Veeam Backup Free Edition

Veeam Backup Free Edition је алат намењен администраторима виртуелизационих платформи (виртуал сервера) који по својм особеностима (функционалности у комбинацији са идеалном ценом) представља драгоцену испомоћ у свакодневном одржавању виртуелизационих система. Укратко овај софтвер омогућује бекап, архивирање, клонирање и миграцију виртуалних машина на подржаним виртуелизационим платформама.

Настанак овог сјајног производа непосредно је везан за апликацију „Backup & Replication“ фирме „Veeam Software“, која је добитник награде за производ године 2009-те. Средином 2012 Veeam објављују потпуно бесплатну едицију „Veeam Backup Free Edition“, засновану на „Veeam Backup & Replication“ апликацији. Ова бесплатна едиција нема никаквих ограничења у коришћењу, ни по времену током којег може да се користи (expiration date) нити по броју дозвољених виртуалних машина.

Подржане виртуализационе платформе су VMware и Hyper-V. Актуелну верзију програма можете бесплатно преузети са адресе www.veeam.com/free-backup а преузимање је дозвољено само регистрованим корисницима, при чему је регистрација бесплатна.

Veeam Backup Free Edition у ствари је обједињени скуп алата и чине га: VeeamZIP, Instant File-Level Recovery, Veeam FastSCP, Veeam Explorer for Microsoft Exchange, Veeam Explorer for SAN Snapshots, File Manager, Quick Migration.

Три функционално најбитнине компоненте су VeeamZIP, Instant File-Level Recovery и Veeam FastSCP. За архивирање података задужен је VeeamZIP. Instant File-Level Recovery обезбеђује повраћај жељених података из урађених копија података, а VeeamFastSCP је задужен за мрежни трансфер података од и до виртуализационе платформе. Користи SSH протокол и пројектован је да потпуно искористи мрежни проток, те не чуде одличне перформансе – и до 6 пута је бржи од сличних апликација (нпр. WinSCP).

slika1

Апликација за складиштење података о виртуалним машинама и резервним копијама користи Microsoft SQL Server Express као DB engine. Можете искористити неки постојећи SQL Server на мрежи, али то није неопходно. Инсталациони процес апликације укључује и инсталацију SQL Server Express-а, при чему је процес у потпуности аутоматизован.

После инсталације неопходно је дефинисати конекцију ка виртуелизационој платформи коју користимо. VeeamZip компонента се користи за архивирање. Просечно време потребно за креирање резервне копије зависи од много фактора, али у просеку износи 20 до 30 минута. Архиве су компимоване, а компресија је фантастична, резервна копија може бити и 50% мања од оригиналне виртуалне машине.

Сам процес архивирања не захтева заустављање виртуалне машине, већ она остаје активна све време. Креирану архиву касније можемо вишенаменски искористити за клонирање, миграцију односно повраћај података. Такође, из архиве можемо извући и само одређене, жељене податке, коришћењем интегрисане „Instant File-Level Recovery“ компоненте.

Минимални захтеви за коришћење Veeam Backup Free апликације подразумевају рачунар са Windows оперативним системом. Подржане су 32-битна и 64-битна платформа, а хардверски захтеви подразумевају мимимум од 4GB RAM меморије, 300MB простора на диску и x86/x64 процесор са барем два језгра.

Наравно, Free едиција има и одређена ограничења у односу комерцијалну верзију. Нека од битнијих ограничења јесу: нужност креирања потпуног (full) backup-а, без могућности коришћења инкременцијалних, а конкурентно можемо да радимо само са једом виртуалном машином. Поред тога, бесплатна едиција не поседује могућности репликације виртуалних машина, не подржава временска извршења (schedule) и употребу скрипти. Сам прелазак са бесплатне на комерцијалну верзију програма је са техничке стране веома једноставан. Потребно је само импортовати фајл са лиценцом.

Уколико администрирате неку од популарних виртуелизационих платформи, препоручујемо да барем тестирате ову апликацију, према наведеним спецификацијама и функционалностима које нуди, може се показати као драгоцени алат и значајна уштеда у ресурсима при свакодневном одржавању.

itmogul-logoТекст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Владимир Благојевић. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.