Uticaj verovatnoće pića sa bivšim kolegama na pronalazak izgubljenog blaga

Postoje tačno tri pesme u mom životu koje sam čuo pre 10-20 godina a koje su ostale zabodene u mom mozgu i u celoživotnoj sam potrazi za njima. Prvu sam čuo negde 2002-ge godine a našao negde 2010-te i neću da davim o tome zašto se zabola u moj mozak (ključna reč žurka za moj ispraćaj u vojsku), radi se o ‘Rui da Silva – Touch me’. Jedna trećina životne misije završena.

Druga pesma je ostala zabodena negde u mozgu sa neke žurke koju je organizovala tadašnja Tehnokratija, ne sećam se ni gde je bila ali se sećam melodije, čini mi se isto tako neka dvehiljadita godina. Neka teška tehnoza, ja tad pod dejstvom „eksera“ (ne ponovilo se i ne dao Bog nikome), melodija se zabola u mozak, znam da je domaći autor, nema teksta, ne znam kako da je izguglam i kao takva melodija ostala zabodena.

Ovo je bio tadašnji simbol bežanja od sulude realnosti Srbije. Ovo, Treći Kanal (pokojni, velika šteta što je ugašen), radio emisija Fraktal i još par njih.

Dvadesetak minuta pred kraj radnog vremena, cimne me bivša koleginica koja sad radi pored zgrade u kojoj ja radim, hoćemo li da se organizujemo da odemo na piće sa kolegama iz bivše firme, hoću naravno – to je moja porodica (takav osećaj imam i danas), dođosmo, poče priča, ovo-ono….i jedna od koleginica reče da kolega ide poslovno u Kazahstan. Malo Borat fora, prođe, pređosmo na drugu temu i ubismo tu 2 odlična ali i kratka sata. Povratku za daleko Barajevo mi padne na pamet da pustim neku radio stanicu iz Kazahstana, dok sam u kolima, baš da vidim šta se sluša u Kazahstanu, leba ti.

Kod mene u kolima – neki nonejm radio uređaj kupljen preko Kupujem-Prodajem za 25€ ali ima blutut i sasvim je solidan, na blutut nakačen moj telefon, trenutno rutovani Redmi Note 7 preko kojeg puštam muziku sa dve aplikacije – prva je YouTube Vanced aplikacija koja je zapravo normalna Jutjub aplikacija ali očišćena od reklama i za to jutjubisanje po kolima koristim neku MTS postpejd tarifu „Zmaj“ od 1000 dinara za koju ne treba ugovor a kroz koju imam 10GB neta mesečno za Jutjub i 10GB za surf od čega većina ode na drugu aplikaciju – Radio Garden koja je zapravo Android verzija onlajn ranija koji arčim a kojom sam oduševljen.

Zamišljao sam ili neke „kazačke narodnjake“ ili neke Odže i molitve – tako neka slika meni bila u glavi, no nađoh preko Radio Gardena Kazahstan na globusu, lupih neku rendom stanicu piči neki bogami odličan Hip-Hop na ruskom jeziku, obrnem drugu opet neka odlična stanica na kojoj piči Haus. Proverim – jest Kazahstan. Ubiše mi predrasude.

Treća radio stanica, nešto pričaju bezveze, četvrta – poznata mi ova melodija….OPALAAAAA….ETO JE!!! Cenim da sam otprilike ukočio u mestu u pokušaju da se zaustavim sa strane, juri Shazam po meniju – a to je aplikacija pomoću koje možemo prepoznati pesme koje čujemo, nađoh, upalih izbaci mi ‘Pandora’s Box 1997’. Brže bolje pustim istu – TO JE TO, narednih pola sata ja u kolima na “ripit i maks“ ova pesma, kao pravi psiho. Inače, eto, taj lik koji je osmislio tu pesmu, zapravo sam ga slušao dosta često kad sam uspavljivao klince jer je autor i hita od preko 215 miliona pregleda – ‘Mama voli bebu’ a ja eto, ni na kraj pameti – samo je trebalo da mu pregledam video klipove na kanalu i rešim potragu dugu toliko godina.

…e sad, koja je bila verovatnoća da ja u jebenom Kazahstanu kog sam pojurio preko neta zbog kolege koji ide tamo a ne bih ni znao da ide tamo da nisam neplanirano otišao na piće sa bivšim kolegama….da na nekoj njihovoj petoj radio stanici, baš u tom trenutku, nađem neku tehnozu koju je napravio naš čovek (neki Nykk Deetronic) pre milijardu godina u Srbiji, nađem pesmu koju jurim bar 20 godina – nikada neću razumeti. Uglavnom, dve trećine misije završeno. Ja presrećan.

Treću pesmu i dalje tražim.