neke rendom podatke za karticu što mi je posle klika na „Confirmation“ signaliziralo da nisam uneo ispravne podatke – dakle i ovde postoji neka provera. Onda sam uneo testne podatke kreditne kartice koje sam našao netu negde, na šta sam posle klika na Confirmation dobio obaveštenje da je sad sve OK i odmah sam preusmeren na regularnu Fejsbuk stranicu.

Dakle, pecaroš je od mene pokušao da dobije: login za Fejsbuk, login za imejl, pitanje i odgovor na „security“ pitanje koje sam postavio negde i podatke sa kreditne kartice. Kontam da sve sem podataka sa kreditne kartice ima veliku prođu međ’ narodom (od plaćanje preko neka se beži ko đavo od krsta, samo red u pošti Bajo moj).

Dakle, ništa panika i „odma potvrdi“, Fejsbuk ako će vas startuje svakako neće:

  • Preko bit.ly linka
  • Tagovanjem vaše stranice
  • Sa svoje Fejsbuk stranice na Fejsbuku (lol)
  • Nikad neće da vam traži potvrdu identiteta
  • Login stranica je uvek iza https-a
  • Boli ga uvo za login na vaš imejl i podatke sa kartice.

PAŽNJA: Fišing link čak može doći i sa Fejsbuk domena i iza https-a i tako zavarati i iskusnije korisnike – i to sa adrese koja počinje sa https://apps.facebook.com. To je regularna Fejsbuk adresa za Fejsbuk aplikacije, igrice i slično ali ako vam se sa nje traži bilo kakav login ili bilo kakvi lični podaci za bilo šta – nemojte unositi ni pod tačkom razno.

Na ovaj način, fišingom se hakne, po mojoj proceni pa bar 95% svih Fejsbuk naloga, 4.9% otpada na korisnike za jednostavnim lozinkama, korisnike koji pristupaju internetu preko nezaštićenih mreža, zaraženih kompjutera i korisnike koji nisu dobro zaštitili imejl adresu kojom se prijavljuju na Fejsbuk, a 0.1% je pravo hakovanje naloga za koje je potrebno veliko znanje (čitaj NSA, CIA, FBI, FSB, baunti-hanteri i tako to) ili koje se radi ekspoatisanjem rupa u samom Fejsbuku koje Fejsbuk još nije okrpio.

Dakle pamet u’glavu i surfuj bezbedno.